//img.uscri.be/pth/da989b2449a4533cba023303f527903eb54381bc
La lecture en ligne est gratuite
Le téléchargement nécessite un accès à la bibliothèque YouScribe
Tout savoir sur nos offres
Télécharger Lire

1.

43 pages
1. De ondernemingin1,2, 3, 4 1. Mission Mensen laten genieten van (h)eerlijk gluten-vrij eten. Mensen aantonen dat gluten-vrij niet smakeloos en saai is, maar levend en vibrerend en tof! 2. Vision Doorgroeien als een zaak die toonaangevend is in Gent voor glutenvrije, home made food. 3. The Planet & the people (values) Glutenvrij en biologisch We hebben onze leveranciers zorgvuldig uitgekozen om zo lokaal en biologisch mogelijk te werk te gaan. Hierdoor gaan we uiteraard ook rekening houden met de seizoenen en dus gebruiken wat er op dat moment beschikbaar is. Ecologisch Op zoveel mogelijk manieren: etensresten voorkomen en genezen! Voorkomen: de borden minder vol leggen. Mensen gaan nog steeds voldoende gegeten hebben, maar het hoeft daarom niet overvol te liggen. En een schepje bij indien dit toch niet voldoende was! Genezen: Ongebruikte restjes belanden niet in de vuilbak maar in de soep, of een quiche, een hapje... De waste-mentaliteit dat er heden ten dage heerst, willen we absoluut tegengaan en op originele manieren vermijden. Deze lijn willen we doortrekken in ons meubilair: Oude meubelen zijn hun tijd nog niet voorbij dus alles wat we een nieuw leven kunnen inblazen, kan een plaatsje vinden bij ons. Alsook de recyclage van flessen: als kaarsenkandelaars, vazen, flessen om nieuwe creaties in te steken. Sociaal De ruimte zal voornamelijk uit een groot zetelsalon bestaan en een lange tafel.
Voir plus Voir moins
1.
De ondernemingin1,2, 3,4
1. Mission
Mensen laten genieten van (h)eerlijk gluten-vrij eten.
Mensen aantonen dat gluten-vrij niet smakeloos en saai is, maar levend en vibrerend en tof!
2. Vision
Doorgroeien als een zaak die toonaangevend is in Gent voor glutenvrije, home made food.
3. The Planet & the people (values)
Glutenvrij en biologisch We hebben onze leveranciers zorgvuldig uitgekozen om zo lokaal en biologisch mogelijk te werk te gaan. Hierdoor gaan we uiteraard ook rekening houden met de seizoenen en dus gebruiken wat er op dat moment beschikbaar is.
EcologischOp zoveel mogelijk manieren: etensresten voorkomen en genezen! Voorkomen: de borden minder vol leggen. Mensen gaan nog steeds voldoende gegeten hebben, maar het hoeft daarom niet overvol te liggen. En een schepje bij indien dit toch niet voldoende was! Genezen: Ongebruikte restjes belanden niet in de vuilbak maar in de soep, of een quiche, een hapje... De ૺwasteૻ-mentaliteit dat er heden ten dage heerst, willen we absoluut tegengaan en op originele manieren vermijden. Deze lijn willen we doortrekken in ons meubilair: Oude meubelen zijn hun tijd nog niet voorbij dus alles wat we een nieuw leven kunnen inblazen, kan een plaatsje vinden bij ons. Alsook de recyclage van flessen: als kaarsenkandelaars, vazen, flessen om nieuwe creaties in te steken.
Sociaal De ruimte zal voornamelijk uit een groot zetelsalon bestaan en een lange tafel. Zo komen mensen bij elkaar te zitten en wie weet wie je kan leren kennen. Ook willen we andere kleine zelfstandigen steunen: iemand die ontbijtboxen verdeelt een verdeelpunt verschaffen alsook een afnamepunt (m.a.w. Ook zelf haar producten gebruiken); schilders, cartoonisten... bij ons laten exposeren; keramiek; juwelen... alles kan een plekje vinden in onze grote ૺboekenkastૻ.
4. Strategy Beginnen bij het begin We hebben in de buurt vooral studenten. Deze zullen voor de koffie en iets kleins komen. Hierdoor hebben we onze basisinkomsten. Beetje bij beetje willen we onze niche-groep aantrekken: mensen die kampen met een glutenprobleem. Voor bepaalde andere allergenen zullen we al alternatieven voorzien (melk, suiker). Stap voor stap zullen we de Gentse Horecamarkt aantonen dat we ૺbrood-nodigૻ zijn omdat er heel veel mensen met gluten sukkelen. Dit willen we in ons eerst halfjaar / jaar bereikt hebben. Jaar 2 moet draaien rond ons verder te verdiepen in andere allergenenhoudende producten en hun alternatieven. En eventueel al verder denken in de richting van franchising.
1
2.
Wiezijnwij?
Wij zijn Aline Boone & Catalina Mascheroni.
Aline Boone: mijn passies zijn eten, drinken, lezen, bijleren. Geboren in Gent, maar sindsdien ben ik uitgevlogen naar verschillende uithoeken in Europa en de wereld, om tot de conclusie te komen dat Gent mijn favoriete stad is en ik hier wil blijven.
In mijn jaren op de secundaire school, studeerde ik talen en wiskunde, toen realiseerde ik me al dat ik een ongelooflijke voldoening haal om mensen te zien genieten van eten en drinken. Mijn eerste pastaschotel bereidde ik toen ik 12 jaar oud was, met een trapje voor het aanrecht en een saus die niet wou indikken. Maar de smaken waren er en mijn interesse was wakker. In de zomervakanties spendeerde ik mijn tijd met lezen... tot ik officieel een vakantiejob mocht doen. In mijn 16de zomer had ik mijn eerste echte ervaring. Sindsdien was ik bijna elk weekend en elke vakantie in een bar of restaurant te vinden... in de bediening.
Toch probeerde ik eerst een jaartje Rechten. Maar ik had beweging nodig, al doende leren. Het jaar nadien startte ik in Hotelmanagement aan de Erasmus Hogeschool Brussel. Tijdens dat eerste jaar ontdekte ik mijn interesse in wijnen en deze is blijven hangen. In het tweede jaar was het Erasmus Project aan de orde en hiervoor trok ik naar Spanje. Ik werd verliefd op het Spaanse land, eten, de mensen, de mentaliteit (behalve dan misschien van ૺmañanaૻ). Mijn laatste jaar liep ik stage in een vakantiepark in het zuiden van Frankrijk. En zo verliepen mijn 3 jaren Hotemanagement zonder problemen met 2 talen rijker. Of toch op studentenvlak. Ik heb altijd enorm gesukkeld met hoofdpijn en er werd mij aangeraden geen gluten meer te eten. Toen waren er nog maar heel weinig glutenvrije opties en ik was op dat moment helemaal pastaverslaafd. Moeilijk, erg moeilijk.
Na mijn bachelor behaalde ik mijn getuigschrift Interieurontwerper en Kleuradviseir en toen besloot ik dat ik nog tijd in het buitenland wilde spenderen. Ik werkte 8 maanden keihard om mijn geld bij elkaar te spraken en toen ging ik de Atlantische Oceaan over. Ik vertoefde 6 maanden in Canada waar ik gewerkt heb in de evenementensector. Daar ontdekte ik ook iets nieuws: rode Eiswein (enkel daar te verkrijgen). Teruggekomen was mijn liefde voor de Engelse taal aangewakkerd en ik wilde er les in mogen en kunnen geven. Hiervoor ging ik naar New York (in London en Canada was ik toch al geweest).
Na alle avonturen, heb ik even gezocht alvorens iets te vinden waar ik me goed bij voelde maar vooral waar ik kon doorgroeien en bijleren. Ik kreeg een kans bij een groot bedrijf, Starbucks, en besloot dat het tijd was om daar wat ervaring uit mee te pikken. Vrij zeker was ik van het feit dat een grote keten niets voor mij zou zijn, desalniettemin wel een fantastische leerschool. Door dan nog even mee te draaien in een opstartende zaak, wist ik het helemaal zeker: Ik moest en ik zou mijn eigen zaak starten. Iets dat eigenlijk begonnen is zo'n 10 jaar geleden, toen een vriendin aanhaalde: Aline, ik heb jou altijd een klein hotelletje ergens in het zuiden zien openhouden... Toen is de droom gegroeid om een exclusieve B&B starten. Nu, enige tijd en verschillende ideeën later, is er een mooi idee gegroeid naar een zaak van glutenvrije producten als focus.
Mijn eigen zaak moet een reflectie van mezelf, een manier om mezelf uit te drukken. En daarom ook glutenvrij. Hierbij moet ik rekening houden met mijn eigen zwaktes (groentje als ondernemer én zelfstandige) en mijn sterktes (passie, jaren ervaring in de horeca, interesse in alles wat eten en
2
drinken is, zelfvertrouwen, zelfstandigheid). Naast mensen verbazen wil ik hen kunnen inspireren, iets bijleren, enthousiast maken voor dingen waar ze eerder nog niets over wisten. Ik wil hen samenbrengen in een gezellige, bijna huishoudelijke sfeer.
Ik benCatalina Mascheroni, geboren in Colombia en ik heb Italiaans bloed van mijn vaders kant. Enkele jaren geleden verliet ik mijn land en ging naar Europa voor een nieuw avontuur met mijn man en mijn klein meisje, Manuela. Wij woonden 6 jaar in Valencia, een stad in Spanje aan de Middellandse Zee. Na 3 jaar werd mijn andere dochter geboren, Rebeca. Bijna 3 jaar geleden beslisten wij om naar België te komen.
Mijn beroep is psycholoog, maar in Spanje werd ik ondergedompeld aan wereld van horeca. Iets dat begon als een tijdelijke job, werd acht jaar passie en ervaring voor het vak.
In Colombia kreeg ik ervaring op het gebied van onderzoek, planning en ontwikkeling van projecten voor internationale samenwerking binnen de GTZ (Deutsche Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit) met verschillende openbare instellingen. Een deel van mijn werk was gefocust op de ontwikkeling van mijn carrière, het andere op de planning, logistiek en administratie van de verschillende projecten die wij uitvoerden. Dit over een periode van meer dan 8 jaar.
Mijn begin in de keuken komt uit mijn kindertijd wanneer ik 11 jaar was, mijn grootmoeder leerde me alles met betrekking tot (thuis) koken. Dat was waarom, in mijn vakantie, ik verantwoordelijk was voor het maken van de gerechten, maaltijden voor de familie, met haar hulp.
Ik hou van eten en de diversiteit die er in gevonden kan worden. Ik kook geen uitgebreide gerechten maar ik experimenteer graag met nieuwe smaken en combinaties. Ik hou echt van verse groenten en fruit. In Colombia hebben we een eindeloos aanbond en geen seizoenen, dus kunnen wij ze het hele jaar eten.
Een van mijn hobby's is reizen, iets dat zeer eenvoudig is gezien de geografische ligging van België. Wanneer wij naar andere plaatsen gaan, wil ik altijd plaatsen met charme ontdekken waar kan ik genieten van een geweldige ervaring met voedsel, dat niet duur moet zijn.
Ik mis veel van de typische gerechten van Colombia die men hier niet kan vinden. Ik denk dat verschillende smaken lusten belangrijk is en vind het interessant om te blijven nieuwe dingen proberen en experimenteren.
Wij kennen elkaar ondertussen meer dan 2 jaar, we werkten samen in Starbucks en daarna in een saunacomplex, en uit onze collegiale samenwerking is onze vriendschap ontstaan. Onze sterktes liggen erin dat we elkaar heel goed aanvoelen en we weten hoe we werken als collega's. We kennen elkaars zwaktes en sterkten en kunnen daarom heel goed op elkaar inspelen. We hebben vertrouwen in onszelf en in elkaar en zitten op dezelfde golflengte qua ideeën. En dit alles maakt onze zaak en idee ook sterk.
3
Organisatie3. 1. Ondernemingsgegevens
Maatschappelijke naam Rechtsvorm Adres
Ondernemingsnummer Tel/GSM/Fax
Emailadres website
BVBA Biota BVBA St-Pietersnieuwstraat 194 9000 Gent Nog NVT 0497/692442 0495/349366 info@biota.bewww.biota.be
Openingsuren: ma-vr 8-18h00
2. Personeelsbeleid Wij gaan met 2 personen opstarten en willen dit ook zo lang mogelijk met ons twee uitbaten zonder extra personeel. Op deze manier kunnen we een gezond appeltje voor de dorst opbouwen en dan uitbreiden en studenten in dienst nemen. Wel zouden we opteren om met een kuisdame/heer te werken, 1 keer per week om het geheel grondig te kuisen.
Taak Voorbereiding + Opening Bereiden Ontbijten Bereiden Dranken Klanten bedienen & afrekenen (voor)bereiden lunch (voor)bereiden tea-time/tapas Kuisen Kuisen/ afsluiten Totaal
Aline 1h 1h 2h 4h 1h 2h 1h
12h
Catalina
1h 3h 4h 2h 1h
1h 12h
Openingsuren: 08-18h00 Aanwezigheid: 1h voordien + 1h nadien Totale aanwezigheid van de zaakvoerders= 12h Uiteraard kan de taakverdeling wijzigen naargelang de persoon die komt opendoen.
4
Prijzenpolitiek 4. 1. Verkoopprijzen In het algemeen proberen we onze foodcost rond 35% te houden en onze totaal kost op 60%. Hoewel variaties mogelijk zijn gezien sommige producten wat meer kosten in eten, maar minder in bereiding en omgekeerd. Ook gaan we bij de berekeningen ervan uit dat wij elk een maandloon hebben en dus eigenlijk 10h/dag, 20dagen/maand en dus uitkomen op €6,00/h (€1200/200) a) Dranken: Prijzen van aangekochte dranken variëren tussen €2 en €3, met enkele uitzonderingen. Wat ervoor zorgt dat we met een gemiddelde netto-winstmarge van 48,60% zitten. Voor smoothies hebben we uiteraard een ietwat mindere grote marge, daar we ook rekening moeten houden met onze tijd ter bereiding. De foodcost hierbij proberen we rond de 40% te houden (gem. 41,78%), uiteraard kunnen we hier wat winnen op de totale kostprijs (gem. 54,87%). Bij de drankjes hebben we geen rekening gehouden met andere vaste kosten behalve het loon. b) Eten: In bijlage 4 kan u verschillende mogelijkheden terugvinden qua eten: klein ontbijt, luxe ontbijt, soep, soep++... als we een gemiddelde nemen van alles, krijgen we volgende resultaten. Gemiddelde FC%: 36,99%. Op zich niet slecht (we streven naar beter) Gemiddelde totale kost %: 60,16%, waar we best wel akkoord over kunnen zijn. Het is duidelijk dat we winnen uit het feit dat we maar met twee zijn. Onze best scorende items zijn soep en taart.
5
5.Marktanalyse1. Klantenanalyse
Als horeca-zaak heb je niet de luxe van je naar 1 specifiek segment te kunnen richten: je hebt uit alle mogelijke leeftijdsgroepen een mogelijke doelgroep. Uiteraard wil ik mij focussen op hen die iets nieuws willen leren kennen en openstaan voor nieuwe geuren, kleuren, smaken en geneugten. In de horeca heb je een grote potentiële markt aan klanten. Daarom is locatie je allergrootste troef en dien je deze dus ook met de allergrootste zorg te selecteren.
Wij hebben een fijne locatie gevonden in een leuke studentenbuurt van Gent, dicht tegen een gebouw van de universiteit. Op dit moment wordt deze zaak uitgebaat als koffie-eethuis en dus hebben we al kunnen vaststellen dat studenten een groot deel van hun klandizie vormt. Maar er zijn ook enkele vaste klanten die hun krant komen lezen, kleine vergaderingen houden e.d. Dit is hoe wij onze toekomstige klanten zien:
a)Studenten18-25j 1 O.m. ook Erasmusstudenten Een beetje de ૺvroegeૻ vogels onder de studenten Zij maken nu al deel uit van het vaste cliënteel. Gezien wij ons in een studentenbuurt zullen vestigen, kunnen we er van op aan dat zij een groot deel van onze klandizie zullen blijven uitmaken. In het begin zullen zij zeker 85% van de klanten vormen. Met verloop van tijd hopen wij hun aandeel wat te kunnen verkleinen en meer mensen met allergieën te mogen ontvangen. Uiteraard zijn de studenten niet degenen met het grootste budget, dus daarmee moeten we ook rekening houden in ons menu (bv. Ons klein ontbijt).
b)Medewerkers unief(professoren, administratie...) 35-65j Gezien deze mensen ook elke dag in de buurt zitten, zijn ook mogelijke klanten voor ons. Dit zijn mensen die al wat meer kunnen besteden en dus al gemakkelijker wat meer zullen eten en dus ook voor de complexere recepten zullen kiezen.
c)Vaste klanten 40-...j Deze mensen hebben tijd. Zij komen om hun dagelijkse krant te lezen, rustig en gezellig een koffie te drinken en toch een beetje voor de drukte die studenten meebrengen. Zij drinken vooral koffie, zonder meer, en nemen graag een tweede.
1http://www.erasmusenflandes.com/gante/het-salon/vertelt over hoe Het Salon aanzien wordt door buitenlandse studenten.
6
d)Mensen met allergieën20-...j Dit zijn mensen die in het begin slechts een klein deel van ons publiek zullen vormen, maar deze zullen groeien aangezien we een zo allergievrije mogelijke omgeving willen creëren. Aan deze groep gaan wij actief werken om deze onze richting in de leiden: contacten met o.m. coeliake vereniging, flyers in biowinkels, Facebook... In ons marketingplan leggen wij de verschillende kanalen uitgebreid voor.
e)Mensen die graag gezond/ biologisch eten 20-...j Dit zijn mensen die in het begin slechts een klein deel van ons publiek zullen vormen, maar deze zullen groeien aangezien we een zo allergievrije mogelijke omgeving willen creëren. Aan deze groep gaan wij actief werken om deze onze richting in de leiden: contacten met o.m. coeliake vereniging, flyers in biowinkels, Facebook...
f)Mensen met weinig tijd/ niet graag koken voor zichzelf. 20-65j Dit zijn mensen die gebruik zullen maken van ons take-away menu. Hierbij kunnen zeker ook nog als extra onderdeel de mensen met allergieën beschouwd worden. Op dit moment is het take-out aanbod zeer klein voor mensen met allergieën en dus zullen zij zeker graag en gretig gebruik maken van onze leuke menukaart.
7
2. De SWOT-analyse Strength – Weakness – Opportunity – Threat Sterkten Zwakten Kansen – openingsuren –geen ervaring als – ongezien aanbod – productkennis zelfstandigen – klantenbinding – klandizie – geen ervaring als (door onze – goede reputatie kok (slechts thuis- en persoonlijke – hulpkok) investering en door managementervarin – klandizie (reacties hun betrokkenheid) g verandering aanbod) – ecologische inzet 2 – horeca ervaring – openingsuren – take away 3 – ontbijt & tea-time
Bedreigingen – Concurrenten: groeiend aanbod – economie – warenhuizen
Openingsuren kunnen in ons voor- en nadeel spelen. In het huidige etablissement scoren ze heel goed met hun uren, omdat ze heel erg toegespitst zijn op de studenten en hun dagelijkse gangetje. Daarentegen voor onze potentiële klandizie kan dit misschien een beetje tegenvallen. Daarom dat we ook openminded zijn en andere mogelijke openingsuren in gedachten houden, zeker voor periodes zoals de grote vakantie.
Ook klandizie valt in de voor- en nadelen categorie. De mensen hebben het soms moeilijk met verandering, dus kan het zijn dat we daardoor enkele klanten verliezen, omdat ze minder openminded ingesteld zijn. Maar langs de andere kant, maakt dat ruimte voor mensen die wel degelijk geïnteresseerd zijn in onze producten en ons aanbod.
Beiden hebben we een ruime ervaring in een zekere managementpositie achter de rug, wat ons alleen maar sterker maakt om eraan te beginnen. Dat plus onze horeca ervaring, zorgt voor een heel goede basis om te starten en te overleven.
In bijlages 5 en 6 vindt men 2 interessante artikels terug over de groeiende tendensen op de horeca markt. In beide segmenten gaan wij een aandeel hebben, dus bevestigd dat ons idee en manier van aanbod.
2 Bijlage:82/4476/weiv/swel-taan-andleda0/-ertnid-te-suoltle-ioneadithttp://www.datlin.qlnk/n//l1n20n/ horeca-groei-in-quickservice.html#.VMF-_S5WrIo, gaat over de Quickservice's groeiend aandeel op de horecamarkt 3 Bijlage:http://www.hanos.be/Nieuws-1/Nieuws-detail/Ontbijtmarkt-biedt-potentie.htm, groeiend ontbijtsegment in Nederland & België
8
Brabantdam 100
Annonciadenstr 4
Wraps / smoothies / T-A* x Bakkerij
Vlaanderenstr 113
11:00 – 20:00
8:00 – 17:00
8:00 – 17:00 18:30 – 22:00
St Michielshelling08:00-19:00 2
11:00-22:00
Take away
08:00-16:00 08:00-14:00 za
Fin de Faim
Haspelstraat 37
Brabantdam
Guldenspoorstr 29
De superette
Ma / Di
x
x
x
Zo
x
Ma / Di
Ecologisch / sociaal x x Gezonde fast food
Feest
Jan Breydelstr 18
11:30-14:00
trafiek vzw
Exki
GreenwayNederkouter 42
x
Zo-avond
Zo/ma avond
/
Gust
Walpoortstraat 38
Adres
09:00 – 18:00 09:00–20:00 /vr
4 Aanbod Tea GF LV Bio Veg x x x Veganistisch / Ecologisch x x Ontbijt / Seizoensgebonden x x x Ontbijt/ Lunch/ Homemade x
Closed
Wo
Ma
Zo
08:00-18:00 09:30-18:00
Tasty World
Barista
Uren
* T-A: Take Away
True Beans
Naam
11:00-20:00/21:00
9
3. Concurrentieanalyse Concurrenten zijn gekozen op basis van Hun aanbod: indien ze concurrerend zijn met onze Hun locatie: in de buurt gelegen met een gelijkaardig aanbod Hun doelgroep: indien gelijklopend met onze groepen Hun andere waarden: ecologische en sociale benadering
x
Tabel 1: Concurrenten – algemene informatie
Zo
8:00 – 20:00
Avalon
Geldmunt 32
Hoogstraat 73
Fit hap
4 Tea = Tearoom; GF = Glutenvrij; LV = Lactosevrij; Bio = Biologisch; Veg = Vegetarisch/ Veganistisch
Zo
10:00 – 20:00
x
T-A*/ smoothies
Lokaal
x Vegetarisch & lokaal x x Ontbijt & beperkt aanbod x x x T-A*, glutenvrij aanbod
Ja
Bekendheid F be @ Open 1500 1800 Ja Ja Apr '14
Ja
+ 5 jaar
+ 5 jaar
Tabel 2: Concurrenten – verdere informatie
Ja
+ 5 jaar
Ja
Ja Ja Ja
Ja Ja Ja
Aug. '14 Aug. '14 Mei '14
+ 5 jaar
Ja
Ja
10
3350
23/01/1 5 Top
2300
2100 1750 6200
Ja
Ja
2175
Ja Ja
Ja
1810 0 2700
Ja
Zijstraat 27/01/1 Centrum 5
Centrum 30/01/1 5 Centrum Zijstraat 13/01/1 5 Centrum Goed
Centrum
Heel goed Goed
Goed Goed
Heel goed Goed
€€
Bedrijf
Exki
+ 5 jaar + 5 jaar
+ 5 jaar
€€
€€
€€
Tasty World
Barista
Greenway
Gem. Prijs Kwaliteit Locatie Service Eten Drank € € Top Centrum Top €€ €€ Goed Zijstraat Heel Centrum goed €€€ €€€ Top Minder Normaal €€ €€ Top Centrum Top €€ €€ Goed Minder
€€
€€
Avalon Fin De Faim
€€
Ja Ja
€€€ €€
€€€ €€
€€
3150 670
Lokaal True Beans
Gust Fit hap De superette Trafiek vzw
/