//img.uscri.be/pth/e5fb3dbf06fcd0e886c998554ba0b018dd98840d
La lecture en ligne est gratuite
Le téléchargement nécessite un accès à la bibliothèque YouScribe
Tout savoir sur nos offres
Télécharger Lire

INVEST AS ONE in

34 pages
INVEST AS ONE in ROYAL ANTWERP FOOTBALL CLUB ONE CLUB - ONE COMMUNITY - ONE VISION - ONE FUTURE 02 IN De fans van Royal Antwerp Football Club lanceren INVEST as ONE met als doel de nodigefondsen te wervenvoor de redding van hun club en voor het bouwen van eenduurzame toekomst. Zij koppelen hun investeringsplan tegelijkertijd aan een innovatief businessmodel dat het potentieel van de heleAntwerpse Community kan inschakelen. Zo willen zij een oplossing bieden op maat van de vele uitdagingen waarmeeRoyal Antwerp FCen het voetbal in het algemeen zowel lokaal als internationaal worden geconfronteerd. Welkom bij voetbal 2.0! Welkom bij deCommunity Club RAFC! 03 04 Het team van ACT as ONE nodigt met dit document alle stakeholders rond Antwerp op om met een open geest plaats te nemen aan de ronde tafel. We vragen geen enkele investeerder om zijn eigen belang te verzaken of rendement opzij te zetten, integendeel. We vragen wel om na te denken over het grotere rendement en de grotere slagkracht van hun eigen investering wanneer we met zijn allen de volledige Antwerpse community achter Royal Antwerp Football Club krijgen. Op de volgende bladzijden lees je hoe het model van de Community Club voor alle stakeholders op en rond Antwerp een onuitputtelijke bron van opportuniteiten is, door het inschakelen van de hele stad en haar gemeenschap.
Voir plus Voir moins
INVEST AS ONE in ROYAL ANTWERP FOOTBALL CLUB ONE CLUB - ONE COMMUNITY - ONE VISION - ONE FUTURE
02
IN
De fans van Royal Antwerp Football Club lanceren INVEST as ONE met als doel de nodigefondsen te wervenvoor de redding van hun club en voor het bouwen van eenduurzame toekomst.
Zij koppelen hun investeringsplan tegelijkertijd aan een innovatief businessmodel dat het potentieel van de heleAntwerpse Community kan inschakelen.
Zo willen zij een oplossing bieden op maat van de vele uitdagingen waarmeeRoyal Antwerp FCen het voetbal in het algemeen zowel lokaal als internationaal worden geconfronteerd.
Welkom bij voetbal 2.0! Welkom bij deCommunity Club RAFC!
03
04
Het team van ACT as ONE nodigt met dit document alle stakeholders rond Antwerp op om met een open geest plaats te nemen aan de ronde tafel. We vragen geen enkele investeerder om zijn eigen belang te verzaken of rendement opzij te zetten, integendeel.
We vragen wel om na te denken over het grotere rendement en de grotere slagkracht van hun eigen investering wanneer we met zijn allen de volledige Antwerpse community achter Royal Antwerp Football Club krijgen.
Op de volgende bladzijden lees je hoe het model van de Community Club voor alle stakeholders op en rond Antwerp een onuitputtelijke bron van opportuniteiten is, door het inschakelen van de hele stad en haar gemeenschap.
Laten we er samen voor gaan om de grote droom van veel Sinjoren en van elke Antwerpfan te realiseren: laat ons eindelijk de slapende reus wakker maken!
Het ACT as ONE team wil met dit document alle fans, sympathisanten, potentiële investeerders en mogelijke partners uitnodigen om deel te nemen aan de ronde Antwerp tafel. We vragen aan niemand om zijn eigen belang te verzaken of rendement opzij te zetten, integendeel.
INHOUD
0102030405060708091011121314
WHAT’S IN A NAME ROYAL ANTWERP FOOTBALL CLUB opkomst en verval HET 5 STAPPENPLAN BELANG VAN COMMUNITY ONZE GOUDEN PRINCIPES THE NEW GREAT OLD hoe gaan we besturen RAFC BUSINESS STRATEGY MARKETING INVEST AS ONE SPONSORING BUSINESS CLUB GEZONDE FINANCIËLE INSTELLING WHAT ELSE? do you need to know MEDEWERKERS
05
06
WHAT’S IN A NAME? Wat is een Community Cluben waarom kan dit model slagen waar alles en iedereen de voorbije decennia faalde? Wat is er zo uniek aan dit model dat het de wederopstanding van Antwerp kan inluiden? Waarom is het zoveel beter dan stilletjes blijven hopen op een megalomane investeerder? Wel, omdat het een meer realistische en duurzame oplossing is, die we zelf kunnen creëren vanuit onze eigen Antwerpse Community Het succes van elke organisatie begint en eindigt met het vertrouwen dat mensen in haar stellen. En laat nu net daar het Antwerp-schoentje al decennia wringen. Ondanks verwoede pogingen van verscheidene partijen aan het bewind, verloor onze club jaar na jaar het vertrouwen van haar fans en de stad in al zijn geledingen. Precies dankzij dit vertrouwen biedt een CommunityOwned Club de oplossing, omdat zij op twee vlakken fundamenteel verschilt van een doorsnee club Ten eerste stelt zij dat het bestuur ten allen tijde het belang van de club en fans voorop moet stellen zoals elk zichzelf respecterend bedrijf of merk dat vandaag doet. Zo bouw je loyaliteit en krijg je tevreden klan-ten. De basis voor groeiende omzetten en … vertrouwen. Ten tweede wijkt een community af van het oude model met één investeerder met meerderheid van aandelen. Een community-owned club gaat niet één maar zoveel mogelijk investeerders engageren, waaronder ook de fans, met als doel om iedereen uit haar community actief te betrekken. Op deze manier krijg je dan ook een gezonde sociale en financiële controle binnen het clubbestuur. En er is nooit een belangenconflict. Iedereen verliest of iedereen wint. De CommunityOwned Club slaagt er ook in om het beste van twee werelden succesvol te combineren in één businessmodel Dankzij het fan ownership maakt ook de gemeenschap aktief deel uit van de club en is er veel aandacht voor de sociaal-maatschappelijke impact van een club. De open investeerderscultuur en het communitymarketingmodel zorgen ervoor dat de club het volledige financieel-economische potentieel in en rond de stad Antwerpen kan benutten. Bottom line, om The Great Old uit zijn as te laten herrijzen, zullen we de hele stad achter ons verhaal moeten krijgen en de communityowned club is daarvoor de enige juiste keuze.
07
08
ROYAL ANTWERP FOOTBALL CLUB opkomst en verval
Pioniers en triomf
Opgericht in 1880 draagt de club met stamnummer 1 trots de bijnaam ‘The Great Old’. Meer dan honderd jaar was ze – een korte onderbreking niet te na gesproken – een vaste waarde in de eerste klasse van het Belgische voetbal, met als hoogtepunten vier landstitels en twee bekers van België. Ook op het Europese toneel beleefden de fans fantastische momenten, denk maar aan de finale van de Beker voor Bekerwinnaars in de legendarische Wembley-tempel, toen 20.000 uitzinnige Antwerp-fans Londen roodwit kleurden. En wie heeft er nooit gehoord van het mirakel van Vitosha? Is er in België überhaupt een wedstrijd waarnaar vaker verwezen wordt?
Teloorgang van een reus
Mooie herinneringen, maar ondertussen vertoeft Antwerp al voor het elfde jaar op rij in de troosteloze Tweede Klasse. Een revival is niet in zicht. Toch blijven de fans trouw aan de rood-witte kleuren en moedigen ze hun fanions in groten getale aan. Maar onderling verschillen ze danig van mening over waar het nu fout liep, wie als schuldige aangewezen mag worden en, vooral, over wat dan wel de oplossing mag zijn, als die al bestaat. Zo blijft Antwerp een club vol uitdagingen: een oud voetbalstadion dat dringend aan vernieuwing toe is, povere resultaten die opgekrikt dienen te worden, verdeeldheid onder de fans, ...
Nieuwe kansen
Maar tegenover die uitdagingen staan er minstens even veel mogelijkheden. Daar komt ACT as ONE in beeld, het project dat met het idee van fanparticipatie en een heldere, realistische visie de fans weer kan verenigen en in een moeite door de opportuniteit biedt om een maatschappelijke meerwaarde te creëren dankzij gemeenschapswerking vanuit de club en haar stadion.
09
10
EEN COMPLEXE SITUATIE vraagt een innovatieve aanpak
Wanneer in de lente van 2014 RAFC, na een hoopvolle start van het seizoen, opnieuw tot stilstand komt omdat een buiten staander de club wil overnemen voor 1 euro, is voor enkelen onder ons fans de maat vol. Zij besluiten om het tij op de Bosuil te keren en richten samen de Antwerp Community Trust op met roepnaam ACT as ONE. Een vzw met als doel de Antwerpse community te verenigen, terug vertrouwen te geven in hun geliefde Great Old, en er zo terug een duurzame en gezonde club van te maken ... Als eersten in België lanceren zij op nationaal niveau het idee van fanparticipatie gekop peld aan het doel om de hele Antwerpse gemeenschap te betrekken.
j k l m n
Het 5Stappenplan
ORGANISEREN Eerst organiseren ze hun vzw door een organigram uit te tekenen. Elk noodzakelijk bedrijfsdomein van een club zal door middel van een cel van rele-vante specialisten een visie voor de toekomst uitwerken. Al snel vinden deze pioniers andere professionals met een Antwerp-hart, die hun expertise maar wat graag ter beschikking stellen van een oprecht en professioneel project. VERENIGEN Het sociale kapitaal van de club zit nog altijd op de tribunes. Dus wordt het potentieel van de fan community aangeboord: van dokwerker tot jurist vindt elke fan zijn plek in de wederopbouw van zijn ooit roemruchte club. Diverse evenementen en acties zien het levenslicht, niet alleen om geld in het laatje te brengen, maar vooral ook om collega-fans, buurtbewoners, middenstand en bedrijfswereld te overtuigen van dit project. Zo wordt het een wij-verhaal. ANALYSEREN We zetten alle middelen in om een grondige analyse van de club en haar financiële situatie mogelijk te maken. Een legertje van juristen en financiële vennootschapsexperten analyseert alle mogelijke contracten en balansen, en brengt de hele situatie in kaart. ONDERHANDELEN Met deze kennis gaan we gesprekken aan en stilaan beginnen zich een aantal scenario’s te vormen die een opening creëren om uit de precaire situatie te geraken. Die info maakt het mogelijk om vanuit een onderbouwde positie te gaan onderhandelen over een participatie van de fans in Royal Antwerp Football Club. BESTUREN Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk investeerders, bedrijven, overheid en fans uit de Antwerpse community deel te laten uitmaken van het bestuur van de club. Deze visie wordt geïnspireerd door Supporters Direct en door de vele succesvolle buitenlandse voorbeelden waar dit genoeg-zaam bewezen model voor moderne, stabiele en gezonde voetbalclubs zorgt. Belangrijkste kenmerk van het model is de fan die centraal staat en het betrekken van buurt en regio.
11