Skønhedens hotel
131 pages
Danish

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris

Skønhedens hotel , livre ebook

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus
131 pages
Danish

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus

Description

Det danske performanceteater Hotel Pro Forma har siden grundlæggelsen i 1985 dyrket samspillet mellem arkitektur, musik, bevægelse og ord ud fra billedkunstneriske principper og har med sit markante æstetiske formsprog fået en fremtrædende plads i det danske og internationale teaterlandskab. Hotel Pro Forma er især kendt for at eksperimentere med avanceret lyssætning og anden moderne teknologi i iscenesættelsen.
I hele Hotel Pro Formas levetid har Kirsten Dehlholm været kunstnerisk leder for teatret, der fungerer som atelier, laboratorium og produktionsselskab. Det har gennem 30 år konstant afsøgt nye veje i spændingsfeltet mellem performance, billedkunst, installation og opera.
Skønhedens Hotel belyser en række forestillinger, der udvider forståelsen af begrebet scenekunst. 17 forskere går i denne bog tæt på værkernes kunstneriske virkemidler og de kunstneriske processer og fokuserer på relationerne mellem teori og praksis.
Det hele hænger sammen i en Hotel Pro Forma-forestilling, men ikke altid, som vi forventer.

Sujets

Informations

Publié par
Date de parution 30 novembre 2015
Nombre de lectures 0
EAN13 9788771840742
Langue Danish
Poids de l'ouvrage 5 Mo

Informations légales : prix de location à la page 0,1800€. Cette information est donnée uniquement à titre indicatif conformément à la législation en vigueur.

Extrait

Redigeret af Erik Exe Christoffersen og Kathrine Winkelhorn
SK NHEDENS HOTEL
Hotel Pro Forma Et laboratorium for scenekunst

Prolog
Hotel Pro Forma
Af Erik Exe Christoffersen og Kathrine Winkelhorn

Den sene eftermiddags g de, 1992 (Roberto Fortuna)
Hotel Pro Forma er et kunstnerisk laboratorium og atelier for udstillinger og forestillinger opf rt p r dhuse, museer og p de store scener i Danmark og i udlandet. Ofte med en s rlig afs gende tilgang til scenekunst som en form for kunstnerisk forskningsproces. Hotel Pro Forma som ramme for disse mange forskelligartede projekter blev oprettet i 1985 af Kirsten Dehlholm, (f. 1945) sammen med Willie Flindt (f. 1942) med Dehlholm som kunstnerisk leder. Hotel Pro Forma har skabt 40 store forestillinger og en r kke mindre, der forener arkitektur, musik, lys, billedkunst, tekst, film, teknologi og naturvidenskab.
Hotel Pro Forma s tter virkemidler og medarbejdere i spil i en tidligere industribygning p Amager. Vi g r op ad trapperne og tr der fra entreen direkte ind i k kkenet, hvor Kirsten Dehlholm tager imod. Det bne k kken fungerer som frokoststed og uformelt m derum. Selve atelieret er et stort bent rum p sm 600 m med et hvidt gulv, hvide v gge og h jt til loftet. Der er store vinduer og lys fra alle sider. Til h jre er Dehlholms raritetskabinet med m rkelige sko, voksfigurer og alverdens kuriosa fra utallige rejser i verden. Atelieret er m bleret med hvide arbejdsborde og hvide instrukt rstole p hjul. Man kan ubesv ret forvandle et kontorlandskab til et pr velokale, et udstillingsrum, et v rksted eller et scenerum. Bagerst finder vi biblioteket, som ogs anvendes som m delokale. Naturligvis rummer Hotel Pro Forma ogs et g stev relse. Ved at tr de indenfor f r vi en fornemmelse for og et indblik i Hotel Pro Formas praksis og dets s rlige stetiske udtryk. Her er en systematisk orden - her er smukt og elegant, men sk nheden er p ingen m de anmassende eller prangende. Det er et v rksted, som altid er bent for nye konstellationer og nye muligheder. P den ene side har alting sin faste plads, p den anden side er alt bent og flytbart. Den stetik, som r der mellem det bne og det lukkede, det stringente og det intuitive, det legende og det fordringsfulde er et paradoks, vi finder b de i v rkerne og v rkstedet.
Hotel Pro Forma er en produktionsvirksomhed for scenekunst med rum, billede, lyd, tekst, figur og lys som de centrale virkemidler. Der arbejdes med at udvikle forestillinger, som publikum oplever som sansem ttede tableauer uden centralperspektivets sikre havn og ofte uden en genkendelig fort llende dramaturgi. Under alle omst ndigheder er der indbygget en usikkerhed i forhold til tilskuerens sansning og perception. Forestillingerne fors ger ikke at tolke verden, men unders ger og konstruerer virkeligheder med andre kategorier, s ledes at tilskuerne oplever noget, de ikke har set f r. Som Kirsten Dehlholm (2014) siger: Forestillingen skal s tte aftryk i sindet og kroppen, det er det vi str ber efter .
Ofte er det vanskeligt at pr cisere genren, der befinder sig mellem performance, koncert, billedkunst, scenekunst og arkitektur. De enkelte kunstformer renses og s ttes sammen i nye konfigurationer, ofte med henblik p en form for sammenst d eller dissonans, hvor de mediale forskelligheder bner for hinanden og skaber us dvanlige og sanselige affekter. Placeringen mellem forskellige kunsttraditioner betyder, at Kirsten Dehlholm arbejder med konceptudvikling, kuratering, design og iscenes ttelse. Det vil sige en stetisk unders gelse af et f nomen, det kan v re et tema, et begreb, en tekst. Konkret f.eks. et musikinstrument ( Theremin ), Darwins udviklingsl re ( I morgen om et r ), krig ( War Sum Up ), en myte ( Operation : Orfeo ), perspektiv og tyngdekraft ( Hvorfor bli r det nat, mor? ), et navn ( Ellen ), en roman som Nabokovs Latter i m rket eller en by som Holstebro ( Skibet Bro ).
Ja det er h bl st at vide alt om den, alts virkeligheden. Men alligevel pr ver vi hele tiden at n rme os den, omslutte den, at forst den. Jeg bruger mine forestillinger til at udforske verden, til at unders ge virkeligheden. Vi mennesker er f dt som psykologiske v sener, der sp rger: Hvad er meningen, hvad handler det om? Et sp rgsm l der is r bliver stillet, n r det drejer sig om en teaterforestilling. Jeg svarer igen med en forestilling, der handler om perspektiv og tyngdekraft. Eller om barokkens tidsalder. Om alkymi og genteknologi. Om penge og biometriske adgangskontrolsystemer. Om Kina. Om middelalderen. Om hukommelse. Om begrebet dannelse. Om Jesus, en m rkelig st rrelse. Om termusik og verdenshistorien. Om Mellem sten. Om identitet og tilpasning som livsvilk r. Om Darwin og evolution. Om navnet Ellen og fem danske byers optur og nedtur. Om krig (Dehlholm 2014: 52).
Hotel Pro Forma benytter den kunstneriske proces, der her antydes til at udforske aspekter af virkeligheden. Der er tale om forskellige tematikker, som er strukturerende for den skabende proces og den research, som finder sted. Samtidig skaber hver forestilling en s rlig receptionsmulighed, en tilskuerposition og et affektivt - stetisk, sanseligt og f lelsesm ssigt - f llesskab. Et begivenhedsrum, hvor intensitet, tilblivelse og tilsynekomst er resultat af gensidig p virkning, som r kker ud over den enkelte forestilling og fordrer, at tilskueren engagerer sig i en refleksion over formens m de at v re form p . Medialiteter, materialer og former bringes ind i nye sammenh nge og begynder at tale og handle tilsyneladende af sig selv. De skaber nye m nstre med en indbygget risiko og skr belighed, hvor b de professionelle og ikke-professionelle performere inddrages. P et teknisk og dramaturgisk plan er der tale om en adskillelse, forsinkelse og remontering af materialer i b de museumsrum og teaterrum.
Denne antologi omhandler udvalgte forestillinger og de refleksioner, som de har fremkaldt. Mange af forestillingerne har l serne m ske ikke set, og derfor finder vi det vigtigt at genbeskrive disse, som har skabt betydning set i et l ngere perspektiv ved at udvide teatermediet, og det vi forst r ved scenekunst.
Der er udgivet tre b ger: Erik Exe Christoffersen (1998): Hotel Pro Forma , Per Theil m.fl. (2003): Hotel Pro Forma. Den dobbelte iscenes ttelse: rum og performance , Tomas Lagermand Lundme og Jacob M ller Overgaard (2010): Operation Pro Forma . Vi kan nok ikke undg at gentage visse synspunkter, men vi pr senterer ogs en anden refleksivitet i lyset af en stadig udvikling af b de scenekunst, teaterkulturen og Hotel Pro Forma, som det blandt andet kommer til udtryk i begrebet kunstnerisk udviklingsvirksomhed .
Litteraturlisten indeholder den for os bekendte litteratur, som p et analytisk og teoretisk plan har besk ftiget sig med Hotel Pro Forma. Anmeldelser og mindre omtaler er ikke medtaget. Vi skelner ikke skarpt mellem Hotel Pro Formas egen-produktioner og de forestillinger, hvor Kirsten Dehlholm er engageret af andre teatre som instrukt r (f.eks. iscenes ttelsen af Henrik Ibsens Gengangere eller Richard Wagners Parsifal ). I det hele taget kan det v re vanskeligt at skelne mellem Dehlholm og Hotel Pro Forma, i og med Dehlholm i alle rene har st et i spidsen som kunstnerisk leder, selvom der naturligvis har v ret medarbejdere, som har sat deres tydelige aftryk. Disse interne forhold har imidlertid ikke interesseret os specifikt, da bogens prim re fokus er forskningsrefleksioner og relationerne mellem teori og praksis. Hotel Pro Formas forestillinger kan opleves som formelle og distancerede, fordi de kommunikerer gennem rammer og kunstgreb, som skaber flerstemmighed og dissonans (polyfoni). For nogle betyder det, at Hotel Pro Forma forekommer f lelseskold, og for andre er v rkernes abstrakte sanselighed en attraktion. Det er givet, at nogle forestillinger forekommer mere sp ndende end andre. Det er imidlertid ikke vores intention at forholde os kritisk til enkelte v rker. Det, der f rst og fremmest styrer vores redaktionelle valg, er sp rgsm let om, hvad Hotel Pro Forma kan bruges til, hvis man i vrigt besk ftiger sig med kunst og stetik teoretisk, begrebsligt og praktisk. Antologien er kort sagt t nkt som en undervisningsbog inden for de stetiske fag og for scene- og billedkunstinteresserede.
Bagerst i bogen findes en oversigt og kort beskrivelse af alle Hotel Pro Formas store forestillinger.
Bogen er delt op i fire hovedafsnit: 1) Redaktionens prolog og epilog , som s ger at klarg re og sammenfatte vores tilgang til Hotel Pro Forma som en kunstnerisk position mellem teater og performance, og som v gter den performative tilgang. 2) Et tv rsnit af Hotel Pro Forma rummer fem blik p Hotel Pro Formas oeuvre og mulige perspektiver p de kunstneriske greb, som Hotel Pro Forma s tter i spil. 3) I afsnittet Forestillingsrefleksioner g r otte forfattere i dybden med en eller flere forestillinger, deres konstruktion og m de at kommunikere p . 4) Endelig tager sidste afsnit Unders gelser fat p forskellige aspekter af laboratorievirksomheden og de kreative processer, som Hotel Pro Forma til stadighed udvikler.
Et tv rsnit af Hotel Pro Forma
Erik Exe Christoffersens bidrag Den u-selvf lgelige sansning s ger ud fra en tv r stetisk tilgang at pege p Hotel Pro Formas tilgang til medialitet og materiale, som noget der i sig selv oph ver modstillinger mellem form og indhold. Han taler om et bev geligt forhold, hvor kunstudsigelsen skaber forskellige hierarkier mellem materialer, og hvor kommunikationen mellem v rk og tilskuer indskriver b de en sanselig perception, det kontekstuelle rum, tiden, situationen og dermed tilskueren. Forestillingerne forhandler v rkets karakter som kunst og veksler mellem at skabe rum for refleksion og kropslige sansninger. Monna Dithmer fokuserer i Kald dem bare genf rd. De kommer som kaldet p Hotel Pro Formas stiliserede kroppe og figurer. Det er kroppe, der ser direkte ud p os, men som ikke ligner almindelige mennesker. De henvender sig og har et mellemv rende med os. Uanset hvor fremmedarte

  • Univers Univers
  • Ebooks Ebooks
  • Livres audio Livres audio
  • Presse Presse
  • Podcasts Podcasts
  • BD BD
  • Documents Documents