På rejse i Europa 2006
2 pages
Norwegian
2 pages
Norwegian
Le téléchargement nécessite un accès à la bibliothèque YouScribe
Tout savoir sur nos offres

Description

På PrMomsrefusion ved udførselPå rejse i Europa 2006 Hvilke dokumenter har du brug for? Penge Indkøb Besøgende fra lande uden for EU kan få momsen refunderet på varer, de har købt under deres ophold i EU. Man skal fremvise Den Europæiske Union strækker sig over det europæiske Euroen Inden for EUFor EU-borgerevarerne i tolden ved afrejse senest tre måneder efter købet sammen kontinent fra Polarhavet til Middelhavet og fra Irlands vestkyst Der er ingen begrænsninger for, hvad du kan købe og medbringe, Euroen er det daglige betalingsmiddel for over 300 millioner Pas eller identitetskort med momsrefusionsdokumenterne. Disse dokumenter udleveres til strandene i Cypern. Landskaberne varierer fra klippekyster til når du rejser mellem EU-lande, så længe det er til personlig brug og mennesker i Belgien, Finland, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, normalt af forretningen, men da ordningen er frivillig, er det Der er ikke længere kontrol ved grænserne mellem over halvdelen sandstrande, fra frodige enge til golde sletter og fra søer og skove ikke til videresalg. Afgifter (moms og punktafgifter) er inkluderet Luxembourg, Nederlandene, Portugal, Spanien, Tyskland og Østrig. ikke alle forretninger, der deltager. I nogle lande kan man kun få af EU-landene. Det skyldes den såkaldte Schengen-aftale, der er til arktisk tundra. i den pris, du betaler, og der skal ikke betales yderligere afgifter i Symbolet for euroen er €.

Sujets

Informations

Publié par
Nombre de lectures 61
Langue Norwegian
Poids de l'ouvrage 2 Mo

Extrait

Den Europæiske Union
2006
Europa er et kontinent med mange tusinde års historie, en rig kulturarv og nogle af verdens smukkeste landskaber. Der er meget for turister at opdage, og EU har gjort det lettere at rejse i Europa.
Du kan rejse over mange af de indre grænser i EU uden at blive kontrolleret, og euroen gør det lettere at sammenligne priser og finde gode tilbud. Du har let adgang til lægehjælp, hvis du får brug for det, og du behøver ikke længere lade dine kæledyr blive hjemme. Hvis du rejser i bil, er dit kørekort og din bilforsikring fra ét EUland gyldigt i alle de øvrige, og du kan bruge din mobiltelefon overalt.
Denne brochure indeholder flere oplysninger, nyttige tips og et kort over Europa.
Denne brochure,På rejse i Europa 2006, findes også i en udvidet internetudgave med links til mere detaljerede oplysninger om de forskellige emner:europa.eu.int/abc/travel
Du kan finde denne brochure og andre publikationer med korte og klare oplysninger om EU på internettet:europa.eu.int/comm/publications.
EuropaKommissionen Generaldirektoratet for Kommunikation Publikationer B1049 Bruxelles
Manuskriptet afsluttet i januar 2006 © De Europæiske Fællesskaber, 2006 Eftertryk tilladt
Forsideillustrationer (oppefra og ned og fra venstre mod højre): Roberto Trioschi, Emmanuel Trépant, Van Parys Media, Zefa, Van Parys Media.
NA7105869DAC
ISBN 9279005332 ,!7IJ2H9aafddg!
På rejse i Europa 2006 Den Europæiske Union strækker sig over det europæiske kontinent fra Polarhavet til Middelhavet og fra Irlands vestkyst til strandene i Cypern. Landskaberne varierer fra klippekyster til sandstrande, fra frodige enge til golde sletter og fra søer og skove til arktisk tundra.
De europæiske folk med deres mangeartede traditioner, kulturer og sprog udgør over 7 % af verdens befolkning. Forhistoriske hulemalerier, græske og romerske oldtidsminder, arkitektur fra vikingerne og maurerne, middelalderborge, renæssanceslotte og barokkirker vidner om Europas historiske arv. Det moderne Europa tiltrækker også rejsende med sit pulserende byliv, farverige kulturelle tilbud, vinter og sommersport og de mange forskellige madkulturer.
Seks EUlande rangerede i 2004 mellem verdens ti største turistattraktioner, og turisme er stadig en meget vigtig indtægtskilde, der skaber masser af job. Det er blevet meget lettere at rejse rundt i EU, efter at kontrol af pas og bagage er så godt som afskaffet. Tolv EUlande bruger samme valuta, euroen, hvilket gør det let at sammenligne priser, og der er ikke længere udgifter og besvær med at veksle penge. EU’s indre marked for over 460 millioner mennesker har givet større udbud og lavere priser. For de fleste europæere er det lige så let at rejse rundt i EU som at rejse i deres eget land.
Rejse med bil Kørekort Et gyldigt kørekort udstedt i et EUland gælder i hele EU.
I nogle lande skal man ud over at have et gyldigt kørekort på sig også medbringe bilens registreringsattest. I de fleste lande skal man være 18 for at kunne køre bil. Aldersgrænsen for at kunne leje en bil er ikke fastsat på EUplan, men ligger generelt mellem 20 og 23. Der kan også være en øvre aldersgrænse på mellem 65 og 75. Bilforsikring Når du rejser i EU, vil din bilforsikring automatisk yde den minimumsdækning (ansvarsforsikring), der kræves ved lov. Dette gælder også i Island, Norge og Schweiz. Hvis du i dit hjemland har en mere omfattende forsikring, bør du undersøge, om den også dækker rejser til andre lande. Det kan også være en god idé at tegne en forsikring for assistance, hvis bilen bryder sammen. Det grønne kort er ikke nødvendigt, når du rejser inden for EU, men det er et internationalt anerkendt bevis for forsikringen, og det gør det lettere at kræve erstatning, hvis du er ude for en ulykke. Hvis du ikke har det grønne kort med, bør du medbringe din forsikringspolice. Nogle forsikringsselskaber udleverer en europæisk skadesanmeldelse (European accident statement), et standarddokument, der gør det lettere at afgive en erklæring på stedet, hvis du er ude for en ulykke i et andet land. EUreglerne gør det lettere for ofre for trafikuheld uden for deres hjemland at få hurtig erstatning. Dette gælder ikke alene ulykker, der sker i EU, men også ulykker med to parter fra EUlande, som sker i et land, der ligger uden for EU, men som deltager i ordningen med det grønne kort. I 2005 blev politikerne enige om yderligere forbedringer, som gør det lettere for bilister at få forsikring og erstatning, og som forbedrer beskyttelsen af trafikofre ved at indføre højere mindstebeløb for person og skadeserstatning. Trafiksikkerhed Det er obligatorisk at bruge sikkerhedssele på både forsædet og bagsædet i biler og busser i alle EUlande. Børn, der rejser i biler, skal have børnesæder. Man kører i venstre side af vejen i Cypern, Det Forenede Kongerige, Irland og Malta. I en del lande har al trafik fra højre forkørselsret — f.eks. i Belgien, Frankrig, Nederlandene og Portugal. Fartgrænsen på motorveje er almindeligvis på 110, 120 eller 130 km/t og i byområder på 50 eller 60 km/t. Hold øje med vejskiltene, så du er orienteret om de nøjagtige fartgrænser og eventuelle særlige forhold. Bruger man mobiltelefonen, mens man kører, er der meget større risiko for en alvorlig ulykke, og det er enten direkte eller indirekte forbudt i alle EUlande. I nogle lande tillader man brug af håndfrie mobiltelefoner. Selv om den højeste mængde alkohol i blodet i de fleste EUlande er på 0,5 promille (mg/ml), svinger den i andre EUlande mellem 0,2 og 0,8 mg/ml (0,9 mg/ml i Cypern), mens andre lande igen slet ikke tillader alkohol i blodet, når man kører bil. Kommissionen har anbefalet, at alle EUlande indfører en grænse på højst 0,5 mg/ml.
Hvilke dokumenter har du brug for? For EUborgere Pas eller identitetskort Der er ikke længere kontrol ved grænserne mellem over halvdelen af EUlandene. Det skyldes den såkaldte Schengenaftale, der er en del af EUretten. Med Schengenreglerne blev al kontrol ved de indre grænser afskaffet. Til gengæld blev der iværksat en effektiv kontrol ved EU’s ydre grænser og indført en fælles visumpolitik. Følgende lande er fuldgyldige medlemmer af Schengen: Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Grækenland, Italien, Luxembourg, Nederlandene, Portugal, Spanien, Sverige, Tyskland og Østrig (men ikke Det Forenede Kongerige og Irland) samt Island og Norge (som ikke er med i EU). De ti lande, der blev medlemmer af EU i 2004, deltager endnu ikke fuldt ud i Schengensamarbejdet. Derfor skal du have et gyldigt pas eller identitetskort for at kunne rejse til disse lande samt til Det Forenede Kongerige og Irland. Når du rejser ind i eller ud af EU ved de ydre grænser, skal du have et gyldigt pas eller identitetskort. Du skal naturligvis også bruge dit pas, når du forlader EU og eventuelt bliver kontrolleret af det land, du har valgt som rejsemål. Som dansker bør du have dit pas med, når du rejser inden for EU, for du kan blive bedt om at vise legitimation. Hvis den offentlige orden eller den nationale sikkerhed gør det nødvendigt, kan der gennemføres kontrol ved de indre grænser i et begrænset tidsrum. Sørg for, at børn, der rejser sammen med dig, enten har deres eget pas eller identitetskort eller er anført i dit. Aftaler med Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz bevirker, at disse landes borgere skal behandles på lige fod med EUborgere og kan rejse rundt i EU blot med deres identitetskort eller pas. Visum Du har ikke brug for visum, når du rejser inden for EU. For borgere fra lande uden for EU Pas Du skal medbringe et gyldigt pas. Visum Der er 33 lande, hvis borgere ikke behøver et visum, når de opholder sig i mindre end tre måneder i EU. Blandt disse er de tre kandidatlande Bulgarien, Kroatien og Rumænien (men ikke Tyrkiet) samt Australien, Canada, Japan, New Zealand og USA. Listen over lande, hvis borgere skal have visum for at rejse til Det Forenede Kongerige eller Irland, er lidt forskellig fra de øvrige EUlandes. Hvis du er i tvivl, kan du forhøre dig på det nærmeste EUlands konsulat. Hvis dit visum er udstedt i et land, der anvender Schengenreglerne fuldt ud, giver det dig automatisk ret til også at rejse til de øvrige Schengenlande. Hvis du har en gyldig opholdstilladelse fra et af disse Schengenlande, svarer den til et visum. Du kan dog have brug for et nationalt visum for at rejse til Det Forenede Kongerige, Irland og de nye EUlande.
Rejse med fly Indførelsen af et fælles europæisk marked for lufttransport har betydet lavere priser og et større udbud af flyselskaber og afgange. EU har desuden indført rettigheder, der skal sikre, at flypassagerer behandles rimeligt. Flypassagerers rettigheder Når du rejser med fly, har du visse rettigheder med hensyn til information om fly og reservationer, beskadigelse af bagage, forsinkelser og aflysninger, afvisning på grund af overbooking, erstatning i tilfælde af ulykker og problemer i forbindelse med pakkerejser. Disse rettigheder gælder ved rute og charterflyvninger, såvel indenrigs som internationalt, fra en EUlufthavn eller til en EUlufthavn fra en lufthavn uden for EU, når der er tale om flyselskaber fra EUlande. Hvis du vil klage, skal du henvende dig til flyselskabet eller til det firma, der organiserede pakkerejsen. Hvis de ikke opfylder deres forpligtelser, så findes der i hvert EUland et offentligt kontrolorgan, som du kan klage til. Du kan få oplysninger om det relevante organ ved at ringe til EuropeDirectsgratisnummer 00 800 6 7 8 9 10 11. Sikkerhed Hvis du sørger for ikke at have forbudte genstande med i flyet eller i din bagage, så undgår du forsinkelser og ulemper i forbindelse med konfiskation ved sikkerhedskontrollen. Der er vedtaget en fælles EUliste over genstande, som man ikke må have med i kabinen på flyvninger fra EUlufthavne, og en liste over genstande, der ikke må være i bagagen. Disse lister er slået op i afgangshallerne.
Rejse med tog EU har et omfattende, 195 000 km langt jernbanenet med internationale passagerforbindelser fra alle lande. En række lande har højhastighedsforbindelser med tog, der kører op til 300 km/t.
Der investeres store summer i transeuropæiske projekter som jernbaneforbindelserne fra Lyon til grænsen mellem Polen og Ukraine, fra Berlin til Palermo, fra Paris til Bratislava og fra Warszawa til Helsingfors.
Penge Euroen Euroen er det daglige betalingsmiddel for over 300 millioner mennesker i Belgien, Finland, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Luxembourg, Nederlandene, Portugal, Spanien, Tyskland og Østrig. Symbolet for euroen er. Euroen bruges også i Andorra, Monaco, San Marino og Vatikanstaten samt i Kosovo og Montenegro i det vestlige Balkan. Det samme gælder Azorerne, De Kanariske Øer, Fransk Guyana, Guadeloupe, Madeira, Martinique, Mayotte, Réunion og Saint Pierre og Miquelon, som alle er en del af de EUlande, der bruger euroen. Eurosedlerne er de samme i alle lande, men hvert land udsteder sine egne mønter med en fælles side og en national side. Monaco, San Marino og Vatikanstaten har også deres egne euromønter. Alle sedler og mønter kan bruges overalt i euroområdet. Danmark, Det Forenede Kongerige og Sverige benytter ikke i øjeblikket den fælles valuta. De ti medlemsstater, der sluttede sig til EU i 2004, har forpligtet sig til at indføre euroen, men ingen af dem er klar til det før tidligst i 2007.
Valutakurser Kurserne varierer, men i januar 2006 kostede én euro ca.:  CYcypriotiske pund0,57  CZtjekkiske koruny29 DK danskekroner 7,46 EST estiskekrooni 16  GBbritiske pund0,69  Hungarske forinter253  LTlitauiske litas3,45  LVlettiske lats0,70  Mmaltesiske liri0,43  PLpolske zloty3,86  Ssvenske kroner9,41  SKslovakiske koruny38 SLO slovensketolari 240  CNkinesiske renminbi yuan9,54  Jjapanske yen139 USA amerikanskedollars 1,18 I europæiske lande uden for euroområdet accepterer mange hoteller, forretninger og restauranter, især i turistområder, betaling både i euro og i den nationale valuta, men de er ikke er forpligtet til det. Frimærker Frimærker kan kun bruges i det land, hvor de købes, også selv om værdien er angivet i euro.
Sund og rask Adgang til lægehjælp Du kan få gratis eller prisnedsat lægebehandling, hvis du er statsborger i et EUland og pludselig bliver syg eller kommer ud for en ulykke under et midlertidigt besøg i et andet EUland, Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz. Kun offentligt støttet lægebehandling er omfattet af denne ordning, og hvert land har sine egne regler for offentlig lægehjælp. I nogle lande er behandlingen gratis, i andre betaler man en del af udgifterne, og i atter andre skal man betale hele regningen og derefter anmode om at få udgifterne refunderet. Gem derfor alle regninger, recepter og kvitteringer. Der er nu indført et europæisk sygesikringsbevis for at give lettere adgang til lægehjælp i EU og fremskynde refunderingen af omkostningerne. Det har erstattet blanket E111. Over 50 millioner EUborgere har allerede fået dette kort. Nogle lande indarbejder elementerne fra det europæiske kort i deres nationale sygesikringskort, mens andre udsteder separate kort. Du kan få dit eget kort hos din lokale sygesikring. Medicin Tag recepten med, hvis du bruger receptpligtig medicin. Lad være med at tage mere medicin med, end du skal bruge til personlig brug på turen. Store mængder medicin kan virke mistænkeligt. Rejseforsikring Det kan være en god idé at tegne en rejseforsikring, da det kun er i nogle EUlande, at alle udgifter til lægehjælp dækkes. Sygdom eller en ulykke i udlandet kan betyde ekstrarejser, overnatning og udgifter til hjemtransport, som kan dækkes af en forsikring. Vaccination Der er generelt ingen krav om vaccination i EU. Der findes dog krav eller anbefalinger for visse EUlandes oversøiske områder. Spørg din læge, inden du rejser.
EUlande, der anvender euroen EUlande, der ikke anvender euroen
Internationale betalinger Takket være EUregler koster det nu det samme overalt i EU at hæve euro fra en pengeautomat, betale med kort eller foretage en bankoverførsel i euro (op til 50 000), som det ville koste i dit hjemland. Disse regler gælder også transaktioner på eurokonti i lande uden for euroområdet og betalinger i svenske kroner.
Badevand Der gælder strenge standarder for badevand i hele EU. Kvaliteten af badevandet kontrolleres regelmæssigt, og EuropaKommissionens årlige rapporter viser, at kvaliteten af badevandet hele tiden bliver bedre.
Hvis du ser det blå flag på en strand eller i en lystbådehavn, kan du være sikker på, at specifikke krav til vandkvalitet, sikkerhed, service og miljøforvaltning er opfyldt. Over 3 000 steder i 33 lande, hvoraf de 26 er europæiske, har hidtil fået det blå flag. Denne frivillige ordning drives af Foundation for Environmental Education.
Den rette tid at rejse Vejr Vejret i Europa er generelt tempereret. Tabellen nedenfor viser de gennemsnitlige minimumstemperaturer i januar og de gennemsnitlige maksimumstemperaturer i juli i EUlandenes hovedstæder.  GennemsnitligtGennemsnitligt  minimummaksimum  ijanuar ijuli  ºCºC
 A  B  CY  CZ  D  DK  E  EST  F  FIN  GB  GR  H  I  IRL  L  LT  LV  M  NL  P  PL  S  SK SLO
Wien Bruxelles Nicosia Prag Berlin København Madrid Tallinn Paris Helsingfors London Athen Budapest Rom Dublin Luxembourg Vilnius Riga Valletta Amsterdam Lissabon Warszawa Stockholm Bratislava Ljubljana
– 4 – 1 5 – 5 – 3 – 2 2 – 10 1 – 9 2 6 – 4 5 1 – 1 – 11 – 10 10 – 1 8 – 6 – 5 – 3 – 4
25 23 37 23 24 22 31 20 25 22 22 33 28 30 20 23 23 22 29 22 27 24 22 26 27
Se vejrudsigten i avisen eller på nettet, eller henvend dig til de nationale turistkontorer for at få mere detaljerede oplysninger om vejret.
Indkøb Inden for EU Der er ingen begrænsninger for, hvad du kan købe og medbringe, når du rejser mellem EUlande, så længe det er til personlig brug og ikke til videresalg. Afgifter (moms og punktafgifter) er inkluderet i den pris, du betaler, og der skal ikke betales yderligere afgifter i noget andet EUland.
Tobak og alkohol Hvert land kan fastsætte vejledende mængder for, hvad der anses for at være til eget brug. Hvis du medbringer større mængder af disse varer, kan du blive bedt om at bevise, at de er til personlig brug, og at begrunde, hvorfor du har købt dem. De vejledende mængder må ikke være mindre end:
800 cigaretter 400 cigarillos 200 cigarer 1 kg tobak 10 l spiritus 20 l hedvin (f.eks. portvin eller sherry) 90 l vin (heraf højst 60 l mousserende vin) 110 l øl
I en overgangsperiode opretholder nogle lande (Belgien, Danmark, Finland, Det Forenede Kongerige, Frankrig, Irland, Italien (kun over for Slovenien), Sverige og Østrig) begrænsninger for cigaretter og i nogle tilfælde visse tobaksprodukter indkøbt i otte af de lande, blev medlemmer af EU i 2004 (Estland, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn). Ved indrejse udefra Hvis du rejser ind i EU, kan du medbringe varer til personlig brug inden for nedenstående grænser uden at betale moms og afgifter. Det samme gælder, når du kommer fra De Kanariske Øer, Kanaløerne, Gibraltar eller andre områder, hvor EUreglerne for moms og punktafgifter ikke gælder. Tobaksvarer 200 cigaretter eller 100 cigarillos eller 50 cigarer eller 250 g tobak Alkohol 1 l spiritus (over 22 %) eller 2 l hedvin eller mousserende vin 2 l vin Parfume 50 g Eau de toilette 250 ml Andre varer Op til 175Denne grænse er dog 90for rejsende under 15 år til alle EUlande med undtagelse af Danmark, Estland, Det Forenede Kongerige, Litauen, Nederlandene, Tyskland og Ungarn. Inden for grænsen på 175har Finland fastsat en grænse på 16 l øl pr. person.
Tidszoner
Sommertid Sommertiden begynder i hele EU den 26. marts 2006, hvor urene stilles en time frem, og den slutter den 29. oktober 2006, hvor urene stilles en time tilbage.
Kæledyr Det er meget lettere at rejse med en hund eller en kat nu, hvor det nye EUpas for kæledyr kan fås hos enhver dyrlæge. Alle katte og hunde skal have et pas, der dokumenterer en gyldig vaccination mod hundegalskab. I en overgangsperiode kræver Det Forenede Kongerige, Irland, Malta og Sverige desuden bevis for, at vaccinationen har virket.
Inden for de næste fem år vil der blive indført en mikrochip, der skal gøre det let at identificere dyret. I mellemtiden kan en tatovering bruges som identifikation, undtagen i Det Forenede Kongerige, Irland og Malta, hvor der allerede kræves en mikrochip.
Momsrefusion ved udførsel Besøgende fra lande uden for EU kan få momsen refunderet på varer, de har købt under deres ophold i EU. Man skal fremvise varerne i tolden ved afrejse senest tre måneder efter købet sammen med momsrefusionsdokumenterne. Disse dokumenter udleveres normalt af forretningen, men da ordningen er frivillig, er det ikke alle forretninger, der deltager. I nogle lande kan man kun få refusion, hvis man har købt varer for en vis minimumsværdi. Forbrugerbeskyttelse Som forbruger er du beskyttet af nogle grundlæggende love, som gælder overalt i EU: • Du er garanteret de højeste sikkerhedsstandarder, når du køber fødevarer, fordi der gælder strenge sikkerhedsregler for fremstilling, forarbejdning, brug af farve og tilsætningsstoffer samt salg af fødevarer. • Takket være EU’s regler for mærkning af fødevarer kan du se, hvad du køber. Der skal gives udtømmende oplysninger om ingredienser, herunder genetisk modificerede organismer, konserveringsmidler, sødestoffer og andre kemiske tilsætningsstoffer. Der er også regler for, hvilke produkter der må kaldes »økologiske«. • Supermarkederne skal oplyse produkternes enhedspris — kilo eller literprisen — for at gøre det lettere at sammenligne priser. • På kosmetiske produkter som solcreme skal det stå, hvor længe de kan bruges efter at være blevet åbnet. Se efter symbolet med den åbne krukke. • Vildledende reklame er forbudt. EUregler yder desuden beskyttelse ved køb af charterrejser og timeshare samt mod urimelige kontraktvilkår eller urimelig forretningspraksis. Forbrugervejledning De europæiske forbrugercentre giver praktiske oplysninger om forbrugerrettigheder og råd og bistand i forbindelse med klager eller bilæggelse af tvister. Der findes forbrugercentre i alle 25 EUlande og i Island og Norge. Du kan finde en liste over centrene på:europa.eu.int/comm/consumers/redress/ecc_network/ ecc_network_centers.pdf Se efter blomsten Se efter blomsten — EUmiljømærket — på dagligvarer som vaskepulver eller tøj for at finde frem til mere miljøvenlige varer. Påwww.ecolabel.comkan du se en liste over miljømærkede varer. Du kan også bruge blomsten til at finde miljøvenlige hoteller, bedandbreakfast eller vandrehjem, og ordningen er for nylig blevet udvidet til gså at omfatte campingpladser. Blomsten angiver, at det ågældende sted har reduceret sit vand og energiforbrug, uger vedvarende energikilder og bestræber sig på at rænse affald.
Kulturelle aktiviteter EU støtter og bidrager hvert år til mange kulturelle projekter og begivenheder i hele Europa. Hvert år udpeges f.eks. en europæisk kulturby. Patras på vestkysten af det græske fastland er Europæisk Kulturby 2006. Det fejres med karneval, poesi og musik, udforskning af moderne tilgange til klassisk drama samt events, der fejrer scenekunsten og forbindelsen mellem religion og kunst. Det kulminerer med en multikunstfestival for børn.
Kalenderen for europæiske begivenheder er spækket med festivaler og specielle arrangementer inden for musik, kunst, teater, dans, film og sport. VM i fodbold 2006 finder sted i Tyskland. Åbningskampen spilles i München den 9. juni og finalen i Berlin den 9. juli.
Hvis noget går galt Det fælles europæiske alarmnummer: 112 Hvis man vil ringe til alarmcentralen, uanset om man ringer fra en mobiltelefon eller fastnet, er nummeret i alle EUlandene 112. Tab eller tyveri Ethvert tyveri skal anmeldes til det lokale politi. Du har altid brug for en politirapport, når du gør krav gældende over for forsikringen eller kræver erstatning. Sørg for at spærre ethvert mistet eller stjålet kreditkort med det samme. Hvis dit pas er blevet stjålet, skal det anmeldes til dit hjemlands konsulat eller ambassaden og til politiet. Oplysninger om dine rettigheder Overalt i EU kan du ringe til EuropeDirectpå 00 800 6 7 8 9 10 11og få gratis oplysninger om dine rettigheder som rejsende og andre rettigheder samt om, hvor du skal henvende dig for at få hjælp. Du kan også sende en epost via europa.eu.int/europedirect.
Copyright © January 2006 — EUROOPA KOMISJON
 IItalien www.enit.it
Generaldirektoratet fo Kommunikation Publikationer B1049 Luxemburg
 HUngarn www.hungarytourism.hu
Yderligere oplysninger om EU
Østrig Belgien Cypern Tjekkiet Tyskland Danmark Spanien Estland Frankrig Finland Det Forenede Kongerige Grækenland Ungarn Italien Irland Luxembourg Litauen Letland Malta Nederlandene Portugal Polen Sverige Slovakiet Slovenien
Turistinformation
En anden mulighed er at bruge de såkaldte WiFinetværk (trådløst internet), som nu findes i lufthavne, på jernbanestationer og andre steder. WiFiområder (hotspots) er normalt tydeligt afmærket. Du skal ofte betale for at få adgang, og din pc skal have et trådløst netværkskort.
Nederlandsk . . . .Goedemorgen Polsk .. . . . . . . . . .Dzień dobry Portugisisk . . . . . .Bom dia Slovakisk .. . . . . .Dobré ráno Slovensk . . . . . . . .Dobro jutro Spansk .. . . . . . . .Buenos días Svensk . . . . . . . . . .God morgon Tjekkisk . . . . . . . . .Dobré ráno Tysk .. . . . . . . . . . .Guten Morgen Ungarsk .. . . . . . .Jó reggelt
43 32 357 420 49 45 34 372 33 358 44 30 36 39 353 352 370 371 356 31 351 48 46 421 386
Landekoderne er:
EUmedlemsstat
Mange EUborgere taler mindst ét andet sprog foruden deres modersmål, men når du rejser rundt i EU, så forsøg at bruge et par sætninger på det lokale sprog, når du taler med lokalbefolkningen. Start f.eks. med »godmorgen«:
Dansk .. . . . . . .Godmorgen Engelsk . . . . . . .Good morning Estisk . . . . . . . . .Tere hommikust Finsk .. . . . . . . .Hyvää huomenta Fransk. . . . . . . .Bonjour Græsk. . . . . . . .Kalimera Irsk. . . . . . . . . . .Dia dhuit Italiensk. . . . . .Buongiorno Lettisk . . . . . . . .Labrīt Litauisk . . . . . . .Labas rytas Maltesisk .. . . .L-Ghodwa t-Tajba
Kommunikation Sprog EU er rigt på sprog. Hovedsproggrupperne i EU er germansk, romansk, slavisk, baltisk og gælisk. EUinstitutionerne har 21 officielle sprog, men der findes mange andre, mindre udbredte sprog.
Telefon Hvis du vil ringe internationalt, er forvalget det samme i hele EU. Det er 00.
 A  B  CY  CZ  D  DK  E EST  F  FIN  GB  GR  H  I  IRL  L  LT  LV  M  NL  P  PL  S  SK SLO
 LLuxembourg www.ont.lu
 LTLitauen www.travel.lt
 MMalta www.visitmalta.com
 LVLetland www.latviatourism.lv
 SKSlovakiet www.slovakiatourism.sk
 CYCypern www.visitcyprus.org.cy
 NLNederlandene www.holland.com
 PPortugal www.visitportugal.com
 PLPolen www.polandtourism.pl
 SSverige www.visitsweden.com
 IRLIrland www.ireland.ie
Oplysninger og publikationer om EU på dansk fås også hos:
EuropeDirecter en tjeneste, der svarer på dine spørgsmål om EU. Du kan ringe til dette frikaldsnummer:00 800 6 7 8 9 10 11(eller hvis du ringer fra et sted uden for EU: (322) 299 96 96) eller bruge epost viaeuropa.eu.int/europedirect
EUROPAKOMMISSIONEN Repræsentation i Danmark Højbrohus, Østergade 61 Postboks 144 DK1004 København K Tlf. (45) 33 14 41 40 Fax (45) 33 11 12 03 Internet: www.europakommissionen.dk Epost: eu@europakommissionen.dk
EUROPAPARLAMENTET
 GBDet Forenede Kongerige www.visitbritain.com
SLO Slovenien www.slovenia.info
Landeforkortelserne er de forkortelser, der bruges på bilers nummerplader.
 GRGrækenland www.gnto.gr
Oplysninger på alle EU’s sprog fås på internet via Europaserveren:europa.eu.int
Mobiltelefoner Du kan bruge din mobiltelefon overalt i Europa og i mange andre dele af verden takket være EU’s tekniske standard GSM. Inden du tager af sted, bør du tjekke, om din aftale med dit telefonselskab gør det muligt at bruge telefonen i udlandet (international roaming). Priserne kan være høje, og Kommissionen er i færd med at undersøge markedet for international roaming og undersøge, om der er eventuel konkurrencebegrænsende adfærd.
I mellemtiden kan du på et nyt EUwebsted —europa.eu.int/ information_society/roaming— finde detaljerede oplysninger om priserne på roaming, så du kan få mere for pengene, når du bruger din mobiltelefon i udlandet. Det indeholder et stort udvalg af takster fra alle mobilnetoperatører i alle 25 EUlande og direkte links til deres websteder samt vejledning og tips om international roaming.
 DTyskland www.germanytourism.de
Over hele Europa findes der i hundredvis af lokale EUinformationscentre. Du kan finde adressen på det nærmeste center her:europa.eu.int/comm/relays/ index_da.htm
Kontoret i Danmark Christian IX’s Gade 2, 2. DK1111 København K Tlf. (45) 33 14 33 77 Fax (45) 33 15 08 05 Internet: www.europarl.dk Epost: EPKobenhavn@europarl.eu.int
 FINFinland www.visitfinland.com
 CZTjekkiet www.czechtourism.com
 DKDanmark www.visitdenmark.com
 FFrankrig www.franceguide.com
EST Estland www.visitestonia.com
 ESpanien www.spain.info
 BBelgien www.visitflanders.com www.opt.be
 AØstrig www.austria.info
Internet Når du er ude at rejse, kan du tjekke din epost, sende og modtage beskeder eller surfe på nettet på en af de internetcaféer, der findes overalt. Hvis du har din pc med, kan du på mange hoteller få internetadgang gennem et stik på værelset. Hvis du får tilbudt opkaldsadgang, skal du sikre dig, at du ringer op til et lokalt nummer. Det kan blive meget dyrt at lave opkald til en server i et andet land.
Elektricitet I hele Europa har man 230 volt, 50 hz vekselstrøm. I Cypern, Det Forenede Kongerige, Irland og Malta bruges stik med tre firkantede ben, men generelt har alle andre EUlande stik med to runde ben. Der findes forskellige typer tobensstik, men normalt skulle det overalt være muligt at bruge medbragte elektriske apparater, som f.eks. hårtørrer og barbermaskine. Adaptere kan normalt købes i lufthavne og på turiststeder.
Januar 2006
Du kan få flere oplysninger om de EUlande, du vil besøge, på de officielle nationale turistkontorers websteder:
EuropaKommissionen og EuropaParlamentet har ligeledes kontorer i de øvrige EUlande. EuropaKommissionen har også delegationer i andre dele af verden.
EUmedlemsstater
2 ( ) 2003. 3 ( )liK:edwww.census.gov
FormerYugolsav RepublciofMacedonia iTdligerJeugolsavsike Republik Makedonien
2005ta.lKilde:Eurostat (europa.eu.int/comm/eurostat). 1
  • Univers Univers
  • Ebooks Ebooks
  • Livres audio Livres audio
  • Presse Presse
  • Podcasts Podcasts
  • BD BD
  • Documents Documents