En fagligt stAerkere folkeskole. Det var et af hovedformalene med demonstrationsskoleforsogene 2013-2015, hvor forskere, skoler og lAerere gik sammen om at udvikle undervisningsforlob, der skulle understotte lAerernes brug af it i undervisningen. Forsogene gav forskerne indblik i betingelserne for at integrere it i grundskolen, og skolerne fik praktiske erfaringer med didaktisk anvendelse af it. Resultaterne fra projektet er nu samlet i to boger om demonstrationsskoleforsogene. I forste bind, Skoleudvikling med IT, prAesenterer forfatterne resultater fra kvantitative studier af elevopgaver og observationer af undervisning. Desuden far lAeseren indblik i det bagvedliggende interventions- og forskningsdesign samt i de organisatoriske og ledelsesmAessige udfordringer ved arbejdet med projekter i folkeskolen. I andet bind, Innovativ undervisning med IT, sAetter forfatterne fokus pa undervisning med it i fagene og beskriver ogsa, hvordan lAerere kan bruge it til inklusionsindsatser og i tvAerfaglige projekter.
Informations légales : prix de location à la page 0,008€. Cette information est donnée uniquement à titre indicatif conformément à la législation en vigueur.
Exrait
re it i grundskolen, og skolerne Ik praktiske erfaringer med didaktisk anvendel
se af it. Resultaterne fra projektet er nu samlet i to bøger om demonstrations
, præsenterer forfatterne resultater fra kvantitative studier af elevopgaver og observationer af undervisning. Desuden
samt i de organisatoriske og ledelsesmæssige udfordringer ved arbejdet med projekter i folkeskolen.
, sætter forfatterne fokus på
inklusionsindsatser og i tværfaglige projekter.
Didaktiske studier
Forskning i tre demonstrationsskoleforsøg II
Redigeret af Jeppe Bundsgaard, Marianne Georgsen, Stefan Ting Graf, Thomas Illum Hansen og Charlotte Krog Skott
Graîsk design og layout: Stine Sandahl, Sandahls Graîk Forlagsredaktion: Cecilie Harrits Bogen er sat med Adobe Garamond Pro og Montserrat Trykt på 120 g Munken Lynx Rough hos Narayana Press, Gylling
Printed in Denmark 2018 ISBN 978 87 7184 152 7 ISSN 2446 4546
Didaktiske studier 4
Finlandsgade 29 8200 Aarhus N www.unipress.dk
Bogen er udgivet med støtte fra Aarhus Universitets Forskningsfond
Kopiering fra denne bog må kun înde sted på institutioner, der har indgået aftale med Copydan, og kun inden for de i aftalen nævnte rammer.
INNOVATIV UNDERVISNING MED IT
Forskning i tre demonstrationsskoleforsøg II
Redigeret af Jeppe Bundsgaard, Marianne Georgsen, Stefan Ting Graf, homas Illum Hansen og Carlotte Krog Skott
AARHUS UNIVERSITETSFORLAG
INDHOLD
ïNDHOLD Dette materiale er opavsretsligt beskyttet og må ikke videregives.
1. Forsknîng î tre demonstratîonsskoleorsøg Jeppe Bundsgaard, Marianne Georgsen, Stefan Ting Graf, homas Illum Hansen og Carlotte Krog Skott
DEL I: På tværs a ag
2. Stîlladserîng î înnovatîv undervîsnîng med ît Stinus Storm Mikkelsen, Finn Holst og Lilian Rode
3. Fîre dîferentîerîngsposîtîoner og deres dîdaktîske konsekvenser Dorte Carlsen og Stefan Ting Graf
4. Undervîsnîngsdîferentîerîng gennem dîgîtal eleveedback Stefan Ting Graf og Dorte Carlsen
DEL II: Undervisning i dansk og remmedsprog
5. Elevers skrîvepraksîsser î og omMinecrafthorkild Hangøj, Lise Dissing Møller og Lene Storgaard Brok
6. Hvordan udvîkler engelsklærere înnovatîv engelskundervîsnîng? Lilian Rode og Karen Lund
7. ïnnovatîv undervîsnîng eller lærerstyret klasseundervîsnîng î engelsk? Karen Lund og Lilian Rode
DEL III: Undervisning i matematik og naturag
8. En matematîklærers proessîonelle udvîklîng Carlotte Krog Skott og Camilla Hellsten Østergaard
9. ït-agdîdaktîk og naturag Birgitte Lund Nielsen og Peer S. Daugbjerg
10. Elevers selvregulerîng og înteresse î et ît-støttet tværaglîgt orløb Niels Bonderup Don
Foratterne
7
17
34
61
87
113
134
157
179
203
221
ïNDHOLD
Dette materiale er opavsretsligt beskyttet og må ikke videregives.
KAPïTEL 1 FORSKNING I TRE DEMONSTRATIONS-SKOLEFORSØG
Jeppe Bundsgaard, Marianne Georgsen,Stefan Ting Graf, homas Illum Hansen og Carlotte Krog Skott
TRE PROJEKTER – ET FORSKNINGSDESIGN
Danmarks îdtîl største orsknîngsîndsats på grundskoleområdet. Sådan præsente-rede Mînîsterîet or Børn og Undervîsnîng (MBU) em såkaldte demonstratîons-skoleorsøg på den asluttende konerence î oråret 2016. Forsøgene var en del a den ællesofentlîge dîgîtalîserîngsstrategî og avde tîl opgave at bîdrage tîl øget anvendelse a ît og dîgîtale læremîdler î olkeskolen. Formålet med orsknîngsînd-satsen var “at skabe ny, generalîserbar og praksîsorîenteret vîden om, vordan ît understøtter elevernes lærîng, vordan ît kan rîgøre tîd tîl mere undervîsnîng, samt vordan lærernes kendskab tîl at întegrere ît î selve undervîsnîngen udvîkles” (MBU 2013, s. 1). Det var nyt î dansk skoleorsknîng, at tre a dîsse demonstratîonsskoleorsøg teoretîsk og metodîsk ra begyndelsen blev tænkt sammen og gennemørt med en ælles ledelsesgruppe. Udvîklîngs- og orsknîngsîndsatsen î de tre projekter var båret a en ælles orandrîngs- og înterventîonsteorî, og der blev gennemørt en omattende efektmålîng på tværs a projekterne. Dette samarbejde var således en enestående mulîged or at undersøge de învol-verede skoler og deres praksîs på tværs a tre sammenlîgnelîge udvîklîngsîndsatser. For det ørste gjorde samarbejdet det mulîgt at opnå en tîlstrækkelîg volumen på den kvantîtatîve efektmålîng. For det andet blev der îndsamlet omattende mængder empîrîsk materîale a kvantîtatîv såvel som kvalîtatîv art, som blev gjort tîlgængelîgt or orskellîge a orsknîngsîndsatser înden or og på tværs a de tre projekter. Der er altså samlet set tale om en a de største kombînerede udvîklîngs- og orsk-nîngsîndsatser med okus på dîdaktîsk brug a ît på grundskoleområdet î Danmark. Det drejer sîg om ølgende tre demonstratîonsskoleorsøg î perîoden 2013-2015:
ïNDHOLD Dette materiale er opavsretsligt beskyttet og må ikke videregives.
7
•tIdidte2.1ierrmfogsinerisnagroeyn,recnempeteko–nyoleekstavinnvoneiårundrede •Inklusion og undervisningsdifferentiering i digitale læringsmiljøer •It-fagdidaktik og lærerkompetencer i et organisatorisk perspektiv.
De tre orsøg învolverede tîlsammen 14skoler geograIsk ordelt over hele landet med cîrka 300 lærere og godt 2.500 elever. Der var î alt knap 40 konsulenter ra orskellîge læreruddannelser og centre or undervîsnîngsmîdler, som samarbejdede med skolerne î orbîndelse med udvîklîngsîndsatserne. Det samlede orskerteam bestod a godt 40 orskere ra seks proessîonshøjskoler, DPU, Alexandra ïnstîtuttet og Aalborg Unîversîtet. Den orelîggende agællebedømte antologî î to bînd er et koncentrat a denne omattende orsknîngsîndsats. Derudover er der udgîvet en række artîkler og rapporter, som kan Indes på projekthjemmesîden auuc.demon-stratîonsskoler.dk.
FÆLLES PRINCIPPERFOR INTERVENTIONSDESIGN
De tre projekters orskellîge udvîklîngsîndsatser, som remover kaldes înterventîo-ner, baserer sîg på nogle ælles prîncîpper or înterventîonsdesîgn. Der er tale om et holîstîsk înterventîonsdesîgn, som trækker på socîo-økologîsk systemteorî og înter-natîonal înterventîonsorsknîng, og som gør det mulîgt at arbejde systematîsk med înterventîonerne (se kapîtel 2, bînd ï). Særlîgt tre desîgnprîncîpper er væsentlîge og gengîves her kort. Det ørste desîgnprîncîp tager asæt î behovet or at Inde en ny tîlgang tîl dîgîta-lîserîng î skolen. Der har været en tendens tîl at opatte dîgîtalîserîngen som en så ny og påtrængende udordrîng, at mange îndsatser enten har nøjedes med at îndkøbe en enkelt teknologî, .eks. tablets eller înteraktîve tavler, at tîlbyde lærere ît-basal eter-/vîdereuddannelse eller at îndøre ît-baseret undervîsnîng vîa å ît-rontløbere. For at overvînde en sådan teknocentrîsme har vî or ørste gang î Danmark desîgnet înterventîoner ud ra ølgende tre sammenhængende strenge eller dîmensîoner:
•organîsatorîsk dîmensîon, der retter sîg mod den pædagogîske ledelse og En udvîklîng a skolen som helhed • En dîdaktîsk dîmensîon, der retter sîg mod lærere, elever og udvîklîng a undervîsnîng
8
Forskning i tre demonstrationsskoleforsøg
ïNDHOLD Dette materiale er opavsretsligt beskyttet og må ikke videregives.
•
• •
FÆLLES PRINCIPPER FOR INTERVENTIONSDESIGN
•
•
•teknologîsk dîmensîon, der retter sîg mod dîgîtal understøttelse a de En dîdaktîske og organîsatorîske dîmensîoner.
Den nævnte tendens tîl at okusere på teknologî set î kombînatîon med en skoles komplekse struktur ordrer desuden, at de lerstrengede înterventîoner ska sætte înd på lere systemnîveauer, dvs. på îndîvîd-, gruppe- og înstîtutîonsnîveau. Der er deror tae om en hoîstîsk tîgang tî skoeudvîkîng med ît, hvor både de tre dîmensîoner og de nævnte systemnîveauer ska ses î deres gensîdîge ahængîghed og undersøges or îndre konsîstens. Det andet æes desîgnprîncîp er okus på udvîkîng a înnovatîv undervîsnîng med ît. Som modsætnîng tî înnovatîv undervîsnîng bruger vî termen “tradîtîone” om undervîsnîng, der er ærercentreret med îndîvîduaîserende ormîdîng og trænîngspræget opgaveøsnîng, og som îkke kober substantîet eer undersøgesesorîenteret tî det agîge sto eer probemstîînger î skoens omverden. Det deinerende or tradîtîone undervîs-nîng er, at ormîdîng går orud or eevernes arbejde, der såedes år en eterbearbejdende karakter, mens det î en înnovatîv undervîsnîng er vîrkeîghedsnære sagîge og agîge udordrînger, der går orud or eevernes arbejde, der så år en undersøgende karakter. Det tredje æes desîgnprîncîp er en întentîon om at understøtte eevers udvîkîng a det 21. århundredes kompetencer. Det 21. århundredes kompetencer er en same-betegnese or et sæt a amene kompetencer, som î orbîndese med en række større înternatîonae projekter er bevet udpeget som særîgt vîgtîge or at kunne begå sîg î st det 21. århundrede. F.eks. harAssessment and Teacing of 21 Century Skills(ATC21S) grupperet de væsentîge kompetencer î ire kategorîer: måder at tænke på, måder at arbejde på, arbejdsredskaber og at eve î verden. Påstanden er îkke, at det er nye kompetencer. Det nye îgger î, at de er bevet ament nødvendîge or at kunne begå sîg î et demokratîsk vîdenssamund î det 21. århundrede.
DE TRE KONKRETE INTERVENTIONER
Sevom de tre projekters înterventîoner bygger på æes desîgnprîncîpper, så reaîserer hver înterventîon sîn særîge varîatîon a samspîet meem de tre nævnte dîmensîoner og systemnîveauer. Derudover benyttes orskeîge metodîske tîgange tî skoe- og ærerudvîkîng, og konsuenter samt detagere ra skoerne învoveres på orskeîge måder (or mere detajerede beskrîveser se kapîte 2, bînd I). For at ormîde et ørste overbîk og konkrete bîeder a de tre înterventîoner beskrîves de kort î det øgende:
ïNDHOLD Dette materiale er opavsretsligt beskyttet og må ikke videregives.