Magi
28 pages
Danish

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Magi , livre ebook

-

Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus
28 pages
Danish

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus

Description

Bank under bordet, salt over venstre skulder, 7-9-13 og sa videre. Vi kender alle til magi og kan hardt presset nok ogsa indromme, at vi tror og haber pa, at visse handlinger vil forbedre vores chancer for at fa et bestemt onske opfyldt. Det er ikke sa underligt, for magi er ikke blot et fjernt anliggende for haitianske voodooprAester, men kan findes overalt i vores egen hojteknologiske kultur. Gud ske tak og lov for, at vi har Jesper Sorensen, Aarhus Universitets egen helsedoktor, sa vi kan fa styr pa vores overtro. Han tager kun 39,95 kr. for en times magisk tAenkning.

Sujets

Informations

Publié par
Date de parution 02 juin 2014
Nombre de lectures 0
EAN13 9788771244755
Langue Danish

Informations légales : prix de location à la page 0,0017€. Cette information est donnée uniquement à titre indicatif conformément à la législation en vigueur.

Exrait

Viden i verdensklasse
»fremragende«
Henrik Dahl, Weekendavisen
»umanerligt lækre og kloge«
Lotte Kirkeby Hansen, Kristeligt Dagblad
» genialt «
Johs. Nørregaard Frandsen, Kulturkontoret P1
» sjældent visionært «
Rune Engelbreth Larsen, PolitikenTænkepauser 1 FRIHED af Hans-Jørgen Schanz
Tænkepauser 2 NETVÆRK af Jens Mogens Olesen
Tænkepauser 3 MONSTRE af Mathias Clasen
Tænkepauser 4 TILLID af Gert Tinggaard Svendsen
Tænkepauser 5 LIVSHISTORIEN af Dorthe Kirkegaard Thomsen
Tænkepauser 6 FJENDSKAB af Mikkel Thorup
Tænkepauser 7 FOLK af Ove Korsgaard
Tænkepauser 8 DANMARK af Hans Hauge
Tænkepauser 9 NATUR af Rasmus Ejrnæs
Tænkepauser 10 VREDE af Thomas Nielsen
Tænkepauser 11 MYRER af Hans Joachim Offenberg
Tænkepauser 12 POSITIV PSYKOLOGI af Hans Henrik Knoop
Tænkepauser 13 KROPPEN af Verner Møller
Tænkepauser 14 KÆRLIGHED af Anne Marie Pahuus
Tænkepauser 15 ERINDRING af Dorthe Berntsen
Tænkepauser 16 HÅB af Bertel Nygaard
Tænkepauser 17 TID af Ulrik Uggerhøj
Tænkepauser 18 SANDHED af Helge Kragh
Tænkepauser 19 MENNESKET af Ole Høiris
Tænkepauser 20 MAGI af Jesper Sørensen
Se mere på www.tænkepauser.dk
Her finder du også månedens Tænkepause som gratis lydbog og e-bog
JESPER SØRENSEN
TÆN
KE
PAU
SE
RMAGI
Tænkepauser 20 © Jesper Sørensen 2014
Tilrettelægning og omslag: Camilla Jørgensen, Trefold E-bogsproduktion: Narayana Press 2014
ISBN 978 87 7124 475 5
Tænkepauser – viden til hverdagen af topforskere fra
Indhold
Viden i verdensklasse
Tænkepauser
Titelside
Kolofon
VELKOMMEN TIL EN MAGISK VERDEN
VELKOMMEN PÅ STADION
VELKOMMEN TIL EN USIKKER VERDEN
VELKOMMEN TIL MASKINRUMMET
MED EN STENALDERMAND PÅ KASINO
DEN VARME HÅND
SYSTEM ET OG SYSTEM TO
UDE OG HJEMME – I FORTID OG NUTID
VOODOO, VAMPYRER & MIKSTURER
”DET STADIE HAR VI DA FORLADT ...”
DETTE ER MIT LEGEME
DEN ASOCIALE MAGI
7-9-13
FINDES MAGI?
MAGI I MASKINRUMMET
SEX, SPROG OG MAGI
PÅ MED KITLEN
STENALDERHJERNEN I LABORATORIET
LIGHED OG BERØRING
DU ER, HVAD DU SPISER
LAD OS VÆRE SOM BØRN IGEN
I VORES FØLELSERS VOLD
MAGI MØDER VERDEN
EN MAGISK KANO
HANDLING UNDER SKALPEN
MÆRKELIGE HANDLINGER
TRANSFORMATION OG MANIPULATION
FREM ELLER TILBAGE
DET FØLES RIGTIGT
ET IRRATIONELT MENNESKE I EN RATIONEL VERDEN


VELKOMMEN TIL EN MAGISK VERDEN
VELKOMMEN PÅ STADION
Det er søndag, og der er superligafodbold på programmet i Aarhus. Før kampstart mødes en flok tilhængere af AGF ved en af søerne tæt på Atletion, hjemmeholdets stadion, for at drikke en øl og tale om eftermiddagens kamp.
Tilhængerne håber naturligvis, at AGF vinder. Det er en vigtig kamp. For igen i år kæmper De Hvide fra Fredensvang for at undgå nedrykning til landets næstbedste række. En blanding af nervøsitet og forventning præger stemningen. Man giver bud på kampens resultat, erindrer de ofte pauvre resultater fra de seneste kampe, tidligere resultater mod samme modstander. Man diskuterer spilleres skader og formkurver.
Alt det kan naturligvis påvirke kampens udfald. Alligevel kan man selv med denne viden umuligt forudsige, om AGF’s spillere vinder, spiller uafgjort eller nok engang må sende deres tilhængere slukørede hjem.
Resultatet er grundliggende usikkert. Derfor sniger en anden type forestillinger sig ind i tilhængernes bevidsthed. De forestiller sig, at andre ting påvirker resultatet, men måden, dette skulle foregå på, er anderledes dunkel. Nogle tilhængere mener, at den rute, de går hen til stadion, påvirker kampens udfald. Tilhængerne taler om lykkebringende eller ulykke-bringende ruter, og begge dele vurderes på baggrund af erfaringer fra tidligere kampe. For andre fans er det særlige tørklæder, trøjer, strømper eller amuletter, der bringer held.
AGF-tilhængerne forsøger at påvirke en usikker begivenhed i en gunstig retning på måder, som vi normalt ikke tror har nogen virkning. De fleste vil nok ikke med deres mere rationelle selv forsvare sådanne forestillinger, men det styrker om ikke andet en fælles følelse af, at det nok skal gå alt sammen, og at alle bidrager til at hjælpe holdet.
Men hvorfor opretholder vi sådanne forestillinger, når verdens gang konstant modsiger dem? AGF har jo ikke ligefrem brilleret med mange sejre de seneste år, og selv inkarnerede fans burde vel indse, at deres rute til stadion ikke gør en forskel. Så hvorfor medbringer de troligt trøjer og amuletter og går snørklede omveje, når holdet heller ikke sidste gang levede op til forventningerne?
Det er der i hvert fald to mulige forklaringer på. For det første, at mennesker har en såkaldt bekræftelsesbias. Dvs. at vi har en lang række forventninger til verden, og at vi konstant forsøger at få bekræftet disse (for-)domme. Vi lægger ganske enkelt mere mærke til begivenheder, der stemmer overens med vores forventninger . Vi husker bedre de tilfælde, hvor vi bar en bestemt trøje, og AGF vandt, end når de tabte, og vi havde trukket den selvsamme trøje over hovedet.
For det andet kunne der være alle mulige andre grunde til, at holdet tabte på trods af vores magiske indsats. Ingen mennesker – selv ikke den mest inkarnerede AGF-fan – tror, at magi alene kan forandre verden, hvad enten det drejer sig om at sikre en god høst eller hjemmeholdets sejr. Magi kombineres altid med almindelige rationelle forestillinger. Ud over den magiske formular skal man jo dyrke jorden for at få høsten i hus, og nok kan trøjer og amuletter hjælpe holdet på vej, men spillernes evner skal først være på plads. Det er altså vanskeligt at afkræfte magiske forestillinger. Vi vil altid kunne finde en forklaring på, hvorfor vores forsøg på at udvirke magi ikke virkede lige netop denne gang. Derfor vil AGF-tilhængeren også trække den samme lykkebringende trøje over hovedet næste søndag.
VELKOMMEN TIL EN USIKKER VERDEN
I daglig tale beskriver vi gerne bestemte forestillinger som ’overtro’. Onde tunger kunne måske finde på at hævde, at den slags magisk tænkning er begrænset til tilhængerne af en enkelt jysk sportsklub eller blandt tilsvarende ’primitive’. Det er dog langtfra tilfældet.
Forestillingen om, at bestemte typer objekter, adfærd eller begivenheder kan påvirke en sportskamps resultat, er vidt udbredte. Også fodboldspillere bruger bestemte beklædningsgenstande, ritualer eller amuletter for at få heldet på deres side. Nogle binder altid snørebåndene på den højre støvle før den venstre, andre placerer bolden på en bestemt måde før et straffespark.
Det samme gælder for skuespillere, dansere og musikere.

  • Accueil Accueil
  • Univers Univers
  • Ebooks Ebooks
  • Livres audio Livres audio
  • Presse Presse
  • BD BD
  • Documents Documents