Sex
33 pages
Danish

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus
33 pages
Danish

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus

Description

Der findes utallige ord for det, de fleste af os tAenker pa 24/7. Tre sma bogstaver er dog nok og taler gerne gentagelse. Sex, sex og mere sex, tak. Men hvorfor bliver vi gang pa gang lokket vAek fra dydens smalle sti? Vores biologi frister os naturligvis for at fa forlAenget menneskeheden. Men det forklarer ikke alt. Der er jo ogsa kultur, magt og ja, kAerlighed. - Maske ved vi ikke helt, hvorfor vi hopper i kanen med den ene frem for den anden? Det er vist pa tide, at Ditte Trolle, sexolog ved Aarhus Universitet, lofter dynerne for vores hemmelige lAengsler.

Sujets

Informations

Publié par
Date de parution 01 juin 2015
Nombre de lectures 7
EAN13 9788771249040
Langue Danish

Informations légales : prix de location à la page 0,0017€. Cette information est donnée uniquement à titre indicatif conformément à la législation en vigueur.

Exrait

VIDEN I VERDENSKLASSE
»Vanskeligheden ved at anmelde de fine små bøger i Tænkepauser-serien er, at man presses til bestandigt at finde nye og varierede ord for sin begejstring«
Henrik Dahl,
WeekendavisenTænkepauser 1 FRIHED af Hans-Jørgen Schanz
Tænkepauser 2 NETVÆRK af Jens Mogens Olesen
Tænkepauser 3 MONSTRE af Mathias Clasen
Tænkepauser 4 TILLID af Gert Tinggaard Svendsen
Tænkepauser 5 LIVSHISTORIEN af Dorthe Kirkegaard Thomsen
Tænkepauser 6 FJENDSKAB af Mikkel Thorup
Tænkepauser 7 FOLK af Ove Korsgaard
Tænkepauser 8 DANMARK af Hans Hauge
Tænkepauser 9 NATUR af Rasmus Ejrnæs
Tænkepauser 10 VREDE af Thomas Nielsen
Tænkepauser 11 MYRER af Hans Joachim Offenberg
Tænkepauser 12 POSITIV PSYKOLOGI af Hans Henrik Knoop
Tænkepauser 13 KROPPEN af Verner Møller
Tænkepauser 14 KÆRLIGHED af Anne Marie Pahuus
Tænkepauser 15 ERINDRING af Dorthe Berntsen
Tænkepauser 16 HÅB af Bertel Nygaard
Tænkepauser 17 TID af Ulrik Uggerhøj
Tænkepauser 18 SANDHED af Helge Kragh
Tænkepauser 19 MENNESKET af Ole Høiris
Tænkepauser 20 MAGI af Jesper Sørensen
Tænkepauser 21 LOVEN af Gorm Toftegaard Nielsen
Tænkepauser 22 TERROR af Carsten Bagge Laustsen
Tænkepauser 23 LITTERATUR af Dan Ringgaard
Tænkepauser 24 ROMANTIK af Katrine Frøkjær Baunvig
Tænkepauser 25 FAMILIEN af Peter C. Kjærgaard
Tænkepauser 26 LYKKE af Christian Bjørnskov
Tænkepauser 27 UNIVERSET af Steen Hannestad
Tænkepauser 28 SPØRGSMÅL af Pia Lauritzen
Tænkepauser 29 GUD af Svend Andersen
Tænkepauser 30 SEX af Ditte Trolle
Se mere på www.tænkepauser.dk Her finder du også gratis lydbøger og e-bøgerDitte Trolle


tæn
ke
pau
se
rSex
Tænkepauser 30
© Ditte Trolle 2015
Tilrettelægning og omslag: Camilla Jørgensen, Trefold
Forfatterfoto: Poul Ib Henriksen
E-bogsproduktion: Narayana Press , Gylling
ISBN 978 87 7124 904 0
Tænkepauser
– viden til hverdagen
af topforskere fra
INDHOLD
VIDEN I VERDENSKLASSE
SEX MED STENALDERGENER
MENINGEN MED LIVET
BIOLOGI VERSUS KULTUR
HVAD ER SEXET?
DET FØRSTE BLIK
HVORDAN MAN SKABER EN BABY
HOMOSEX
I LYST OG NØD
FORVENTNINGENS GLÆDER
HVAD TÆNDER VI PÅ?
DET FØRSTE FILMKYS
SKAL DER KÆRLIGHED TIL?
EN ENESTE ENE?
SEX UDEN PARTNER
EN FREMTID UDEN SEX?
CYBERSEX ELLER 3D-PIGER?
HÆNDERNE OVER DYNEN!
HELLER IKKE I AFTEN, SKAT
SYND OG MORAL
AUGUSTIN AF HIPPO
ET SPØRGSMÅL OM ÆRE
DE RENE HJERTER
SEX OG MAGT
DE UTRO CHEFER
ALFAHANNENS MAGT
SEX SOM KRIGSVÅBEN
FORBRYDELSE ELLER BELØNNING?
HUNNERNES KAMP
KVINDE ER KVINDE VÆRST
VARME FØLELSER OG KOLDE KONTANTER
PRISEN FOR SEX
STORPOLITISK SEX
KONER OG KURTISANER
DE KYSKE PRÆSTINDER
SEX BLOT AF LYST?


SEX MED STENALDERGENER
MENINGEN MED LIVET
De færreste af os spekulerer formentlig midt i sexakten over livets mening. Ikke desto mindre er det fra en biologisk synsvinkel netop den, vi er ved at realisere: Vores opgave er at være her længe nok til at give livet videre, at forlænge menneskeslægten endnu en generation.
Hver for sig har mange af os nok helt andre grunde til at dyrke sex, men vi begynder med biologien, med sex som en nødvendighed for at mennesket fortsat er en del af livet på jorden. Vi forplanter os som andre pattedyr, ved at en han og en hun har sex sammen. Biologer kalder det kønnet formering, og resultatet er et helt unikt individ, der har halvdelen af sine arveanlæg fra faren og halvdelen fra moren.
Ifølge Charles Darwin har denne mekanisme gennem alle de år, hvor der har været liv på jorden, sørget for at vælge de individer ud, der havde de bedste muligheder for at overleve i et bestemt miljø. De har været de sundeste og de stærkeste, måske også de klogeste. De øvrige faldt fra i en tidlig alder, døde af sult, sygdom, kulde, naturkatastrofer eller vold. Vi, der lever nu, kan altså betragte os selv som toppen af evolutionens kransekage – indtil videre.
Hvis vi havde benyttet os af ukønnet formering – delt os selv midt over som amøber eller sat udløbere som jordbærplanter – havde der ikke været behov for to køn og heller ikke for sex. Mange vil – i hvert fald af og til – mene, at tilværelsen havde været betydeligt nemmere på denne måde. Men nok også mere kedelig.
Ens elskede afkom ville ikke have arveanlæg fra andre end en selv, så medmindre der opstod mutationer, ville børn kun have en forælder, som de til gengæld lignede på en prik. Til gengæld havde vi været en langt mere sårbar art: En slem omgang influenza ville kunne udrydde en hel gruppe af genetisk identiske individer, en såkaldt klon, hvis dens immunsystem ikke kunne slå virusset ud.
Men uden manden og kvinden, uden to vidt forskellige køn, ville Shakespeare aldrig have skrevet teenagedramaet om Romeo og Julie, og det er ikke til at sige, hvad Celine Dion eller operasangeren Maria Callas ville synge om. Menneskelig skønhed ville ikke være defineret, og skønhedskonkurrencer ikke findes. På bilmesser ville der ikke sidde unge damer og pynte på kølerhjelmene – der er bestemt meget at takke sex for .
BIOLOGI VERSUS KULTUR
Sex handler biologisk set om at fordele vores arveanlæg til så mange nye individer som muligt. Det betyder, at vi skal få så mange børn, som vi kan. Desuden skal ungerne være sunde og stærke for at kunne overleve – i hvert fald længe nok til selv at få børn. Så arveanlæggene skal være gode. Vores egne kan vi ikke ændre, men vi kan gøre os umage for at finde den bedst mulige partner.
Mænd og kvinder har vidt forskellige betingelser, når det gælder forplantning. Mænd danner sædceller hele livet, så de kan tillade sig at dele rundhåndet ud af dem uden større anstrengelser.
Kvinder har kun de æg, de er født med. Graviditet, fødsel og amning tager år og er en stor – somme tider livsfarlig – fysisk belastning på kvindens krop. I denne periode har hun ikke ægløsning og kan altså ikke blive gravid igen, så 20 til 25 svangerskaber vil være det maksimale, hun kan nå at gennemføre. Men genetisk set har kvinderne fat i den lange ende; de er altid sikre på, at deres unger er deres. Mænd kan kun håbe.
Betyder forskellene noget for vores seksuelle adfærd? Ja, i hvert fald ifølge den såkaldte evolutionspsykologi, der hævder, at det biologiske miljø, vi har levet i gennem årtusinder, har påvirket ikke bare vores fysiske udvikling, men også vores tanker, følelser og valg.
På forplantningsscenen betyder det, at mænd har to mulige strategier. Den ene er at have sex med så mange kvinder som muligt – så kommer der mange unger, og det øger muligheden for, at nogle overlever og bærer mandens gener videre.

  • Accueil Accueil
  • Univers Univers
  • Ebooks Ebooks
  • Livres audio Livres audio
  • Presse Presse
  • BD BD
  • Documents Documents