Rejsen til det oprindelige folk
191 pages
Danish

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris

Rejsen til det oprindelige folk , livre ebook

-

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus
191 pages
Danish

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus

Description

Siden sin ungdom havde Knud Rasmussen drømt om at rejse tværs over Canada til Alaska og spidsen af Sibirien. Han ville finde ”det oprindelige folk”, som fra tidernes morgen havde vandret fra Canada og bosat sig i Grønland. I 1921 drog han sammen med sit team af inuitter og videnskabsmænd af sted på den 5. Thule-ekspedition, en 18.000 kilometer lang slæderejse, der først endte tre år senere.
Ingen af Rasmussens tidligere ekspeditioner kan måle sig med 5. Thule-ekspedition, hverken i forhold til tidsforbrug, berejste strækninger eller videnskabelige resultater. Undervejs indsamlede ekspeditionsdeltagerne mere end 20.000 genstande og et uhyre omfattende folkloristisk materiale. Begge dele har været banebrydende for studiet af inuitternes historie, religion og levevis og dannet grundlag for Nationalmuseets unikke samling om de arktiske kulturer.
I forbindelse med hundredåret for starten på 5. Thule-ekspedition fortæller Knud Michelsen i Rejsen til det oprindelige folk hele ekspeditionens historie og belyser den fra hidtil usete perspektiver. I såvel hjemlige som canadiske og amerikanske arkiver har han hentet en mængde nye oplysninger, blandt andet om hvordan Rasmussen blev hovedaktør i en konflikt mellem Danmark og Canada om suverænitet i Arktis. Desuden påviser Michelsen ekspeditionens store betydning for grønlandspolitikken og diskuterer de meget forskellige holdninger, som den nuværende generation af inuitter har til 5. Thule-ekspedition.
Hør Knud Michelsen fortælle om Rejsen til det oprindelige folk i forlagets podcastserie Fagbøger, der giver genlyd.
Podcasten er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitetsforlag.

Sujets

Informations

Publié par
Date de parution 29 octobre 2021
Nombre de lectures 0
EAN13 9788772193366
Langue Danish
Poids de l'ouvrage 4 Mo

Informations légales : prix de location à la page 0,1950€. Cette information est donnée uniquement à titre indicatif conformément à la législation en vigueur.

Extrait

Knud Michelsen
Rejsen til det oprindelige folk
Knud Rasmussens 5. Thule- ekspedition
Aarhus Universitetsforlag
Rejsen til det oprindelige folk Knud Rasmussens 5. Thule-ekspedition Knud Rasmussen belyst gennem breve og andre kilder 1921-1925 Knud Michelsen og Aarhus Universitetsforlag 2021
Omslag, tilrettel gning og sats: Carl-H.K. Zakrisson og Tod Alan Spoerl Forlagsredaktion: Sanne Lind Hansen Bogen er sat med Lyon og Kievit E-bog produktion: Narayana Press, Gylling
ISBN 978 87 7219 336 6 (e-pub)
Aarhus Universitetsforlag unipress.dk
Bogen er udgivet med st tte fra: Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond Moth-Lunds Fond Stibo-Fonden VELUX Fonden
Denne bog er beskyttet i medf r af g ldende dansk lov om ophavsret. Kopiering til undervisningsbrug m kun ske efter aftale med Copydan Tekst & Node.
FORSIDE : Orpingalik ( Pilekvisten ) og hans familie (se s. 174f.) p vej til Repulse Bay for at handle. Nationalmuseet. BAGSIDE : Hvalrostand fra Tjukotka, Sibirien. Privateje. FOR- OG BAGSATS : H ndtegnet kortskitse over kyststr kningen imellem Lyon Inlet og Repulse Bay. Kortet er tegnet af Ivaluartjuk (se s. 108f.). Arktisk Institut. SIDE 2 : Maske fra Nunivak i Alaska. Se s. 259. Nationalmuseet.
Indhold
Forord af Rane Willerslev
Introduktion
Planer og deltagere
Tidlige vidnesbyrd og plan 1 (1905)
En dansk ekspedition til centraleskimoerne: plan 2 (1909)
Et korrektiv: plan 3 (1915)
Nordisk projekt: plan 4 (1920)
Luksusudgave og skrabet model: plan 5 og 6 (1920-21)
Endelig udgave: plan 7 (1921) - og dog
Planerne og den store sl derejse
Deltagerne
Filmekspeditionen
Canadiske forviklinger
En feberredning
Fredning og suver nitet
Knuds brev og Vilhjalmur Stefansson
Canadiske reaktioner
Stefansson og Harkins n ste fremst d
Knuds forhandlinger i London
Kommunikationsbrist med konsekvenser
P vej
Sm og store ulykker
Optimisme trods alt
Ankomst til Danske en
Hudsonbugten
Kildegrundlag
Ekspeditionens opgaver
Nye mennesker
M de med Aua
Hos rensdyrinuitterne
To mordsager
Tilbagerejse med forsinkelser
Oprindelighed og civilisation
Urbefolkningen, Thule-kulturen og snehuskulturen
Koldbrand og Auas hvide flag
Folkloristisk credo
ndemanere i dobbelt belysning
Sidste tid i Bl seb lgen
Under overv gning
Den store sl derejse
Fra fortid til nutid
Afrejse
Alt i mig er sang
P amuletjagt
De sundeste og de lykkeligste
P King Williams land
Kannibalisme og pigedrab
Levende billeder i 50 graders kulde
Et tempel for gl den
Morderbander eller mennesker
Mod Mackenzie-deltaet
Afsked med Canada
Alaska - forbillede og jen bner
De store fort llere
Tilbage i civilisationen
Mellem Nome og East Cape
Sibirisk intermezzo
Leo Hansen og Wrangel Island
Sila
Hjemrejse og modtagelse
Under belejring
Hyldest og resbevisninger
En ekspedition til tiden
Ekspeditionen og gr nlandspolitikken
Forholdet til Det Gr nlandske Selskab
Forhandlinger om ny lov for Gr nlands Styrelse
Foredrag i Rigsdagen
I ekspeditionens k lvand
ndrede planer
Tilbage i New York
H ringerne i Ottawa
Bogen - en fortsat ekspedition
Afslutning
Efterskrift: Mellem socialdarwinisme og identitetspolitik
Appendiks
Foredrag
Reportage og interview
Noter
Litteratur
Tidstavle for 5. Thule-ekspedition
Navneregister
Jeg f ler mig lykkelig over, at det faldt i min Lod at gaa fra Boplads til Boplads paa en Tid, hvor der endnu laa den store Oprindelighed over alle Sind .
Fra Gr nland til Stillehavet
Forord
Knud Rasmussen er mit store idol. B de som eventyrer, forsker og formidler er han dybt inspirerende. Hans usnobbede og respektfulde m de at udvise oprigtig interesse for andre mennesker er forbilledlig - og s er selve 5. Thule-ekspedition uden tvivl hans st rste bedrift og m siges at v re det ultimative eventyr. Det er en perfekt kombination af fantastisk vovemod og et beundringsv rdigt form l, som resulterer i en tre rig og 18.000 kilometer lang rejse i et af verdens mest barske landskaber - ovenik bet p en hundesl de!
Hundesl den var dengang et revolution rt valg. Knud Rasmussen brugte inuitternes teknologi og levem de p et tidspunkt, hvor vesterl ndinge var modvilligt indstillede over for inuitternes teknologier, fordi de f lte sig h vet over dem. Men ikke Knud Rasmussen. Han ikl dte sig rensdyrdragt og bj rneskindsbukser og havde jagt som prim r overlevelsesstrategi.
Hans store fordel var, at han var opvokset p Gr nland og kendte gr nlandsk kultur og skik, men samtidig var t t nok forbundet med det borgerlige Danmark, til at ekspeditionen overhovedet var mulig. Uden sammenligning var han den ideelle ekspeditionsleder. Han kunne tale med inuitterne uden tolk og stod ogs selv for studierne af deres sprog, myter og kultur. At de indf dte var genstand for nysgerrigheden, var i vrigt ogs nyt. F rhen havde det handlet om at komme f rst til Nordpolen, at opdage nyt land eller om pr cis kortl gning.
Skal jeg n vne n ting, som vi ogs i dag kan l re af Knud Rasmussen, er det den tv rfaglige videnskabelige tilgang. Den kendetegnede ekspeditionen og var helt unik dengang. Derigennem form ede han at vise, hvordan inuitter fra Gr nland, tv rs over Canada og helt til Sibiriens stkyst havde f lles traditioner, kultur og verdensbillede. I dag er fokus ofte p mikrostudier af enkeltkulturer, men dermed risikerer man at misse de store sammenh nge, som jo var Knud Rasmussens og den 5. Thule-ekspeditions store bedrift.
Egentlig ville Knud Rasmussen v re fortsat gennem hele Sibirien, men han blev standset af Sovjetunionen, og det er virkelig rgerligt. I dag mangler vi stadig d n del af fort llingen om de arktiske folks kultur, hvilket understreger ekspeditionens store forskningsm ssige gevinst. Det samme g r de omkring 20.000 genstande, som Knud Rasmussen lykkedes at indsamle undervejs. Knud Rasmussen blev verdensber mt, og ekspeditionen kastede desuden utrolig meget h der af p Danmark og i s rdeleshed p Nationalmuseet, som med genstandene fik verdens st rste samling af inuitgenstande og blev centrum for studier af Arktis. Helt i Knud Rasmussens nd har vi siden delt vores gr nlandske samlinger med Gr nlands Nationalmuseum. Det tog 17 r og foregik i et godt samarbejde de to museer imellem, og i dag har vi et n rt samarbejdsforhold til Gr nlands Nationalmuseum.
Myterne om og idoliseringerne af Knud Rasmussen er mange. Med Knud Michelsens grundige historiske gennemgang f r l serne god mulighed for at tr nge ned under overfladen og f dyb indsigt i ekspeditionens forskellige kontekster. Herunder ny viden om ekspeditionens samtid, ikke mindst geopolitisk, og med et nyt fokus p Knud Rasmussens politiske og videnskabelige ambitioner og udfordringer.
Rane Willerslev, direkt r for Nationalmuseet
Introduktion
5. Thule-ekspedition til Canada og Alaska er den ekspedition, Knud Rasmussen altid har dr mt om at gennemf re, og ingen af hans forrige ekspeditioner kommer blot i n rheden af den i henseende til tidsforbrug, omfanget af berejste str kninger og m ngden af data, videnskabelige resultater, rapporter og afhandlinger. Med sin afd kning af den tusind r gamle s kaldte Thule-kultur, sin p visning af de spredte grupper som t folk med n kultur, sin karakter af symbolsk nation building og med det enorme etnografiske og folkloristiske materiale, ekspeditionen hjembragte, er 5. Thule-ekspedition uden tvivl den vigtigste af alle Knud Rasmussens ekspeditioner og ikke blot i en dansk sammenh ng. Med ekspeditionen overskrider han samtidig den gr nse, han ellers har bev get sig indenfor, den nordiske og gr nlandske del af Arktis, og inddrager resten af polaromr det i sit virkefelt. Dermed f r ekspeditionen betydning langt uden for Danmark og baner ikke blot vejen for hans verdensber mmelse, men ogs for en ny forst else af sammenh ngen mellem de arktiske folk og deres historie. Det er fx med rette ofte gentaget, at ekspeditionen med sin p visning af denne sammenh ng l gger grunden til det samarbejdsorgan, vi i dag kender som ICC (Inuit Circumpolar Council).
N r det g lder Knud Rasmussen selv, danner ekspeditionen ligeledes et klart vandskel. Ligesom der er en tid f r og efter den f rste ekspedition, han deltager i, Den Litter re Ekspedition 1902-04 - efter ved han, at hans liv ul seligt er knyttet til Gr nland og Arktis - er der en tid f r og efter 5. Thule-ekspedition. Ekspeditionen er s ledes ikke blot opfyldelsen af en gammel dr m, men ogs kulminationen og i en vis forstand afslutningen p hans liv som aktiv polarforsker. Der f lger ganske vist andre ekspeditioner, men disse er af en ganske anden karakter, hvor han mere fungerer som r dgiver og organisator. En ny epoke er begyndt, hvor hans foretrukne transportmiddel, hundesl den, er blevet udkonkurreret af fly og motorb de.
I indledningen til sin store bog om ekspeditionen, tobindsv rket Fra Gr nland til Stillehavet (1925-26), genudgivet i en pragtudgave i 2020 , markerer Knud Rasmussen selv dette skift, da han fra et udsigtspunkt i Sibirien ser tilbage over det sl despor, der er tilbagelagt:

I min Gl de over Sl derejsens Lod gaar mine Tanker uvilkaarligt til en Oplevelse fra Alaska, hvor alle i Foraaret ventede dristige Flyveres Bes g fra den anden Side Kloden.
Og jeg velsigner af Hjertet den Sk bne, der har ladet mig f des i en Tid, hvor Polarforskning med Hundesl de endnu ikke var for ldet.
Men efter 5. Thule-ekspedition er det slut og dermed tillige slut med den st rke identifikation med inuits livsform, som har pr get ham siden den litter re ekspedition. Sammen med nye ekspeditionsformer bliver han i stedet engageret i moderniseringen af det gr nlandske samfund.
P en m de slutter 5. Thule-ekspedition dog aldrig for ham. Ved siden af mange andre p tr ngende opgaver ligger arbejdet med de videnskabelige rapporter som en stadig p mindelse og mulighed for genoplevelse. Fire digre rapporter f r han udgivet i sin levetid, og efter hans tidlige d d i 1933 f lger endnu to p grundlag af hans dagb ger og notater, de

  • Univers Univers
  • Ebooks Ebooks
  • Livres audio Livres audio
  • Presse Presse
  • Podcasts Podcasts
  • BD BD
  • Documents Documents