La lecture en ligne est gratuite
Le téléchargement nécessite un accès à la bibliothèque YouScribe
Tout savoir sur nos offres

Partagez cette publication

Publications similaires

Sociale zekerheid voor werknemers gedetacheerd in de Europese Unie, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein

de EUROPEAN-COMMISSION-DIRECTORATE-GENERAL-FOR-EMPLOYMENT_SOCIAL-AFFAIRS-AND-INCLUS

Geld verdienen op internet

de geldverdieneninterne

De Feiten Activiteit:Wandelen/ klimmen/ trekking Land:Mongolië
Het gebied:Altai-gebergte
De tocht:Meerdaagse rugzaktrek-tocht met gedeeltelijk bagagevervoer. Optioneel: drie bergtoppen beklim-men.
Zwaarte:Extreem gebied, lastig om zelf rond te trekken.
Moeilijkheidsgraad:Afhankelijk van de tocht
raktische informatie bij het artikel ‘Een onneembare as in de Altai’, Op Pad 8, pag. 82 t/m 88.
Altai Mongolië, wandelen
Het gebied De tocht Nomaden Zwaarte/moeilijkheidsgraad Navigatie en bewegwijzering Informatie Beste tijd Kosten Inentingen/visa Er naar toe Overnachten Eten/drinken/inkopen Uitrusting Kaarten en gidsen Adressen en sites Georganiseerd Dag tot dag beschrijving
HET GEBIED Voor mensen met een flexibele geest en instelling is een reis door het schitterende Mongolië met zijn hartverwarmende gastvrije bevolking een onvergetelijke ervaring. Mongolië is een van de weinige landen met nog echt ongerepte natuur. Van de 2,5 miljoen inwoners leeft meer dan de helft nog nomadisch. Het Mongoolse Altai-gebergte ligt in de provincie Bayan Oilgy in het Westen van Mongolië met als provincie hoofdstad Oilgy. Het gebied bestaat voor het grootste deel uit wijd uitgeslepen dalen en grote valleien waar het vele vee kan grazen. Het westelijke deel is Alpien met hoge toppen, gletsjers en veel sneeuw en ijs.
DE TOCHT De beschreven tocht is een meerdaagse rugzaktrektocht met gedeeltelijk bagagever-voer (kamelen) in het Altai-gebergte. Onze trektocht begon bij Hoton Nuur twee me-ren in het Zuiden van Bayan Oilgy, en eindigde in het basis kamp aan de voet van de Potanin gletsjer met uitzicht op Tavan Bogd Uul (‘de vijf heilige toppen’) in het grensgebied van Mongolië, China, Rusland en Kazachstan. Vanuit dit basiskamp kunnen de drie hoogste toppen van Mongolië beklommen worden, namelijk Mal-chin (‘herder’) Peak (4037 meter), Nairamdal (‘vriendschap’) Peak (4082 meter) en Mt. Khuiten (‘koud’) (4374 meter). Voor het hele grensgebied zijn borderpermits no-dig en er moet een parkbijdrage betaald worden (zie gedetailleerde tochtinfo verder-op).
Pagina 1
MongoliëPraktische informatie bij het artikel ‘Een onneembare pas in de Altai’, Op Pad 8, pag. 82 t/m 88 Pagina 
Navigatie:Met lokale gids, er zijn geen gedetailleerde kaarten
Beste tijd: Juli en augustus
Overnachten:Tenten, pensions
NOMADEN In de provincie Bayan Oilgy leeft de grootste minderheid van Mongolië, de Kazakh-nomaden. Het merendeel van de 2.5 miljoen inwoners van Mongolië is boeddhis-tisch, maar de Kazakh zijn moslims. Een bezoek aan een Kazakh familie is een onver-getelijke ervaring. Overnachten doe je in je eigen tent of in een ger*. Zorg bij een bezoek aan nomaden voor cadeautjes zoals: potloden en papier voor de kinderen, een zonnebril of multitool voor de gastheer en gezichtscrème voor de gastvrouw; om maar wat te noemen. Als je als groep een eigen ger krijgt toegewezen dan is het ge-bruikelijk om daar een vergoeding voor te betalen. Als de gastheer dat niet accepteert dan kun je voorstellen een schaap te kopen en te slachten om die vervolgens geza-menlijk met de familie op te eten (Mongolië is wat minder geschikt voor vegetari-ers…). Besh Bermak (‘vijf vingers’) is een heerlijk traditioneel Kazakh’s gerecht van schapenvlees en noedels. De Kazakh spreken een aan het Turks gerelateerde taal. Het is raadzaam om (naast een Mongoolse gids ook) een lokale gids in te huren. * Een ger is een ronde vilten nomaden tent (literatuurtip: Te gast in Mongolië).
ZWAARTE/ MOEILIJKHEIDSGRAAD De zwaarte van de tocht is afhankelijk van de invulling. Het Altai-gebergte is een ex-treem afgelegen gebied er zijn geen gemarkeerde paden of gedetailleerde kaarten te krijgen (de meest gedetailleerde kaarten zijn TPC kaarten 1:500.000 en Russische kaarten, ook 1:500.000). Het is dus erg lastig om zelfstandig rond te trekken. Voor de beklimmingen van Nairamdal en Khuiten is alpiene ervaring en uitrusting noodzakelijk, je moet onder andere over de Potanin-gletsjer. Houdt er rekening mee dat er weinig ervaring in Mongolië is met alpien toerisme. Reddingsacties met heli-kopters zijn niet mogelijk! Neem een flexibele instelling en gezond verstand mee. Overweeg een satelliettelefoon.
NAVIGATIE EN BEWEGWIJZERING Wandelroutes zijn niet gemarkeerd, ook niet met steen¬mannetjes. Over het alge-maan zijn het routes die al honderden jaren in gebruik zijn als handel- en trekroutes van nomadenfamilies. Door het gebrek aan goede gedetailleerde kaarten is zelfstan-dig navigeren lastig. Over het algemeen is het aan te raden een (lokale) gids in te hu-ren. In de buurt bivakkerende families zijn meestal goed op de hoogte van de lokale routes en weersomstandigheden, maar spreken zelden een andere taal dan Mongools of Russisch. Vanwege onverwachte omstandigheden die in Mongolië eerder regel zijn dan uitzon-dering (zie artikel), is het raadzaam om een satelliettelefoon mee te nemen op reis.
INFORMATIE In Oilgy is een informatiecentrum (MANSPAA) waar men goed Engels spreekt. Van-uit daar kun je lokale gidsen inhuren, bezoeken aan Kazakh families regelen, kaarten kopen en permits regelen. Het informatiecentrum MANSPAA in Oilgy ligt in de zuidoosthoek op het centrale plein.
BESTE TIJD De beste maanden voor een tocht door het Altai-gebergte zijn juli en augustus. Mon-golië heeft een extreem landklimaat met een korte zomer. In de winter kan de tempe-ratuur dalen tot – 40 oC. Neem warme kleding mee.
KOSTEN Globale kosten (ten tijde van deze reis; de kosten in Mongolië zijn onlangs behoor-lijk gestegen): Vlucht Amsterdam – Ulaanbaatar, retour rond de € 1200,--. Binnenlandse vlucht Ulaanbaatar – Oilgy, retour rond de 300 Dollar (1 dollar is ca. € 0,80). Gidskosten vanaf 15 Dollar per dag (afhankelijk van ervaring en taalbeheersing).
Pagina 
MongoliëPraktische informatie bij het artikel ‘Een onneembare pas in de Altai’, Op Pad 8, pag. 82 t/m 88 Pagina 
Paard + begeleider vanaf 5 Dollar per paard per dag. Permit en parkfee 3 Dollar p.p./ p.d. Hotel in Ulaanbaatar € 35,- a € 55,-. Visum € 65,-. Inentingen
Inentingen/visa Voor Mongolië is een visum nodig; te verkrijgen via de Mongoolse Ambassade in Brussel. Je kunt een aanvraagformulier downloaden via http://mongolie.net/ambassade.shtml. Ga met een ingevulde vragenlijst en een pasfoto naar de ambassade in Brussel. Over het algemeen kun je dan dezelfde dag je visum weer ophalen. Informeer eerst telefo-nisch of via de mail naar de te volgen procedure en prijs. Ambassade van Mongolië: Besmelaan 18, 1190 Brussel T: 0032 (0)2 344 69 74 F: 0032 (0)2 344 32 15 brussels.mn.embassy@chello.be http://mongolie.net/ambassade.shtml * Voor Mongolië zijn inentingen tegen DTKP, buiktyfus en Hepatitis A aan te raden. Bij een langer verblijf en veel contact met de lokale bevolking zijn inen-tingen tegen Hepatitis B en Rabiës te overwegen. In het noorden en westen van Mongolië komt tekenencefalitis (hersenontsteking; FSME, TBE, RSSE) voor. Informeer bij je lokale GGD. Internet: www.ggd.nl of www.thuisvaccinatie.nl. ER NAAR TOE Vliegen naar Ulaanbaatar kan via Moskou of Peking met verschillende maatschap-pijen. Er gaan regelmatig binnenlandse vluchten naar Oilgy en/of Hovd. Houd hier-bij altijd rekening met vertraging en het zonder aankondiging annuleren van vluch-ten. Vanuit Oilgy kun je met een ingehuurd busje met chauffeur verder reizen, houdt daarbij rekening met extreem moeilijk terrein en lange reistijden. Ter indicatie: de te-rugreis van het basiskamp naar Ulaanbaatar duurde in ons geval vijf dagen. Vanuit Amsterdam (vaak met overstap in Beijing) vliegen o.a. KLM, Korean Air en SAS naar Ulaanbaatar. Aeroflot vliegt via Moskou en is over het algemeen een goed-kope optie. Goedkope tickets koop je vanaf € 1000,- incl. belastingen, maar zijn veel-al stukken duurder (tot € 6000,-!). Binnenlandse vluchten met MIAT, Eznis en andere lokale maatschappijen. Eznis vliegt met twee nieuwe Saab-vliegtuigen en is zeer comfortabel. Tickets zijn te boe-ken via de kantoren in Ulaanbaatar. Voor toeristen geldt een hoger tarief dan voor de lokale bevolking.
OVERNACHTEN Tijdens de tocht overnacht je meestal in (eigen) tenten, soms in guesthouses of ger-kampen. Een gerkamp is een luxe en wat prijzige variant van onze camping, je over-nacht in gers gecombineerd met ontbijt of vol pension (prijzen vanaf 25 dollar p.p.p.d). Houd er rekening mee dat, met uitzondering van Ulaanbaatar, de steden in Mongo-lië zeer basaal zijn. Hotels zijn schaars, volgeboekt en op zijn best zeer sober.
ETEN/DRINKEN/INKOPEN Vers voedsel is alleen te krijgen op de markt. Veel keus in verse groenten en fruit is er sowieso niet, dat wordt allemaal geïmporteerd uit China. Luxe zaken moeten inge-
Pagina 
MongoliëPraktische informatie bij het artikel ‘Een onneembare pas in de Altai’, Op Pad 8, pag. 82 t/m 88 Pagina 
kocht worden in Ulaanbaatar. Op binnenlandse vluchten mag totaal 15 kilo aan ba-gage meegenomen worden (inclusief handbagage). Per extra kilo moet 10 dollar be-taald worden. Bij onze trektocht was een kokkin inbegrepen, zij deed ook de boodschappen op de lokale markt in Oilgy. Onderweg zijn bij families soms melkproducten en vlees te koop. De meeste inkopen doe je dus op de markt of je neemt gevriesdroogd voedsel uit Nederland en/of België mee.
UITRUSTING Zie de paklijst Tententrektochten op www.oppad.nl.
KAARTEN EN GIDSEN Kaarten: Mongolia (overzichtskaart): ITM 1:2.500.000, € 10,50. TPC Amerikaanse pilotenkaarten 1:500.000, uitg. Defense Mapping, per blad € 12,50. Russische stafkaarten, 1:500.000, te verkrijgen in Ulaanbaatar of Oilgy. Reise Know How Mongolei/Mongolia, World Mapping Project, 1:1.600.000, uitg. RKH, € 9,90. Kaarten van onscheurbaar en watervast materiaal gemaakt. Gizi Map, Mongolia Geographical Map, 1:2.000.000, uitg. Gizi, € 12,50.
Wandelgidsen: Mongolei (Wanderungen - Trekkingtouren - Mehrtagestouren - Bergtouren), uitg. Panico Alpinverlag 2008, € 23.95. Reisgidsen: Jane Blunden, Bradt Travel Guide Mongolia, uitg. Bradt 2008, € 26,95. Michael Kohn, Lonely Planet Mongolia, uitg. Lonely Planet 2008, € 23,95. Reise Know How Mongolei, Handbuch für individuelles entdecken, uitg. Reise Know How 2007, € 22,50. Verlag, € 23,95. Tre-Mongolei, Unterwegs im Land der Nomaden, uitg. Trescher scher geeft goede cultuurgidsen uit van de onbekendere bestemmingen; vooral in het (verre) Oosten en Oost-Europa.
Achtergrond: Tjalling Halbertsma, Landenreeks Mongolië, uitg. KIT, € 11,90. Te gast in Mongolië – Berichten uit Mongolië, reisimpressies, achtergrondartikelen, praktische tips, uitg. Informatie Verre reizen, € 6,95. Taalgids: Lonely Planet Phrasebook Mongolian, uitg. Lonely Planet, € 8.95.
Literatuurtips: Tjalling Halbertsma, Steppenland, uitg. Hollandia 2003, € 14,90. Over onwaar-schijnlijke ontmoetingen met avonturiers, zendelingen, hoogwaardigheidsbekle-ders en andere kleurrijke persoonlijk¬heden. Helen Thayer, Walking the Gobi (a 1600 mile trek across a desert of hope and des-pair), uitg. Mountaineers, € 24.95. Carolijn Visser, De koude heuvels van Mongolië, herdruk, niet leverbaar. JRainbow-pocket, €ill Lawless, Het wilde Oosten - Reizen door Mongolië, uitg. 5.95. Jannie Regnerus, De volle maan als beste vriend - Twee jaar in Mongolië, uitg. We-reldbibliotheek, € 14.50. Mongolië staat met één been in de moderne tijd en is met het andere geworteld in de tradities van het nomadische bestaan. Twee jaar woonde Jannie Regnerus er, en zij raakte in de ban van dit raadsel¬achtige land en zijn even
Pagina 
MongoliëPraktische informatie bij het artikel ‘Een onneembare pas in de Altai’, Op Pad 8, pag. 82 t/m 88 Pagina 
raadselachtige bewoners. In dit boek vertelt zij over haar wonderlijke belevenissen en ontmoetingen. Louisa Waugh, Ik hoor de vogels vliegen - Een jaar tussen de nomaden in Mongolië, uitg. Mouria, € 19.90. Een verslag van het jaar dat Waugh leefde in een klein dorp in de binnenlanden van Mongolië. Ik hoor de vogels vliegen is een fascinerend por-tret van de Mongoolse dorpelingen en hun verhalen. Galsan Tschinag, Mein Altai (2005), uitg. A1 Verlags, € 29.95. Auteur is dichter, stamhoofd en auteur en leeft in een nomadengroep in het westen van Mongolië. Duitstalig.
Altai - dat is een boeiend kleurenspel tussen hemel en aarde. Dat is de rijkdom van ontelbare generaties: woud, wild, steppe. Altai - dat is het lot van de Tuwiners “ schrijft Galsan Tschinag, auteur, dichter en stamhoofd van een kleine bevol-kingsgroep, bestaande uit Turkstalige nomadische jagers en herders in het noord-westen van Mongolië. In dit boek zijn de belangrijkste verhalen uit deze cultuur verzameld. Duitstalig.
Bronnen: Geografische Boekhandel Jacob van Wijngaarden en Pied à terre, Overtoom 135-137, 1054 HG Amsterdam, (020) 627 44 55, info@piedaterre.nl; www.piedaterre.nl, www.jwv.nl of www.reisboekhandel.nl; Reisboekhandel De Noorderzon, Nieuwstad 26, 6811 BL Arnhem, (026) 351 03 34, info@denoorderzon.nl; www.denoorderzon.nl, www.reisboekhandel.nl.
Adressen en sites De Nederlandse ambassade voor Mongolië is gevestigd in Peking, China. Zie www.hollandinchina.org/nl/peking/mongolie.html voor adressen en informatie. Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging (NKBV): www.nkbv.nl Khadag (Nederlands Mongoolse Cultuurstichting): www.khadag.org. NomadsLife, een fotodocumentaire over nomadisch leven: www.nomadslife.com (zie artikel in Op Pad). www.mongolie.startpagina.nl
GEORGANISEERD Diverse reisorganisaties zoals de NKBV, Shoestring, SNP en Baobab hebben reizen naar Mongolië in hun programma. De beschreven tocht is zelfstandig georganiseerd en was onderdeel van een rondreis van drie maanden in het kader van het project NomadsLife (zie Op Pad 8 voor infor-matie over dit project of www.nomadslife.com). De reis werd gecoördineerd door Asian Nomads een Mongoolse reisorganisatie gespeciali¬seerd in trekkings op maat. Contactpersoon: Chimeddorj Amarsanaa (Amra) hij is te bereiken via email: asiannomads@mongol.net of amra@mongol.net
DAG TOT DAG ROUTEBESCHRIJVING Dag 1: Binnenlandse vlucht Ulaanbaatar – Oilgy Dag 2: Inkopen op de mark in Oilgy eind van de middag met twee busjes en lokale gidsen vertrek richting Kazakh families. Reistijd 4 uur. Dag 3 en 4: Verblijf bij Kazakh families aan de voet van de heilige berg Tsengel Khairkhan Uul (3943 meter.) Dag 5: Tocht met busjes door Tavan Bogd nationaal park richting Hoton Nuur (=meer). Dag 6: Start van de trektocht. Trektocht langs de oevers van het meer (2045 meter.) In het Zuiden zien we de hoge bergtoppen aan de Chinese kant. We lopen in Zuid-
Pagina 
MongoliëPraktische informatie bij het artikel ‘Een onneembare pas in de Altai’, Op Pad 8, pag. 82 t/m 88 Pagina 
westelijke richting evenwijdig aan de Chinese grens, op zo’n 20 kilometer afstand. Dagafstand 23 kilometer met weinig hoogteverschillen. Dag 7: Lange dag richting de heetwaterbronnen (2600 meter). We buigen iets af naar het noordwesten en verlaten het meer. We stijgen totaal ruim 600 meter en lo-pen meer dan 8 uur. Dag 8: Vertrek richting de pas op 3200 meter hoog. We vinden de juiste pas en doorgang niet en moeten noodgedwongen omkeren. Zie artikel! * Dag 9: Verblijf bij de heetwaterbronnen. Om 15.00 vertrekken we met onze gids via een andere pas naar de Zuidzijde van het massief. Om 21.00 uur arriveren we daar en om 22.00 uur vertrekken we met een terreinwagen richting de plaats waar we hebben afgesproken met onze tochtgenoten. Dag 10: om 7.00 uur ’s ochtends arriveren we na een helse tocht bij de juiste familie. In de middag worden we met een busje naar een andere Kazakh-familie gebracht waar we onze tochtgenoten ontmoeten en kunnen uitrusten van onze ervaringen. Dag 11: Vertrek met paarden en kamelen richting Base Camp (2900 meter.) aan de voet van de Potanin Gletsjer. We moeten met paarden door Tsagaan Gol (de witte rivier), die is door de recente regenval behoorlijk wild. Dag 12: Beklimming Malchin Peak (4037 meter.) Een redelijk eenvoudige klauter-berg met veel puin en stenen. Mooie uitzichten over Mongolië, Rusland, Kazach-stan en China. Dag 13: Vanwege problemen met de terugvlucht moeten we noodgedwongen al-weer terug naar de Kazakh-familie. Door problemen met de landingsbaan kunnen we niet vanuit Oilgy terugvliegen en moeten we vanaf Hovd terugvliegen (provin-ciehoofdstad van de provincie Hovd). Dat kost één à anderhalve dag reizen extra. We hebben hierover via de satelliettelefoon regelmatig contact met onze gids in Ulaanbaatar. Dag 14: Om 13.00 uur vertrek vanaf de Kazakh-familie. We moeten met ons busje weer door Tsagaan gol, dat is niet zonder risico maar lukt uiteindelijk nadat lokale bewoners met paarden voorop de weg wijzen. Om 21.00 uur arriveren we in Oilgy Dag 15: Tegen de voorspelling van onze gids in rijden we in 6 uur zeer voorspoedig van Oilgy naar Hovd over een compleet vernieuwde weg. Dag 16: Extra dag in Hovd (vanwege de meevaller op dag 15) Dag 17: Vlucht Hovd – Ulaanbaatar
n.b. De juiste route van de heetwaterbronnen naar Basecamp loopt waarschijnlijk door de vallei die ten zuiden van de heetwaterbronnen in de richting NNW loopt.
Pagina 
Un pour Un
Permettre à tous d'accéder à la lecture
Pour chaque accès à la bibliothèque, YouScribe donne un accès à une personne dans le besoin