PARLEM-NE
8 pages
Catalan
Le téléchargement nécessite un accès à la bibliothèque YouScribe
Tout savoir sur nos offres
8 pages
Catalan
Le téléchargement nécessite un accès à la bibliothèque YouScribe
Tout savoir sur nos offres

Description

CENTELLES | BUTLLETÍ INFORMATIU. Núm. 1 | Abril 2005. PARLEM-NE. AIGUA NO POTABLE. CONTAMINANTS AL POU DE CAN BUENOS. A finals de ...

Sujets

Informations

Publié par
Nombre de lectures 42
Langue Catalan

Extrait

CENTELLES
PARLEMNE
|
BUTLLETÕ INFORMATIU
AIGUA NO POTABLE
CONTAMINANTS AL POU DE CAN BUENOS
A finals de setembre de lÕany passat, es va detectar la presËncia de ÒpercloretilálËÓ (PCE) i ÒtricloretilálËÓ (TCE) per sobre dels nivells m‡xims permesos per la Llei en una an‡lisi que es va fer a lÕaigua del dipÚsit de can Buenos (situat entre la benzinera i la rotonda de Sant Antoni). Davant la toxicitat dÕaquest producte, SOREA fa una nova analÌtica per comprovar la contaminaciÛ del pou, i deu dies mÈs tard es confirma la presËncia dÕa-quest dissolvent en uns nivells 6 vegades superiors al que Ès permËs (10 µg/l) i es tanca definitivament lÕa-bastament dÕaigua a partir dÕaquest pou. Com que el pou de can Buenos Ès lÕorigen de mÈs del 50% de lÕaigua potable que es distribueix per la xarxa de Centelles, el tancament dÕaquest pou obliga a cobrir les necessitats dÕaigua a partir de les altres captacions: les mines del Gorg Negre i de Vinyoles, el pou de Castell‡ i, sobretot, del riu Ter. Amb aixÚ es garanteix que lÕaigua que arriba a les cases sigui pota-ble, tot i que no sigui tan Òincolora, inolora i insaboraÓ perquË lÕaigua del Ter que sÕhi barreja no est‡ tan fil-trada com la que sÕextreu dels pous subterranis.
EDITORIAL
N˙m. 1|
Abril 2005
Teniu a les mans lÕexemplar dÕuna publicaciÛ que tÈ la voluntat dÕinformar la centellenia sobre temes que afecten el nostre poble, i que a partir dÕaixÚ conegueu quË passa a Centelles i pugueu formar-vos una opiniÛ en algunes coses que con-siderem importants i que cal parlar-ne. En la legislatura passada havÌem publicat periÚ-dicament el butlletÌ Centelles informaciÛ, que va nÈi-xer amb la mateixa esperanÁa, perÚ ara lÕhem con-vertit en ÒPARLEM-NEÓ per unificar la imatge que tenen tots els butlletins informatius de CiU a Catalunya. TambÈ hem fet difusiÛ dÕaquesta infor-maciÛ municipal des de lÕendem‡ mateix de la cons-tituciÛ del nou consistori, tot aprofitant la immedia-tesa que ofereixen les noves tecnologies. Cada set-mana enviem per correu electrÚnic un recull dÕa-questa informaciÛ -i ja portem gairebÈ 70 n˙meros dÕaquest e-butlletÌ- i ho seguirem fent com a com-plement del que teniu als dits imprËs en paper. Diuen que Òla informaciÛ Ès poderÓ, i per aixÚ nosaltres creiem que qui ha dÕestar informats sou vosaltres, els ciutadans, perquË qui fa el poble sou tots vosaltres. Volem ser transparents i ho serem, i per aixÚ hem dedicat una especial relle-v‡ncia a un tema que Ès realment important i que des de lÕajuntament sÕha volgut amagar.
SUMARI P‡gina Aigua no potable . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .1 Una altra manera dÕevitar que bebem aigua . . . .4 Pagarem lÕaigua mÈs cara . . . . . . . . . . . . . . . .4 Les xifres de la legislatura . . . . . . . . . . . . . . . .5 SÕha perdut una oportunitat histÚrica... . . . . . .6 CiU aconsegueix abaixar els impostos . . . . . . .6 Premi Centelles de pintura . . . . . . . . . . . . . . .7 Seguint el rastre dels gossos . . . . . . . . . . . . .8
2
PARLEM-NE|CENTELLES
UN SILENCI... POSITIU?
ciu
Des que es va conËixer la contaminaciÛ del pou, el silenci ha estat el que ha predominat a lÕAjuntament. Considerem un fet gravÌssim que no sÕavisÈs la poblaciÛ del risc que corrien bevent i cuinant amb una aigua que se sabia contaminada. LÕalcalde i el regidor de salut haurien de saber que encara hi ha gent que tÈ dipÚsits dÕai-gua a casa seva i, per tant, poden tenir emmagatzemats molts litres dÕaigua no potable; i aixÚ sense parlar de la gent que tÈ un pou privat dÕaigua i que desconeix que est‡ contaminada perquË ning˙ no li ha comunicat res. Els regidors tampoc no hem estat convocats a cap reuniÛ per explicar-nos la problem‡tica que va sorgir el setembre del 2004. Gr‡cies al seguiment que des de CiU fem de la gestiÛ municipal, ens hem adonat que hi havia alguna cosa que no acabava de ser del tot clara. Malgrat tot, no ho hem sabut fins al comenÁament del 2005, i ha estat lÕalerta dÕun centre mËdic de Vic el que ha detonat i precipitat les actuacions del nostre grup municipal. Creiem que aquesta falta de transparËncia i ocultaciÛ de la informaciÛ tambÈ sÕha produÔt dins lÕequip de govern, i una prova Ès que un document tan important com lÕinforme de SOREA del 8 dÕoctubre no es registra a lÕAjuntament fins al 5 de novembre. Fins i tot al ple del 17 de marÁ, en quË lÕalcalde va entregar part de la infor-maciÛ que havÌem demanat des de CiU, es van repartir cÚpies per a tots els regidors (fins i tot per als del PSC), i alguns dÕells ja sÕhavien aixecat perquË donaven per acabada la sessiÛ plen‡ria.
CRONOLOGIA DELS FETS
29/09/2003 05/04/2004 27/09/2004
05/10/2004 07/10/2004 08/10/2004 20/10/2004 05/11/2004 16/12/2004
21/12/2004 11/01/2005 17/01/2005 Finals 01/2005 Febrer i marÁ
12/03/2005
17/03/2005
29/03/2005 30/03/2005 08/04/2005
14/04/2005
28/04/2005
An‡lisi de lÕaigua mesurada a la font c. Buenos Aires: 3,05 µg/l An‡lisi de lÕaigua en un dels dipÚsits (Vinyoles) : 2,60 µg/l An‡lisi de lÕaigua en un dels dipÚsits (can Buenos) :50 µg/l Es para provisionalment el bombeig dÕaigua del dipÚsit de can Buenos i es prenen mostres del pou per fer una contraan‡lisi. An‡lisi de lÕaigua del pou de can Buenos:63,5 µg/l LÕalcalde paralitza el subministrament dÕaigua dÕaquest pou. SOREA comunica els fets a lÕAjuntament i al Departament de Salut de la Generalitat. A lÕAjuntament arriben els resultats dÕunes analÌtiques. A lÕAjuntament arriba un informe de SOREA. A lÕAjuntament arriba una notificaciÛ del Departament de Salut de la Generalitat en quË comunica que es dÛna per assabentat dels fets. La carta est‡ datada el 07/12/2004. La Junta de Govern de lÕAjuntament sÕassabenta de la notificaciÛ del Departament de Salut. An‡lisi de lÕaigua del pou de can Buenos:44,3 µg/l La Junta de Govern de lÕAjuntament aprova lÕacta de la sessiÛ anterior. Els grups de lÕoposiciÛ (CiU i ERC) rebem cÚpia de lÕacta de la Junta de Govern del 21/12/2004. Els regidors de CiU demanem informaciÛ a lÕAjuntament, centres de salut, SOREA, alcaldes dÕaltres poblacions que es van trobar amb un cas semblant, tËcnics dÕaig¸es i mediam-bientÚlegs, propietaris de pous privats de Centelles. Els regidors de CiU entrem una inst‡ncia a lÕAjuntament plantejant un seguit de q¸estions i demanant explicacions dels fets. Al ple extraordinari sÕentrega un informe dÕalcaldia amb part de la informaciÛ, perÚ quan els regidors de CiU demanem la paraula lÕalcalde ens la nega dient que Òara no tocaÓ. CiU exposa la informaciÛ de quË disposa als mitjans de comunicaciÛ. A lÕAjuntament arriben els resultats dÕunes analÌtiques. Els regidors de CiU entrem una inst‡ncia a lÕAjuntament demanant cÚpia de les analÌtiques. Tenim la sospita que les Mines del Gorg Negre tambÈ estan contaminades. An‡lisi de lÕaigua (feta per CiU) mesurada en un domicili particular (6 µg/l), en una font p˙bli-ca (5 µg/l) i en un pou particular (<0,5 µg/l). Ple ordinari a lÕAjuntament (previsiblement). Esperem que Òara sÌ que toquiÓ. Convidem a tothom que vulgui escoltar les explicacions que vingui a lÕAjuntament, a les 22 h.
ciu
LÕACTUACI” RESPONSABLE DE CIU
Les exigËncies de transparËncia en la informaciÛ per a la poblaciÛ sÕhan comenÁat a veure al ple de marÁ de 2005 en quË lÕalcalde, a peticiÛ del grup de CiU, ha presentat un informe amb lÕexposiciÛ dels fets de manera general. PerÚ ha estat una informaciÛ pobra, ja que, en demanar la paraula per fer preguntes sobre diferents temes, ens han negat la possibilitat dÕex-pressar-nos i ens han dit que aixÚ ho haurÌem de fer en el seg¸ent ple (a finals del mes dÕabril).
ENQUESTA
La presËncia de PCE i TCE a lÕaigua no Ès un fet natu-ral, sinÛ que Ès provocat per lÕabocament incontrolat de dissolvents que contenen aquests productes. Aquesta conducta est‡ penada per la Llei com a delic-te ecolÚgic, que a mÈs es pot derivar en un atemptat contra la salut p˙blica. Per tal que la Llei actuÔ contra lÕempresa que hagi causat aquest vessament, des de CiU ens hem propo-sat recollir dades de possibles afectats per aquests productes per tal que lÕacusaciÛ tingui proves davant de la JustÌcia. Per aixÚ us agrairÌem que, en cas que h‡giu patit algun efecte dels que aquÌ es preveuen, ens feu arribar la butlleta seg¸ent emplenada amb les vostres dades:
ENQUESTA SOBRE ELS EFECTES DE LÕAIGUA
Des del setembre de 2003, en algun moment:
SÌmptoma
DepressiÛ del sistema nerviÛs
Problemes al fetge
Problemes als ronyons Alteracions dËrmiques Desordres menstruals
He notat molËsties
He anat a un centre mËdic
CENTELLES|PARLEM-NE
QU» …S AIX“ DEL ÒPERCLORETILáL»Ó?
3
El percloretilálË (o tetracloretilálË) ha estat utilitzat com a dissolvent universal des de grans ind˙stries fins a petites empreses, com poden ser tintoreries, garatges i tot tipus de tallers que necessitin un pro-ducte per netejar, desengreixar, abrillantar, o dÕaltres. El seu car‡cter tÚxic, persistent, acumulatiu i no bio-degradable provoca una forta amenaÁa per al medi ambient al llarg de tot el seu cicle de vida i, alhora, no ens permet determinar dÕuna manera precisa quan sÕha produÔt lÕabocament. A part de la contaminaciÛ de les aig¸es subterr‡-nies, Ès un compost molt tÚxic que tÈ efectes nocius sobre la salut humana. Pot entrar en contacte amb el cos hum‡ mitjanÁant exposiciÛ respiratÚria i a travÈs de la pell, o bÈ dissolt en lÕaigua (per abocaments que contaminen aq¸Ìfers). Els sÌmptomes associats poden ser: depressiÛ del sistema nerviÛs, elevada toxicitat en Úrgans com el fetge i els ronyons, altera-cions dËrmiques, desordres menstruals i avorta-ments espontanis (en les dones), i fins i tot lÕOMS el considera un possible cancerÛs hum‡ (Vegeu infor-me de lÕOrganitzaciÛ Mundial de la Salut (OMS) a: http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/ chemicals/en/tetrachloroethene.pdf.)
A casa tenim:
dipÚsit dÕaigua dÕuna capacitat de _____ litres pou privat dÕaigua
Membres de la unitat familiar:
1
2
3
mÈs de 3
Nom __________________________________________
TelËfon ________________________________________
ENVIAR A:Grup municipal de CiU - Apartat de correus, 21 - 08540 Centelles
4
PARLEM-NE|CENTELLES
ELS ANTECEDENTS
ciu
La contaminaciÛ dels aq¸Ìfers per tricloretilálË i tetracloretilálË no Ès una cosa nova per a SOREA. Aquest mateix problema ja el va tenir fa uns quants anys en dÕaltres poblacions com TorellÛ o Castellar del VallËs. En tots dos casos, perÚ, es va poder determinar quina empresa va provocar la contaminaciÛ, i va haver dÕassumir part dels costos que seÕn van derivar. Per poder determinar lÕorigen dels vessaments cal fer diverses cales sobre el terreny per delimitar el lloc des dÕon sÕha filtrat el producte fins a lÕaq¸Ìfer. En un pou que tÈ una fond‡ria de 230 m, com Ès el cas del de can Buenos, localitzar lÕorigen pot ser mÈs complicat, ja que lÕaigua pot arribar per molts llocs i per punts molt distants del pou. Si fem lÕesforÁ de fer memÚria, tambÈ podem recordar que va ser un equip de govern de CiU, a la legislatura 1991-1995, el que va fer portar fins a Centelles lÕaigua del riu Ter, gr‡cies a la qual a hores dÕara podem garantir que disposem de suficient aigua potable i no hem de patir restriccions degudes al tancament del principal pou dÕa-bastament del municipi.
UNA ALTRA MANERA DÕEVITAR QUE BEVEM AIGUA
Des de CiU hem volgut analitzar lÕaigua de les fonts del poble per conËixer els nivells de PCE i TCE que arriben a la xarxa p˙blica, perÚ ens ha estat difÌcil trobar una font que estiguÈs en condicions acceptables. AquÌ us mostrem algunes de les fonts que no funcionen, perÚ possiblement en trobareu dÕaltres.
Una peculiar manera de tallar lÕaigua per al consum
PAGAREM LÕAIGUA M…S CARA
A partir de lÕ1 dÕabril ja sÕaplica el nou c‡non de lÕaigua aprovat per la Generalitat de Catalunya, que introdueix can-vis que notarem en la propera factura de lÕaigua. Amb aixÚ es pretÈn penalitzar qui consumeix mÈs aigua, de mane-ra que ara divideix els consum de metres c˙bics en 3 trams: estalviador (1r), raonable (2n) i excessiu (3r). Aquests trams es mesuren tenint en compte el nombre de persones que viuen a la casa, de manera que on hi 3 hagi 6 persones el seu tram "estalviador" se situar‡ en 19 m , mentre que en una casa on la unitat familiar sigui 3 de 3 persones aquest mateix tram es situar‡ en 10 m . TËcnicament, la fÛrmula per calcular els trams que toquen a cada famÌlia Ès:
ciu
Persones per habitatge
0-3
MÈs de 3 (N)
1r TRAM
3 Fins a 10 m
Fins a (3N+1)
2n TRAM
CENTELLES|PARLEM-NE
3 De 10 a 18 m
>(3N+1) a 6N
3r TRAM
3 MÈs de 18 m
MÈs de 6N
5
Un altre canvi important Ès que fins ara es donava per suposat que a cada habitatge hi havia 4 persones, i si n'hi havia mÈs (famÌlies nombroses, etc.) s'havia d'avisar per tal que ho tinguessin en compte. A partir de l'1 d'a-bril suposen que a cada casa hi ha 3 persones i no 4. I quË vol dir? Doncs que si Èreu 5 o mÈs ja ho havÌeu comu-nicat en el seu moment, perÚ si sou 4 persones a casa els ho heu de dir perquË si no pot ser que us cobrin lÕai-gua a preu de consum "excessiu" en lloc de ser de consum "raonable" i, per tant, pagareu mÈs.
Per comunicar aquesta situaciÛ ho podeu fer per mitj‡ de:
- SOREA: Tel. 93 881 22 53 (de 10 a 13 h). - Ajuntament: Tel. 93 881 03 75 (matins). - AgËncia Catalana de l'Aigua: Tel. 902 012 345 o bÈ al web: http://mediambient.gencat.net/aca/ca//agencia/canon/canon2005/usos_domestics.jsp?ComponentID=49 611&SourcePageID=49613#1 (lÕadreÁa abreviada Ès: http://tinyurl.com/5wayv)
Un aclariment: SOREA ens cobra un mÌnim de 18 metres c˙bics (encara que no els gastem) perÚ aquest c‡non 3 nomÈs s'ha de pagar segons el consum d'aigua. Per tant, si gastem 10 m , SOREA ens facturar‡ per un concep-3 3 te "mÌnim 18 m " i per un altre concepte "c‡non aplicable a 10 m ".
LES XIFRES A MITJA LEGISLATURA
Sentit del vot en els punts de lÕordre del dia dels Plens
Vots afirmatius
Vots negatius
Abstencions
Precs, preguntes i mocions
CiU
84
23
5
98
PSC
111
1
0
3
ERC
78
15
9
46
Sessions plen‡ries: 20 (7 dÕordin‡ries i 13 dÕextraordin‡ries)
El posicionament de CiU als Plens
Butlletins informatius (per correu electrÚnic): 67, fins el marÁ de 2005 (un per setmana, cada dimarts). Uns 2.500 correus electrÚnics enviats.
Si voleu rebre per correu electrÚnic un recull dÕinformacions de Centelles, podeu fer-nos arribar la vostra adreÁa electrÚnica a centelles@convergencia.net. Quan vulgueu donar-vos de baixa, ens ho demaneu a la mateixa adreÁa i ja no rebreu mÈs correus.
6
PARLEM-NE|CENTELLES
SÕHA PERDUT UNA OPORTUNITAT HIST“RICA: QUE EL PUIGSAGORDI SIGUI DE CENTELLES
ciu
Els ajuntaments de Baleny‡ (els Hostalets) i Centelles van iniciar els tr‡mits a finals del 2003 per aclarir per on passa-va exactament la lÌnia divisÚria entre els dos municipis, ja que no es posaven dÕacord en els lÌmits. A partir dÕaquÌ es van revisar les actes de principis de segle i es va anar sobre el terreny per localitzar les fites del terme. AixÚ va servir per determinar que una part de Baleny‡ -que ja est‡ edificada i toca a Centelles-, en realitat pertanyia al nostre municipi. A lÕAjuntament de Baleny‡ li interessava molt aquesta zona, ja que volien assegurar-se que podien cobrar-ne les taxes i els impostos als propietaris. Conscients que a Centelles sempre hem estat lligats sentimentalment al Puigsagordi, els representants de lÕAjuntament de Baleny‡ haurien estat disposats a cedir el Puigsagordi a canvi dÕaquests terrenys, segons va dir lÕaleshores alcalde de Baleny‡ (de CiU) al portaveu de CiU a Centelles. Per sor-presa de tothom, en la reuniÛ en quË sÕhavia de decidir com fer la permuta dÕaquests terrenys, lÕalcalde de Centelles va venir amb una proposta sota el braÁ que en cap moment feia referËncia al Puigsagordi. Evidentment, els representants de Baleny‡ van acceptar de bon grat, ja que els terrenys que sÕoferien a canvi eren uns camps que estaven declarats com a zona agrÌcola, a la zona de la Plantada. No ens cansarem de dir que per una mala negociaciÛ de lÕalcalde sÕha deixat passar una oportunitat histÚrica que mai mÈs no es tornar‡ a repetir. AixÚ no ens compensa ni econÚmicament, ni sentimentalment i conscient dÕa-quest error lÕequip de govern es va afanyar a editar un programa de la festa major dedicat a la delimitaciÛ territo-rial de tot el terme, i aixÌ ofegava amb mapes i amb dades tËcniques unes opinions que no li serien favorables. Precisament amb aquest programa a la m‡ proposem un exercici a la gent a qui li agrada fer n˙meros: agafar el mapa on es delimiten les fites que passen prop del turÛ, calcular els metres que representaria tenir el Puigsagordi 2 en terme de Centelles i comparar-ho amb els 70.962 m que sÕhan acabat permutant. Podreu comprovar que el Puigsagordi podria ser de Centelles sense cap problema.
CIU ACONSEGUEIX ABAIXAR ALGUNS IMPOSTOS
En el Ple del 18/11/2004 es van aprovar les ordenances fiscals del 2005, que Ès on es determinen els impos-tos i les taxes que cobra lÕAjuntament. Hem de dir que aquesta vegada ens ha donat la sensaciÛ com si CiU for-mÈs part de lÕequip de govern, ja que han fet cas de gairebÈ totes les propostes que fËiem:
¥ Aplicar lÕIPC catal‡, no nomÈs per un sentiment nacional, sinÛ perquË cal tenir en compte els increments reals a Catalunya. El mes de novembre lÕIPC interanual se situava al 4%. Vam avisar, perÚ, que cal seguir aquest cri-teri Òa les verdes i a les maduresÓ i aplicar-lo tant si Ès mÈs alt que lÕIPC estatal, com si Ès mÈs baix. ¥ Descomptes del 25% i del 50% en les llicËncies dÕobres per als edificis que estan catalogats com dÕinterËs pel centre histÚric. Creiem que Ès just que els propietaris que milloren els edificis histÚrics i estan sotmesos a les restriccions que els marca lÕAjuntament tinguin dret a descomptes per aquestes millores que repercuteixen en el patrimoni de tots. ¥ SÕelimina una taxa que hi havia per ajuda domicili‡ria i serveis assistencials. Des de CiU ens havÌem oposat des de la seva creaciÛ a aquesta taxa, ja que no tÈ sentit que si una persona que tÈ la necessitat de rebre un ser-vei social a sobre lÕhagi de pagar. ¥ HavÌem demanat una rebaixa de la contribuciÛ per a les famÌlies nombroses, i tot i que no ens han acceptat aquesta proposta, sÌ que es van mostrar dialogants per buscar altres fÛrmules de descompte (aplicades al con-sum dÕaigua o dÕelectricitat, per exemple). En qualsevol cas, en parlarÌem per a lÕany que ve. ¥ Pel que fa a les escombraries, cal dir que vam tenir el compromÌs de lÕequip de govern que millorarien el servei de cara al 2005, coincidint amb la posada en servei de la recollida org‡nica. A banda de tot aixÚ, la part posi-tiva Ès que es descomptar‡ el 50% dÕaquest impost per a les persones grans que visquin soles (segons uns Ìndexs de renda que es publiquen seguint unes pautes comunes).
ciu
PREMI CENTELLES DE PINTURA
CENTELLES|PARLEM-NE
7
A Centelles tenim un premi de pintura que ha crescut en prestigi i un bon nombre dÕartistes al poble que ens fan omplir dÕorgull. NÕhi ha dÕaltres, perÚ, que no saben distingir entre les gambirotades i el civisme, i es dediquen a fer gargots a les parets dels altres i deixen intactes les de casa seva. AquÌ us en mostrem alguns exemples que esperem ser-veixin a lÕAjuntament per adonar-se que aquest no Ès un problema petit i que cal actuar-hi.
Antonio Ribelles
93 8812555
Centelles Ès un poble molt ric en entitats i associacions de tota mena, i per tal de facilitar el contacte amb aques-tes entitats en aquesta publicaciÛ volem posar a lÕabast de tothom una relaciÛ de les diferents modalitats espor-tives que es practiquen al nostre poble, aixÌ com una persona de contacte i un telËfon per si alg˙ estiguÈs inte-ressat en participar-hi.
Persona de contacte
TelËfon
8
NataciÛ
Futbol sala
B‡squet
Patinatge
Ciclisme
Futbol
Joan Subirachs (C.H. Can Vivet)
PARLEM-NE|CENTELLES
ciu
CaÁa
Isidre SayÛs
Pesca
HÌpica
Escacs i Billar
Josep Font
Isidre Toll
Jordi Masramon
SUPORT A LES ENTITATS DEL POBLE
Albert Busquets (C.H. Puigsagordi)
Joan Lorite
Esteve Raulet
Andreu Lleonart
Estanis Relats
Santi Molina
Josep ParÈ
Pere Relats
Juli‡ Naranjo
Josep Serrate
Petanca
Amadeu Sanglas
Jes˙s Montoya
Tere Valerio
Tennis
Motociclisme
Hoquei patins
Disciplina Esportiva
Tennis taula i FutbolÌ
Futbol botons
SEGUINT EL RASTRE DELS GOSSOS
Passejar per Centelles sÕest‡ convertint en una cursa dÕobstacles i si no vols trepitjar el rastre que deixen alguns gossos pel carrer has de mantenir la mirada fixa a terra. LÕAjuntament de Centelles tÈ una ordenanÁa per regular la tinenÁa dÕanimals domËstics i la va modificar el 2003 per tal de poder sancionar les persones propiet‡ries de gossos que utilitzessin la via p˙blica com a Òpipi-canÓ. La iniciativa Ès bona, perÚ no serveix de res si es queda en un calaix. Quan el grup de CiU va demanar a lÕalcalde si sÕhavia multat alg˙, ell ens va respondre que Òno en tinc coneixementÓ. La responsabilitat i el civisme han dÕestar en la persona que treu a passejar els animals domËstics, perÚ Ès evident que si ning˙ no lÕavisa (i sanciona, si lÕavÌs no Ès suficient) no es modificar‡ lÕactitud.
93 8811173
93 8813101
93 8812327
93 8811630
93 8810834
93 8812905
93 8812934
93 8812695
678 968656
93 8810855
93 8810236
Excursionisme
619 640869
93 8810346
Escalada
93 8810184
93 7430243
93 8810253
93 8811189
652 831823
  • Univers Univers
  • Ebooks Ebooks
  • Livres audio Livres audio
  • Presse Presse
  • Podcasts Podcasts
  • BD BD
  • Documents Documents