Matkustaminen Euroopassa 2006
19 pages
Finnish
Le téléchargement nécessite un accès à la bibliothèque YouScribe
Tout savoir sur nos offres
19 pages
Finnish
Le téléchargement nécessite un accès à la bibliothèque YouScribe
Tout savoir sur nos offres

Description

Matkuasss2006Euroopan unionitaapomoruiEnenMatkustaminen Euroopassa 2006Euroopan unioni ulottuu läpi Euroopan mantereen Suomen Lapista Välimerelle ja Irlannin länsirannikolta Kyprokselle. Monimuotoiset maisemat vaihtelevat kalliotörmistä hiekkarantoihin, rehevistä niityistä karuihin tasankoihin sekä järvistä ja metsistä arktiseen tundraan.Euroopan eri kansat erilaisine perinteineen, kulttuureineen ja kielineen muodostavat yli 7 prosenttia maailman väestöstä. Kansojen historiallisesta perinnöstä todistavat esihistorialliset luolamaalaukset, kreikkalaiset ja roomalaiset muistomerkit, viikinkien ja maurien arkkitehtuuri, keskiaikaiset linnat, renessanssipalatsit ja barokkikirkot. Myös nykyaikainen Eurooppa houkuttelee matkailijoita elämää sykkivillä kaupungeillaan, värikäillä kulttuurifestivaaleillaan, talvi- ja kesäurheilullaan ja monipuolisella ruokakulttuurillaan.Kuusi EU:n jäsenvaltiota oli vuonna 2004 maailman 10 suosituimman turistikohteen joukossa, ja matkailu on edelleen hyvin tärkeä tulolähde ja työpaikkojen luoja. Matkustaminen on helpottunut huomattavasti EU:ssa, kun suurin osa passi- ja matkatavaramuodollisuuksista on poistunut. Kahdellatoista EU-maalla on sama valuutta, euro. Euron ansiosta hintoja on helppo vertailla eikä valuutanvaihdosta enää aiheudu kuluja ja vaivaa. Yli 460 miljoonaa ihmistä kattavien sisämarkkinoiden ansiosta valikoima on laaja ja hinnat edulliset.

Sujets

Informations

Publié par
Nombre de lectures 146
Langue Finnish
Poids de l'ouvrage 2 Mo

Extrait

Euroopan
unioni
2006
Matkustaminen Euroopassa 2006 Euroopan unioni ulottuu läpi Euroopan mantereen Suomen Lapista Välimerelle ja Irlannin länsirannikolta Kyprokselle. Monimuotoiset maisemat vaihtelevat kalliotörmistä hiekkarantoihin, rehevistä niityistä karuihin tasankoihin sekä järvistä ja metsistä arktiseen tundraan.
Euroopan eri kansat erilaisine perinteineen, kulttuureineen ja kielineen muodostavat yli 7 prosenttia maailman väestöstä. Kansojen historiallisesta perinnöstä todistavat esihistorialliset luolamaalaukset, kreikkalaiset ja roomalaiset muistomerkit, viikinkien ja maurien arkkitehtuuri, keskiaikaiset linnat, renessanssipalatsit ja barokkikirkot. Myös nykyaikainen Eurooppa houkuttelee matkailijoita elämää sykkivillä kaupungeillaan, värikäillä kulttuurifestivaaleillaan, talvi- ja kesäurheilullaan ja monipuolisella ruokakulttuurillaan.
Kuusi EU:n jäsenvaltiota oli vuonna 2004 maailman 10 suosituimman turistikohteen joukossa, ja matkailu on edelleen hyvin tärkeä tulolähde ja työpaikkojen luoja. Matkustaminen on helpottunut huomattavasti EU:ssa, kun suurin osa passi- ja matkatavaramuodollisuuksista on poistunut. Kahdellatoista EU-maalla on sama valuutta, euro. Euron ansiosta hintoja on helppo vertailla eikä valuutanvaihdosta enää aiheudu kuluja ja vaivaa. Yli 460 miljoonaa ihmistä kattavien sisämarkkinoiden ansiosta valikoima on laaja ja hinnat edulliset. Useimmista eurooppalaisista on yhtä helppo matkustaa EU:ssa kuin kotimaassaan.
Tarvittavat asiakirjat EU:n kansalaiset Passi tai henkilötodistus Yli puolet EU-maista ei enää tee rajatarkastuksia toisesta EU-maasta tuleville. Tämä on EU-lainsäädäntöön kuuluvan, niin sanotun Schengenin sopimuksen ansiota. Schengen-säännöstön mukaan kaikki EU-maiden väliset rajatarkastukset poistetaan, mutta valvontaa ulkorajoilla tehostetaan ja luodaan yhteinen viisumipolitiikka. Schengenin sopimusta soveltavat täysimääräisesti Alankomaat, Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Luxemburg, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi ja Tanska (mutta eivät Irlanti ja Yhdistynyt kuningaskunta) sekä Islanti ja Norja (jotka eivät ole EU-maita). EU:hun vuonna 2004 liittyneet 10 jäsenvaltiota eivät vielä täysin kuulu Schengenin sopimuksen piiriin. Matkustettaessa näihin maihin taikka Irlantiin tai Yhdistyneeseen kuningaskuntaan on oltava voimassa oleva passi tai henkilökortti. EU:n ulkorajaa ylitettäessä, eli EU:hun tultaessa tai sieltä poistuttaessa, tarvitaan aina voimassa oleva passi tai henkilökortti. Passia saatetaan luonnollisesti myös tarvita kohdemaahan pääsemiseksi EU:sta poistumisen jälkeen. EU:n alueella matkustettaessa on paras pitää aina mukana voimassa oleva passi tai henkilötodistus, sillä henkilöllisyys voidaan vaatia todistamaan. EU-maiden väliset rajatarkastukset voidaan palauttaa rajoitetuksi ajaksi, jos yleinen järjestys tai kansallinen turvallisuus edellyttää sitä. Mukana matkustavilla lapsilla on oltava oma passi tai henkilötodistus tai heistä on oltava merkintä aikuisen passissa. Islannin, Liechtensteinin, Norjan ja Sveitsin kanssa tehtyjen sopimusten ansiosta näiden maiden kansalaisia kohdellaan samalla tavalla kuin EU:n kansalaisia, ja he voivat matkustaa EU:ssa henkilökortin tai passin turvin. Viisumi EU:ssa matkustettaessa ei tarvita viisumia. Muut kuin EU:n kansalaiset Passi Vaaditaan voimassa oleva passi. Viisumi Kaiken kaikkiaan 33 maan kansalaiset eivät tarvitse viisumia enintään kolmen kuukauden pituisilla matkoilla EU:hun. Näitä maita ovat muun muassa ehdokasmaista Bulgaria, Kroatia ja Romania (ei kuitenkaan Turkki) sekä lisäksi Australia, Japani, Kanada, Uusi-Seelanti ja Yhdysvallat. Luettelo niistä maista, joiden kansalaiset tarvitsevat viisumin matkustaakseen Irlantiin tai Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, on hieman erilainen muihin EU-maihin verrattuna. Viisumivaatimukset voi tarkistaa minkä tahansa EU-maan lähimmästä konsulaatista. Jos on saanut viisumin johonkin Schengen-sääntöjä täysimääräisesti soveltavaan maahan, voi automaattisesti matkustaa vapaasti muissakin Schengen-maissa. Lisäksi johonkin näistä Schengen-maista saatu voimassa oleva oleskelulupa vastaa viisumia. Irlantiin, Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja uusiin jäsenmaihin matkustamiseen saatetaan tarvita kansallinen viisumi.
Raha Euro Euro on yli 300 miljoonan ihmisen laillinen maksuväline Alankomaissa, Belgiassa, Espanjassa, Irlannissa, Italiassa, Itävallassa, Kreikassa, Luxemburgissa, Portugalissa, Ranskassa, Saksassa ja Suomessa. Euron tunnus on . Euroa käytetään myös Andorrassa, Monacossa, San Marinossa ja Vatikaanissa sekä Kosovossa ja Montenegrossa Länsi-Balkanilla. Lisäksi sitä käytetään Azoreilla, Guadeloupessa, Kanariansaarilla, Madeiralla, Martiniquessa, Mayottessa, Ranskan Guayanassa, Réunionissa sekä Saint-Pierre ja Miquelonissa, jotka kaikki kuuluvat euroa käyttäviin EU-maihin. Eurosetelit ovat samat kaikissa maissa, mutta jokainen maa painaa omat kolikkonsa, joiden toinen puoli on yhteinen ja toisessa on kansallinen tunnus. Myös Monacolla, San Marinolla ja Vatikaanilla on omat eurokolikkonsa. Kaikkia seteleitä ja kolikoita voi käyttää kaikkialla euroalueella. Ruotsi, Tanska ja Yhdistynyt kuningaskunta eivät toistaiseksi ole mukana yhteisessä rahassa. EU:hun vuonna 2004 liittyneet 10 jäsenvaltiota ovat sitoutuneet euron käyttöönottoon, mutta yksikään niistä ei ole tähän valmis ainakaan ennen vuotta 2007.
Valuuttakurssit Kurssit vaihtelevat, mutta tammikuun 2006 kurssin mukaan 1 euro on noin:  CY Kyproksen puntaa 0,57  CZ Tšekin korunaa 29 DK Tanskan kruunua 7,46 EST Viron kruunua 16  GB Englannin puntaa 0,69  H Unkarin forinttia 253  LT Liettuan litiä 3,45  LV Latvian latia 0,70  M Maltan liiraa 0,43  PL Puolan zlotya 3,86  S Ruotsin kruunua 9,41  SK Slovakian korunaa 38 SLO Slovenian tolaria 240  J Japanin jeniä 139  CN Kiinan juan renminbiä 9,54 USA Yhdysvaltojen dollaria 1,18 Euroa voi käyttää usein myös euroalueen ulkopuolella olevissa Euroopan maissa, varsinkin turistialueilla. Useat hotellit, kaupat ja ravintolat hyväksyvät euron kansallisen valuuttansa ohella, vaikka laki ei niitä siihen velvoita. Postimerkit Postimerkit kelpaavat vain siinä maassa, josta ne on ostettu, vaikka ne olisi hinnoiteltu euroina.
Euroa käyttävät EU-maat EU-maat, jotka eivät käytä euroa
Kansainväliset maksut EU-sääntöjen ansiosta eurojen automaattinostosta ja euromääräisistä pankkikorttimaksuista tai pankkisiirroista (50 000 euroon saakka) aiheutuvat kulut ovat nykyään kaikkialla EU:ssa samat kuin kotimaassa vastaavista tapahtumista aiheutuvat kulut. Samoja sääntöjä sovelletaan myös tapahtumiin euromääräisillä tileillä euroalueen ulkopuolisissa maissa sekä maksuihin Ruotsin kruunuissa.
Ostokset EU:n alueella matkustavat EU-maiden välillä matkustettaessa ei ole osto- eikä tuontirajoituksia, mikäli tavarat tulevat henkilökohtaiseen käyttöön eivätkä jälleenmyyntiin. Verot (arvonlisä- ja valmisteverot) sisältyvät maksettuun hintaan, eikä muissa EU-maissa tarvitse niiden lisäksi maksaa muita veroja. Tupakka ja alkoholi Kukin maa voi ottaa käyttöön ohjetasoja, joiden avulla se määrittelee, onko tupakka ja alkoholi tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön. Toisin sanoen kyseiset ohjetasot ylittävien määrien osalta voidaan pyytää todistamaan, että tavarat on tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön, ja esittämään ostoperustelut. Näiden ohjetasojen on oltava vähintään seuraavat: 800 savuketta 400 pikkusikaria 200 sikaria 1 kg irtotupakkaa 10 litraa väkeviä alkoholijuomia 20 litraa väkeviä viinejä (kuten portviiniä tai sherryä) 90 litraa viinejä (josta enintään 60 litraa kuohuviiniä) 110 litraa olutta. Jotkin maat (Belgia, Irlanti, Italia (ainoastaan Slovenian osalta), Itävalta, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Tanska ja Yhdistynyt kuningaskunta) rajoittavat jonkin aikaa savukkeiden ja joissakin tapauksissa tiettyjen tupakkatuotteiden tuontia kahdeksasta EU:hun vuonna 2004 liittyneestä maasta (Latvia, Liettua, Puola, Slovakia, Slovenia, Tšekki, Unkari ja Viro). EU:n ulkopuolelta EU:hun saapuvat EU:n ulkopuolelta EU:hun saapuvat voivat tuoda mukanaan arvonlisä- ja valmisteverottomia tuotteita ainoastaan henkilökohtaiseen käyttöön enintään seuraavassa luettelossa mainitut määrät. Samoja sääntöjä sovelletaan matkustajiin, jotka tulevat Ahvenanmaalta, Gibraltarilta, Kanaalisaarilta, Kanariansaarilta tai muilta alueilta, joilla ei sovelleta EU:n arvonlisävero- ja valmisteverosääntöjä. Tupakkatuotteet 200 savuketta tai 100 pikkusikaria tai 50 sikaria tai 250 grammaa irtotupakkaa Alkoholijuomat 1 litra väkeviä alkoholijuomia (yli 22 tilavuusprosenttia) tai 2 litraa väkevöityjä tai kuohuviinejä 2 litraa kuohumattomia viinejä Parfyymit 50 grammaa Eau de toilette 250 ml Muut ostokset Enintään 175 euron arvosta. EU:hun saapuvien alle 15-vuotiaiden matkustajien osalta summa on kuitenkin laskettu 90 euroon Alankomaita, Liettuaa, Saksaa, Tanskaa, Unkaria, Viroa ja Yhdistynyttä kuningaskuntaa lukuun ottamatta. Suomeen saa tuoda olutta 16 litraa henkilöä kohti, kunhan 175 euron raja ei ylity.
Arvonlisäveron palautusjärjestelmä matkailijoille EU:n ulkopuolelta tulevilla matkailijoilla on oikeus arvonlisäveron (alv.) palautukseen tuotteista, jotka he ovat ostaneet EU:ssa oleskelunsa aikana, jos tuotteet näytetään tullille alv:n palauttamista koskevine asiakirjoineen alueelta poistuttaessa kolmen kuukauden kuluessa ostohetkestä. Asiakirjat täyttää tavallisesti myyjä. Kaikki kauppiaat eivät kuitenkaan osallistu tähän vapaaehtoiseen järjestelmään. Eräissä maissa on asetettu vähimmäismäärä ostoksille, joiden alv:stä voi saada palautuksen. Kuluttajansuoja Kuluttajia suojaavat tietyt perussäännökset siitä riippumatta, missä EU-maassa he asuvat. • Elintarvikkeiden tuotantoa, jalostusta, väri- ja lisäaineiden käyttöä sekä myyntiä valvotaan tiukalla elintarvikkeiden turvallisuutta koskevalla lainsäädännöllä. • Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä on säädetty EU:n lainsäädännössä. Sen ansiosta on mahdollista tarkastaa, mitä ostaa. Ainesosista, myös muuntogeenisistä ainesosista, väri-, säilöntä- ja makeutusaineista sekä muista kemiallisista lisäaineista on esitettävä yksityiskohtaiset tiedot. Luomutuotteita valvotaan asetuksilla. • Kaupan on esitettävä tuotteiden yksikköhinta eli kilo- tai litrahinta hintojen vertailun helpottamiseksi. • Kosmetiikkatuotteissa, kuten aurinkosuojavoiteissa, on ilmoitettava säilyvyysaika. Avointa voidepurkkia kuvaava symboli osoittaa, kuinka pitkään tuotetta voi käyttää avaamisen jälkeen. • Harhaanjohtava mainonta on kielletty, ja EU:n lainsäädäntö tarjoaa suojaa pakettimatkojen ostajille ja kiinteistöjen osa-aikaisen käyttöoikeuden haltijoille sekä epäreiluja sopimusehtoja tai sopimattomia kaupallisia menettelyjä vastaan. Neuvoja kuluttajille EU-kuluttajaneuvontakeskukset antavat käytännön tietoa kuluttajien oikeuksista sekä neuvoja ja apua valitusten tekemisessä tai erimielisyyksien selvittämisessä. EU-kuluttajaneuvontakeskuksia on kaikissa 25 EU-maassa sekä Islannissa ja Norjassa, katso luettelo osoitteessa http://europa.eu.int/comm/consumers/redress/ ecc network/ecc network centers.pdf. _ _ _ Kukka opastaa Kukka, Euroopan ympäristömerkki, opastaa löytämään ekologisesti kestäviä tuotteita pesuaineista vaatteisiin. Osoitteesta http://www.eco-label.com löytyy luettelo mpäristömerkillä varustetuista tuotteista. Kukan vulla on mahdollista löytää myös ympäristöystävällinen telli, aamiaismajoitus tai nuorisomaja ja nykyisin myös ntäalue. Kukka ilmaisee sen, että majoituksen tarjoaja on vähentänyt energian ja veden kulutusta, on alkanut käyttää uusiutuvia energialähteitä sekä on toteuttanut toimia jätteiden vähentämiseksi.
Matkustaminen autolla Ajokortti Yhdessä EU-maassa myönnetty voimassa oleva ajokortti kelpaa kaikkialla EU:n alueella. Ajoneuvon kuljettajalla on joissakin maissa oltava mukanaan voimassa olevan ajokortin lisäksi ajoneuvon rekisteriote. Muistutettakoon, että ajoluvan saaminen edellyttää useimmissa maissa vähintään 18 vuoden ikää. Auton vuokraamiseen ei ole vahvistettu EU:n tasolla vähimmäisikärajaa. Yleensä se on 20–23 vuotta. Myös enimmäisikäraja saattaa olla, ja yleensä se on 65–75 vuotta.
Liikennevakuutus Liikennevakuutus tarjoaa automaattisesti lakisääteisen vähimmäissuojan (siviilioikeudellinen vastuu) kaikkialla EU:n alueella. Tämä koskee myös Islantia, Norjaa ja Sveitsiä. Jos matkustajalla on kotimaassaan kaskovakuutus, on syytä tarkistaa, että se kattaa matkustamisen ulkomailla. Auton rikkoutumisen varalta kannattaa myös harkita autopalveluvakuutusta. Vihreä kortti ei ole pakollinen matkustettaessa EU:n alueella, mutta se käy kansainvälisesti tunnustetusta vakuutustodistuksesta ja helpottaa korvausvaatimusten käsittelyä onnettomuuden sattuessa. Vihreän kortin puuttuessa on syytä ottaa mukaan vakuutustodistus. Vakuutusyhtiöltä saa eurooppalaisen vahinkoilmoituslomakkeen. Se on vakiomuotoinen asiakirja, joka helpottaa ilmoituksen laatimista ulkomailla onnettomuuden tapahtumapaikalla. EU-sääntöjen avulla liikenneonnettomuuksien uhrit saavat korvaukset nopeasti oman maansa ulkopuolella. Sääntöjä sovelletaan EU:n alueella tapahtuneiden onnettomuuksien lisäksi myös onnettomuuksiin, joissa molemmat osapuolet ovat EU:n kansalaisia ja jotka tapahtuvat vihreän kortin järjestelmään kuuluvissa EU:n ulkopuolisissa maissa. Vuonna 2005 sovittiin myös sääntömuutoksista, joiden avulla kuljettajat voivat helpommin sekä saada vakuutuksen että hakea korvausta ja joilla parannetaan onnettomuuksien uhrien suojaa nostamalla niin henkilö- kuin omaisuusvahingoista maksettavia vähimmäismääriä.
Liikenneturvallisuus Turvavyön käyttö on pakollista kaikissa EU-maissa henkilöauton etu- ja takaistuimella sekä linja-autoissa. Autoissa matkustavien lasten on istuttava lapsille tarkoitetuissa turvaistuimissa. Irlannissa, Kyproksessa, Maltassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa ajetaan tien vasenta puolta ja monissa maissa, kuten Alankomaissa, Belgiassa, Portugalissa ja Ranskassa on yleensä väistettävä oikealta puolelta tulevaa liikennettä. Moottoriteillä nopeusrajoitus on yleensä 110, 120 tai 130 km/h ja taajamissa 50–60 km/h. Liikennemerkeistä käy ilmi kulloisetkin tarkat nopeusrajoitukset ja mahdolliset erityismääräykset. Matkapuhelimen käyttö ajon aikana moninkertaistaa kuolonkolarin riskin ja on joko nimenomaisesti tai epäsuorasti kielletty kaikissa EU-maissa. Hands-free-laitteiden käyttö on sallittua eräissä maissa. Useimmissa EU-maissa korkein sallittu veren alkoholipitoisuus on 0,5 promillea, toisinaan se vaihtelee 0,2–0,8 promillen välillä (0,9 promillea Kyproksessa). Joissakin maissa kuljettajan veressä ei saa olla yhtään alkoholia. Euroopan komissio on suositellut, että kaikissa maissa hyväksyttäisiin sama korkein sallittu veren alkoholipitoisuus, joka olisi 0,5 promillea.
Matkustaminen lentoteitse Lentoliikenteessä EU:n yhtenäismarkkinat ovat merkinneet matkustajille halvempia hintoja ja laajempaa lentoyhtiö- ja palveluvalikoimaa. EU on myös vahvistanut oikeudet, jotka varmistavat lentomatkustajien oikeudenmukaisen kohtelun.
Lentomatkustajan oikeudet Lentomatkustajalla on tiettyjä oikeuksia, jotka koskevat tiedonsaantia lennoista ja varauksista, matkatavaravahinkoja, viivästyksiä ja peruutuksia, lennolle pääsyn epäämistä, korvauksia onnettomuustapauksissa ja pakettimatkoilla kohdattuja vaikeuksia. Näitä oikeuksia sovelletaan kaikkiin EU:ssa sijaitsevalta lentokentältä lähteviin koti- ja ulkomaan reitti- ja tilauslentoihin. Niitä sovelletaan myös kaikkiin EU:n ulkopuolelta EU:ssa sijaitsevalle lentokentälle saapuviin lentoihin, silloin kun lentoa liikennöi EU:n lentoyhtiö. Matkustaja voi tehdä valituksen lentoyhtiölle tai pakettimatkan järjestäjälle. Jos ne eivät täytä velvollisuuksiaan, matkustaja voi tehdä valituksen kotimaansa valvontaviranomaiselle. Tiedot siitä, kenen puoleen tulee kääntyä, saa soittamalla EUROPE DIRECTin maksuttomaan palvelunumeroon 00 800 6 7 8 9 10 11.
Turvallisuus Turhien viivästysten ja ikävyyksien välttämiseksi on syytä tarkastaa ennen matkaa, ettei käsi- tai muissa matkatavaroissa ole kiellettyjä tavaroita, jotka jouduttaisiin takavarikoimaan lentokentän turvatarkastuksissa. EU:ssa on laadittu luettelo tavaroista, joiden vieminen koneen matkustamoon on kielletty EU:ssa sijaitsevilta lentokentiltä lähtevillä lennoilla, sekä luettelo tavaroista, joita ei saa laittaa ruumaan. Luettelot ovat esillä lähtöselvitysalueella.
Matkustaminen rautateitse EU:ssa on 195 000 km rataverkkoa. Kansainvälisiä matkustajaliikennepalveluja on tarjolla lähes kaikissa maissa. Useissa maissa on suurnopeusjunia, jotka kulkevat jopa 300 km/h. Euroopan laajuiset rautatiehankkeet saavat paljon rahoitustukea. Tällaisia hankkeita ovat muun muassa rautatieyhteys Lyonista Puolaan Ukrainan rajalle, Berliinistä Palermoon, Pariisista Bratislavaan ja Varsovasta Helsinkiin.
Terveydenhuolto Terveydenhoitopalvelut Jos EU-maan kansalainen sairastuu äkillisesti tai joutuu tapaturman uhriksi tilapäisen vierailun aikana missä tahansa EU-maassa, Islannissa, Liechtensteinissä, Norjassa tai Sveitsissä, hän voi saada sairaanhoitoa ilmaiseksi tai edulliseen hintaan. Tämä järjestelmä koskee toistaiseksi vain julkisista varoista rahoitettua terveydenhoitoa, ja jokaisella maalla on omat säännöksensä julkisen sairaanhoidon antamisesta. Eräissä maissa hoito on ilmaista, toisissa siitä joutuu maksamaan osan, ja joissakin maissa on ensin maksettava kaikki kulut ja sitten haettava korvausta. Laskut, lääkemääräykset ja kuitit on syytä pitää tallessa. Nykyisin on käytössä eurooppalainen sairaanhoitokortti, jonka tarkoituksena on helpottaa terveydenhoitopalveluiden saamista EU:ssa ja nopeuttaa kulujen korvaamista. Kortti on korvannut E111-lomakkeen. Kortti on jo yli 50 miljoonalla EU:n kansalaisella. Jotkin maat sisällyttävät eurooppalaisen kortin ominaisuudet kansalliseen korttiinsa, toiset taas myöntävät erillisen kortin. Kortin voi saada paikallisesta sosiaaliturva- tai sairausvakuutustoimistosta (Suomessa Kela). Lääkkeet Jos matkustajalla on mukanaan reseptilääkkeitä, mukaan on syytä ottaa myös lääkemääräys. Henkilökohtaiseen käyttöön matkan aikana tarvittavia määriä ei kannata ylittää, sillä huomattavat lääkemäärät voivat herättää epäilyksiä. Matkavakuutus Matkavakuutuksen ottaminen on suositeltavaa, sillä hoitokustannukset korvataan täysimääräisesti vain joissakin EU-maissa. Sairastuminen tai tapaturma ulkomailla voi merkitä ylimääräisiä matka-, majoitus- ja kotiutuskustannuksia, joiden varalta tarvitaan vakuutus. Rokotukset Missään EU-maassa matkustettaessa ei yleensä vaadita erityisiä rokotuksia. Rokotuksia vaaditaan tai suositellaan kuitenkin matkustettaessa joillekin EU:n merentakaisille alueille. Tilanne on hyvä tarkistaa lääkäriltä ennen matkalle lähtöä.
Uimavesi Uimavedelle on asetettu tiukat laatuvaatimukset koko EU:n alueella. Uimaveden laatua valvotaan säännöllisesti, ja Euroopan komission vuosittain laatimasta uimaveden laatua koskevasta kertomuksesta käy ilmi, että uimaveden laatu on paranemassa. Sininen lippu rannalla tai venesatamassa osoittaa, että veden laatua, turvallisuutta, palveluja ja ympäristöasioiden hoitoa koskevat standardit täyttyvät. Sininen lippu on myönnetty toistaiseksi yli 3 000 kohteelle 33 maassa, joihin kuuluu 26 Euroopan maata. Tätä vapaaehtoista Sininen lippu -järjestelmää hoitaa ympäristökasvatussäätiö (Foundation for Environmental Education). Matkailuajankohdan valinta Sää Euroopan ilmasto on yleensä leuto. Seuraavassa taulukossa on esitetty tammikuun alin keskilämpötila ja heinäkuun ylin keskilämpötila EU-maiden pääkaupungeissa. Alin keskilämpötila Ylin keskilämpötila tammikuussa heinäkuussa  ºC C º  A Wien – 4 25  B Bryssel – 1 23  CY Nikosia 5 37  CZ Praha – 5 23  D Berliini – 3 24  DK Kööpenhamina – 2 22  E Madrid 2 31  EST Tallinna – 10 20  F Pariisi 1 25  FIN Helsinki – 9 22  GB Lontoo 2 22  GR Ateena 6 33  H Budapest – 4 28  I Rooma 5 30  IRL Dublin 1 20  L Luxemburg – 1 23  LT Vilna – 11 23  LV Riika – 10 22  M Valletta 10 29  NL Amsterdam – 1 22  P Lissabon 8 27  PL Varsova – 6 24  S Tukholma – 5 22  SK Bratislava – 3 26 SLO Ljubljana – 4 27 Sääennusteet kannattaa etsiä lehdistä, ja yksityiskohtaisempia tietoja vallitsevasta säästä voi kysyä kyseisen maan virallisesta matkailutoimistosta.
  • Univers Univers
  • Ebooks Ebooks
  • Livres audio Livres audio
  • Presse Presse
  • Podcasts Podcasts
  • BD BD
  • Documents Documents