Krigen
77 pages
Danish

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris

Krigen , livre ebook

-

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus
77 pages
Danish

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus

Description

Den kan være kold, varm og hellig. Nogle gange opdeler vi tiden i før, efter og mellem, og på kloden er der altid et par stykker, der er ved at bryde ud. Vi taler naturligvis om krig, kun fire bogstaver og en stavelse, men det lille ord har både uhyrlige og ustyrlige konsekvenser.
Krigen - et ustyrligt system går bag om fænomenet og afdækker, hvordan krige altid kommer ud af kontrol, selvom alverdens magthavere hævder, at det går lige efter planen. Når de først er begyndt, er de ikke til at få afsluttet ─ antallet af civile ofre og soldater hjemsendt i ligposer er nemlig ikke afgørende. At ingen er i stand til at betale regningerne er det eneste, der kan sætte en bremse for krigens ustyrlige væsen. I analysen af ustyrligheden inddrages store analytikere som Carl von Clausewitz, og tilgangen er bred, for uden mangfoldighed i analysen misforstås og misbruges krigen.
Undervejs stiller bogen skarpt på Hundredårskrigen: Den, der begyndte i 1914 med Første Verdenskrig. For ifølge forfatteren fortsatte den krig blot med et pusterum over i toeren og den kolde krig for at munde ud i nutidens utallige og asymmetriske konflikter mellem konventionelle hære, oprørsgrupper, terrorister og frihedskæmpere.

Sujets

Informations

Publié par
Date de parution 20 octobre 2014
Nombre de lectures 0
EAN13 9788771840452
Langue Danish

Informations légales : prix de location à la page 0,1000€. Cette information est donnée uniquement à titre indicatif conformément à la législation en vigueur.

Extrait

Gorm Harste
Krigen
Et ustyrligt system
FORORD
Denne bog fors ger at favne f nomenet krig. Krig og krige har mange dimensioner - menneskelige og historiske - og de er meget forskellige fra sted til sted og fra menneske til menneske. Graver man blot en lille smule i historien, har n sten alle europ iske familier erfaringer med krig, n r man g r tilbage til F rste og Anden Verdenskrig. Krige har pr get de fleste familier og v ret hovedingrediens i dannelsen af de europ iske stater.
Den mest accepterede definition af krig er, at i krig fors ger en part at gennemtvinge sin vilje over for en anden, som fors ger at forhindre denne hensigt. Dermed er krig det modsatte af moral. Men krigen er meget mere kompleks og rummer mange flere dimensioner, s en enkelt definition r kker ikke langt ind i en forst else af krigen.
En lang r kke faglige discipliner fors ger at h ndtere krigen. Ikke mindst er der i milit ret st rke faglige professioner, som kender til krigen. Nogle af dem har forsket i krigen, andre har oplevet krig. Derudover har jura, konomi, statskundskab, historie, psykologi, filosofi, litteraturhistorie, stetik samt naturvidenskaber som fysik, kemi, ingeni rvidenskab og medicin behandlet krigen. I bogen anvender jeg som udgangspunkt en sociologisk sammenfatning p krigen. De meget forskellige tilgange til analyser af krig er ofte d rligt nok opm rksomme p , at der ogs er andre perspektiver p krigen end deres eget. Det er ikke alle, der behandles lige dybtg ende i denne bog, der heller ikke f r alle tilgangene med.
F rste hoveddel (I) ang r krigens problem , som umiddelbart kan beskrives nedefra, oppefra og indefra.
Krigen berettes af soldater, p r rende og civile befolkninger (kapitel 1). Beretninger kan findes i litter re v rker og i mange biografiske beskrivelser. Krige kaster lange skygger i traumatiseringen af veteraner, ofre og p r rende. De skygger udg r gr nser for krigens fort llinger. De er ikke p ne, og ofte er de tavse og ufortalte.
Krigen er tema for faget international politik og internationale relationer, der udg r en del af statskundskaben, men ogs spiller en rolle i historiefaget og i sociologien (kapitel 2).
Krigsstrategi udg r et fagfelt (kapitel 3). Strategi skal adskilles fra taktik, men ofte f r taktiske overvejelser meget og ogs for meget plads til at dominere fort llingen om strategier. Strategihistorie er v sentlig, al den stund at krige pr ges af vigtige l reprocesser.
Anden del (II) redeg r for, hvordan krigens autonomi opstod med skabelsen af et selvst ndigt funktionssystem for krig. Det tema rummer flere fort llinger, hvoraf jeg dog kun vil gennemg de fagligt set centrale.
Krigen fort lles af officerer og beskrives i v rker skrevet af officerer. En del er af historisk og efterrationaliserende karakter, mens en anden og vigtigere del best r i analyser af krige, b de forgangne og aktuelle, samt af mulige krigsscenarier (kapitel 4). Langt mere samfundsvidenskabeligt kan man, som i kapitel 4, stille sp rgsm let om, hvordan krigen revolutioneres. Her har man talt om milit re revolutioner, eksempelvis og m ske mest centralt i tiden omkring Tredive rskrigen (1618-48). Men mange andre milit re revolutioner kommer p tale. Eksempelvis taler amerikanske taktikere meget om en revolution i milit re anliggender (RMA). Da egentlige revolutioner ogs best r af logistiske forandringer i forsyninger, organisering og finansiering, har man sagt, at krige skaber stater, og stater skaber krige .
Krigen behandles derfor ogs (som i kapitel 5) ud fra milit rets organisatoriske synsvinkler for bureaukratisk styring (oppefra) og soldaternes korps nd (nedefra).
Del III vil beskrive, hvordan krigens former varierer historisk mellem symmetrisk og asymmetrisk krig, men ogs hvordan der er sammenh nge og store linjer i den variation.
Krigshistorie har i nationalstaternes storhedstid fra begyndelsen af 1800-tallet til midten af det 20. rhundrede v ret gjort til Historien slet og ret. Man kan sige, at historiefort llingen blev reduceret til krigshistorie, som igen blev reduceret til slagenes historie. Kapitel 6 viser f rst, at borgerkrige, sm krige (guerillakrige) og de s kaldte asymmetriske krige udg r et noget andet scenarie.
Dern st viser jeg i kapitel 7, at der bag de sidste 100 rs krig fra 1914-2014 ligger et scenarie for en rsagssammenh ng.
Del IV analyserer krigens omkostninger og dermed gr nserne for, hvor meget krige kan belaste samfundet.
Krige skal finansieres, og der er en mindre kendt, men vigtig type fremstillinger af kriges finansieringssystemer, som man m analysere for at kunne forst kriges udvikling (kapitel 8).
En ofte skjult og traumatiseret, men ogs heroiseret beskrivelse ligger i ofrenes og krigsveteranernes historie (kapitel 9).
I kapitel 10 skal vi se, hvordan krigen tidligere blev reguleret af religi se fortolkninger, ikke mindst i tiden mellem Romerriget og de statsdannelser, der kom frem efter Reformationen. Moderne statsdannelser udviklede sig fra 1500-1800, og det var i den tid, det westfalske statssystem opstod i Europa. Krigen er genstand for folkeretlig regulering om ret til krig ( jus ad bellum ) og ret i krig ( jus in bello ). I det westfalske statssystem g r en r kke internationale normer sig g ldende for, hvad man kan med krig og i krig.
I kapitel 11 skal vi se p myter om, hvorvidt krige kan styres politisk. Der hersker mange heroiske fort llinger om politiske ledelse af krig ud fra best case historier, men krigens realiteter er i virkeligheden worst case, hvor den politiske styring g r i opl sning.
Andre typer fort llinger og temaer kunne ogs n vnes. Der er fx propagandahistorien, kunsthistorien, kvindernes historie, fangelejrenes fort llinger, b rnenes jenh jdeperspektiv og bybefolkningernes fort llinger.
Om krig og krige er der skrevet mangt og meget. Noget af det mest velkendte har jeg udeladt, fordi det allerede har fyldt relativt meget i andre udgivelser. Andet mere ukendt har jeg givet mere plads. Enhver fremstilling m foretage nogle valg. Det g lder ogs i markeringen af kildemateriale, som jeg har begr nset til meget mindre end det, der ligger bag bogen.
Jeg har prim rt tre tilgange: en historisk-sociologisk dimension, en aktuel dimension med s rligt blik p Afghanistan-, Irak- og Vietnamkrigene samt Verdenskrigenes betydning og en strategisk dimension indrammet af b de taktiske perspektiver og retligt fredsskabende perspektiver.
Bogen er som n vnt inddelt i fire hovedafsnit. Det f rste introducerer krigens sm og store problemstillinger og den analyseramme, jeg vil benytte. Inden for det tema er sp rgsm let: Hvad er krig? Hvordan har vi erfaret krig p det konkrete individuelle mikroniveau og p det store makroniveau? Og hvad er f nomenet krig? I n ste hovedafsnit vil jeg g re rede for f nomenets fremkomst og se p krigens historiske fremv kst og dens udviklingsdynamik som funktionssystem og som milit rt organisationssystem. I tredje afsnit vil jeg diskutere nogle af krigens aktuelle former, nemlig f rst de ikke-statslige former og dern st den overordnede problematik i det, jeg kalder Hundred rskrigen (1914-2014). Det fjerde afsnit viser, hvilken irriterende betydning krigen har for samfundet. Jeg vil vise de vanskeligheder, der er ved retligt og politisk at styre samfundets omkostninger med krige.
Bag om hele denne mangfoldighed - og ofte mellem linjerne - anvender jeg en teoretisk forst else og et fugleperspektiv, som jeg prim rt henter fra den tyske sociolog og systemteoretiker Niklas Luhmann (1927-1998), der dog ikke selv udarbejdede en teori om krigen. Andre sociologiske perspektiver anvendes ogs , men i den bredt anlagte bog er min intention at undg at besv re l seren med un digt sofistikerede teoretiske diskussioner. Fra systemteorien henter jeg bogens disposition og argumentationslinje: Krigen er historisk set blevet et udsondret system og afgr nset til en s rlig aktivitet, men dermed er sp rgsm let s , hvordan krigen er forbundet og strukturelt koblet med samfundet, infrastrukturen, dets konomiske system, velf rdssystemets omsorg for ofre og veteraner, retssystemet og det politiske system. Alle disse perspektiver, fort llinger og analysedimensioner er komplekse nok, s der er ingen grund til ogs at fare vild i videnskabelige velser og filosofiske udredninger.
Snarere m l seren gerne dels f et overblik over krigen, dels blive irriteret af den, undre sig over den, belemres af den og st des af dens blinde vinkler. Krig er en alvorlig sag, og jeg vil begynde fort llingen ved i kapitel 1 at vise, at krigens problem omklamrer os mere, end vi ved af. Krigens mikroproblemer har en massiv st rrelsesorden. I kapitel 2 vil jeg tage makroproblemet op for i kapitel 3 at vise problemet i forhold til krigens taktik og strategi.
I. KRIGENS PROBLEM
KAPITEL 1
HVAD ER KRIGEN ?
Krig best r f rst og fremmest af erfaringer, der er s mislykkede, at deres fort llinger rummer et dobbelt lag. Et lag, der kan diskuteres som objekt for journalistik, politik og videnskab, og et andet lag, der er skjult, grimt og h sligt. Bogen er skrevet ud fra videnskabelige tilgange, dokumenter, beskrivelser og teorier. Dog er det vigtigt f rst at g re opm rksom p , at krigen is r m forst s i den betydning, den har i vores livsverden, f r den forklares som noget, sociale og politiske systemer reagerer p . Det usagte i krigen siger mere end det sagte.
Den Store Krig
For mange hundrede r siden mente man, at krigen var overalt. Den var som luften, himlen og jorden, som vandet vi drikker og som m rkets frembrud. Krigen var uundg elig, og den blev omtalt som krigen i bestemt form. Ikke som krige eller krigene og heller ikke som noget, der var langt v k. Vi skal frem til Oplysningstiden i 1700-tallet, f r man holdt op med at tale om krigs- og fredstid, som udgjorde de tilbagevendende naturf nomener p linje med natten og dagen. I de omr der af verden, hvor borgerkrig og milit re konflikter optr der n sten uafbrudt, kan man i dag finde tilsvarende opfattelser af krigen. S dan er de

  • Univers Univers
  • Ebooks Ebooks
  • Livres audio Livres audio
  • Presse Presse
  • Podcasts Podcasts
  • BD BD
  • Documents Documents