Tings tale 03
113 pages
Danish

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris

Tings tale 03 , livre ebook

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus
113 pages
Danish

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus

Description

Ting taler til os. Desværre kan vi ikke altid finde ud af at lytte til deres historier. Den kunst mestrer bidragyderne, som tæller arkæologer, konservatorer, kunsthistorikere og historikere i Tings tale heldigvis, og de kan derfor give tingene en stemme. I dette nummer vækkes følgende genstande til live:
Muleposen
Farver på kældervæggene i det tidligere Statsfængsel i Horsens
Geigertælleren
Tre guldaldermalerier af Jørgen Sonne
Tenvægte af ler
Astrid Noacks skulptur ”Sovende barn”
Kolding under pestudbruddet i 1654

Sujets

Informations

Publié par
Date de parution 30 juin 2021
Nombre de lectures 0
EAN13 9788772194639
Langue Danish
Poids de l'ouvrage 4 Mo

Informations légales : prix de location à la page 0,0950€. Cette information est donnée uniquement à titre indicatif conformément à la législation en vigueur.

Extrait

Tings Tale 03
Redaktion
Karsten Merrald S rensen Mads Ravn Lise R der Knudsen Michael Nobel Hviid Merete B ge Pedersen Vibeke Kaiser-Hansen Johan M hlenfeldt Jensen Steen Rosenvinge Lundbye Rasmus Skovgaard Jakobsen
Aarhus Universitetsforlag
Dosimeter, variant af geigert lleren, placeret i Regeringsanl g Vest, Nordjylland Geigert lleren er oftest i b de materiel forstand og overf rt betydning en black box , der p n rmest mystisk vis kan g re den usynlige og potentielt d dbringende, ioniserende str ling synlig. Instrumentet blev fra 1945 og frem til atomalderens svar p industrialismens kanariefugl i kulminen - en fysisk manifestation af h bet om sikkerhed og kontrol med de enorme kr fter, der var blevet sluppet l s med atomspaltningens f dsel.

Tings Tale 03
forfatterne og Aarhus Universitetsforlag 2021
Omslag, tilrettel gning og sats: J rgen Sparre.
Forside: Dosimeter, variant af geigert lleren, placeret i Regeringsanl g Vest, Nordjylland
Foto: Ulla Egeskov
E-bog produktion: Narayana Press, Gylling
ISBN 978 87 7219 463 9 (e-pub)
ISSN 2596 7924
Indhold

Historier om v rftstiden
Af Line Brun Stallknecht og Iben Vyff
- erindret gennem muleposen

Hvis v gge kunne tale
Af Michael H jlund Rasmussen & Anne Katrine Nagel Christensen
En farveunders gelse af k lderv ggene i det tidligere Statsf ngsel i Horsens

At g re det usynlige synligt
Af Ivan Lind Christensen
- geigert lleren, radioaktivitet og angst i den offentlige debat i Danmark 1945-1963

Guldaldermaleriet som kulturhistorisk genstand
Af Sally Schlosser Schmidt
Et materielt blik p tre v rker af J rgen V. Sonne

En transformation af lerskrammel
Af Line Lerke & Christine S. Hjorth-J rgensen
Tingenes v rdi og potentialet i udefinerede fragmenter

Farveg den om Astrid Noacks Sovende barn
Af Teodora Boyadzhieva & Teresa stergaard Pedersen
- en kunsthistorisk og teknologisk unders gelse

Pestudbruddet i Kolding i 1654
Af Michael Nobel Hviid
strax beschicket til jorden formedlest fare for smitte
In the end of the listing, the appraiser made a final entry: In small things forgotten, eight shillings sixpence . In this he acknowledged things that he may have overlooked but that nevertheless had value.
James Deetz: In small things forgotten . An archaeology of early American life , 1996 [1977], s. 4
De sm glemte ting
Ovenst ende citat fra en grundbog fra 1977 for amerikanske f rstes rsstuderende i ark ologi er sigende for mange af artiklerne i dette tredje nummer af Tings Tale, der nu kommer p gaden. Der er ogs v rdi i de sm glemte ting! Og det er ogs der, vi finder store, nye erkendelser om os selv i fortiden og nutiden.
Hovedbudskabet i dette tema er, at tingene og samlingen er vigtige for nutiden og for fremtiden, fordi de tager uudtalte, tavse stemmer med ind i fremtiden, fordi der i genstandende gemmer sig indkapslet viden som fremtidige teknologier og teorier endnu ikke har erkendt p trods af nutidige forsknings- indsamlings- og kassationsstrategier.
Budskabet er ogs , at det er i detaljen, at nye erkendelser opst r. The devil is in the details . Vi ser mange eksempler p dj velen i detaljen, men m ske mest tydeligt i artiklen Farveg den om Astrid Noacks Sovende barn . Her er det med XRF- og FTIR spektroskopi blevet muligt at opspore nye detaljer om mineraler og kemiske forbindelser i lermasserne. Erkendelsen kan bruges til bedre at h ndtere skulpturer og samlingerne i fremtiden. Nogle vil p st , at det er irrelevant for de store teoretiske str mninger i tiden, men det interessante med det nogle kalder the material turn er, at det er i dialogen mellem de store teorier, personer, de teknologiske nyvindinger og genstanden, at der i detaljen skabes forst else for fortiden og nutiden, en erkendelse vi kan tage med ind i fremtiden.
Et h jprofileret eksempel p , at sm glemte ting p magasinerne kan f uventet betydning, n r de underkastes ny teknologi og perspektiver kan demonstreres med den britiske socialantropolog Alfred Cort Haddon (1855-1940). Han indsamlede h rpr ver fra australske aboriginere. Disse h rpr ver blev nok indsamlet under en kolonialisme, vi ikke kan skrive under p mere, og nogle ville i dag nok kassere dem. Men det var fra h rroden af denne ubetydelige, st vede h rpr ve p et museum i Cambridge, at Eske Willerslev ved Centre for Geogentics rtier efter Haddons indsamling i Australien trak mikroskopisk information ud, der fort ller historien om aboriginerne, der er i t t sl gtsskab med de f rste mennesker, Homo Sapiens Sapiens , der drog ud af Afrika for ca. 60.000 r siden, og som mod alle odds overlevede i isolation fra resten af menneskeheden i 40.000 r i et fjendtligt, isoleret land.
Ikke blot skabte dette overskrifter i videnskabelige kredse, men h rpr ven betyder ogs , at aboriginerne nu kunne forene sig med sin egen fortid i et videnskabeligt univers og nu er i dialog med videnskabsfolk, og gennem disse har f et en ny identitet; en identitet de er stolte af, og med hvilken de mobiliserer deres genoprejsning mod mange, uretm ssige overgreb. En lille glemt ting har ikke blot skabt ny erkendelse men ogs ny identitet, der tages med ind i fremtiden af et folk, der virkelig har brug for begge dele. Eksemplet ligger naturligvis uden for dette tidsskrift, men demonstrer med al tydelighed n dvendigheden af at huske de sm glemte ting. Men det er ogs vigtigt at bem rke, at DNA- teknologien og perspektivet ikke var tilg ngelig for bare 40 r siden, som XRF teknologien heller ikke var i samme omfang.
Konklusionen er, at vi er forpligtet til at gemme ting til fremtiden, p trods af kortsigtede, politiske modestr mninger i nutiden om, hvad der er rigtigt og forkert. Der er mange stemmer, der skal med ind i fremtiden, stemmer som endnu ikke har talt, fordi ny teknologi, eller nye teorier ikke har h rt dem endnu. Det kan Tings Tale hj lpe med til.
Med andre ord, samlingerne er vigtige og s ttes her i perspektiv. Metoden og perspektivet er det samme, om det s handler om genteknologi eller, om historier om v rftstiden og en mulepose fra Helsing r Skibsv rft. Det er igennem ting, og detaljerne omkring dem, at vi n r til nye erkendelser. Desuden er det vigtigt at huske p , at betydningen af tingene er foranderlige, fordi vi ofte till gger ting mange, meningsfyldte relationer, knyttet til forskellige kontekster i tid og rum, som ogs beretningen her om at g re det usynlige synligt i tidskriftet viser. Her ser man, at geigert lleren under den kolde krig, gjorde det usynlige, radioaktiviteten synlig, gennem dens evne til at: materialisere det ellers usynlige, og de indtog derved i f rst omgang rollen som kanariefuglen i minen - den genstand, der kunne give den tilstr kkelige og n dvendige viden, som i sidste ende ville redde liv . Samme kontekstafh ngighed ses ogs formuleret om Helsing r Skibsv rfts mulepose: fortiden er til stede i nutiden som erindring og fortidsfortolkning, og ... fremtiden er til stede som et s t forventninger , noget Australiens aboriginere nok ville skrive under p som noget helt naturligt, som man ved, hvis man bare kender lidt til deres kosmologi.
Vi mener, at dette perspektiv er befordrende og nyt for mange af os i vesten, der holder fast i en relativ skarp opdeling af de gamle, positivistiske kategorier. En nedbrydning af flere kategorier, herunder den cartesianske dualisme i enten natur eller kultur, sj l eller legeme, kulturhistorie eller kunst er ogs interessante og promoveres is r af antropologen Tim Ingold. Et s dant perspektiv, hvor man ser p kunst som b de kulturhistorie og kunsthistorie skildrer Ingold selv i en analyse af aborigernes totemisme udtrykt gennem malerier, men den ses ogs i artiklen Guldaldermaleriet som kulturhistorisk genstand om J rgen Valentin Sonnes malerier, der belyser borgerskabets identitetsdannelse: Kunstens historie er ogs kulturhistorie og kunstnernes v rker er levn fra en aktiv og formativ samfundsdebat .
Artiklen En transformation af lerskrammel afsl rer en hidtil overset, men vigtig tekstilindustri i det f rromerske og romerske jernaldersamfund, l nge f r de store sejl blev v vet til vikingeskibene, og artiklen er igen et eksempel p , hvordan sm , ukendte ting kan give ny viden om h ndv rk og, formodentligt ogs kvinders bidrag til Danmarks jernalders udvikling, der ikke kun blev til gennem v ben, krige og offerfund. Som forfatterne udtrykker det: Denne viden bidrager til en del af det stille narrativ i flyvehavren, der ligger langt fra spyddet og mammutjagten p liv og d d . Og det er i detaljen, i Hvis v gge kunne tale , at vi i Horsens Statsf ngsel erkender, at farverne er valgt ud fra en g ldende norm om disciplinering, renhed og sundhed, og ikke mindst hygiejne: at man bevidst har holdt sig til lyse og rolige farver, som har v ret praktiske i forhold til lys og reng ring, og som blev opfattet som positive for de mennesker, der skulle opholde sig i bygningen i lang tid .
Hygiejne, og afspritning er igen blevet et tema efter 100 rs frihed for omfattende pandemier, ikke kun p sygehusene og tandl geklinikkerne. I artiklen Pestudbruddet i Kolding i 1654 belyser en kirkebog fra byen meget relevant for os i dag i detaljer samtidens respons p en epidemi. Den belyser ogs konsekvensen af magthavernes egoistiske valg i en s dan periode. At deres forkerte valg kan f store konsekvenser, i dette tilf lde for Kolding fordi: kongen og hoffets ophold pa Koldinghus samt flytningen af statslige institutioner fra K benhavn til Kolding med overvejende sandsynlighed var rsagen til, at pestepidemien ramte netop Kolding, som det eneste sted vest for Storeb lt.
Kolding er blot en svag afspejling af nogle af nutidens magthaveres forkerte valg, der ses i deres landes astronomiske d dsfald i Covid-19 pandemiens skygge. Valg der ikke blev taget, fordi lederne t nkte mere p sig selv end samfundets velf rd, m ske som kongen gjorde i Kolding. Jo man kan l re af historien og bruge den fremadrettet, hvis man kender den.
Som en lokal jordejers datter, bosat i K benhavn, de

  • Univers Univers
  • Ebooks Ebooks
  • Livres audio Livres audio
  • Presse Presse
  • Podcasts Podcasts
  • BD BD
  • Documents Documents