Vikingetid
58 pages
Danish

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus
58 pages
Danish

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus

Description

Myterne om vikingernes blodtørst og vildskab er utallige, men opfattelsen af dem har ændret sig dramatisk, siden vi i 1800-tallet for alvor begyndte at interessere os for dem. Arkæolog og vikingeekspert Else Roesdahl fortæller i Vikingetid om Skandinavien i årene ca. 800-1050 og om de krigere, købmænd, bønder, opdagelsesrejsende og eventyrere, som drog ud i verden. Vikingernes fremragende skibe bragte dem til De Britiske Øer og Vesteuropa og videre til Middelhavet. Nordpå opbyggede de nye samfund på Færøerne og i Island og Grønland og besøgte Amerika, mens de østover opererede langs Østersøen og de store russiske floder og nåede helt til Byzans. Med afsæt i arkæologiske fund og nedskrevne historier fra vikingernes vide verden tegner bogen et billede af deres bedrifter ude og hjemme, og hvem de egentlig var.

Sujets

Informations

Publié par
Date de parution 20 septembre 2019
Nombre de lectures 0
EAN13 9788772190518
Langue Danish
Poids de l'ouvrage 5 Mo

Informations légales : prix de location à la page 0,0400€. Cette information est donnée uniquement à titre indicatif conformément à la législation en vigueur.

Extrait

ELSE ROESDAHL
VIKINGETID
EVENTYR HVERDAG MYTER
AARHUS UNIVERSITETSFORLAG
Vikingetid. Eventyr - hverdag - myter
Forfatteren og Aarhus Universitetsforlag 2019
Omslag, tilrettel gning og sats:
Carl-H.K Zakrisson
Bogen er sat med Quadraat
E-bogsproduktion: Narayana Press, Gylling
ISBN 978 87 7219 051 8
Aarhus Universitetsforlag
Finlandsgade 29
8200 Aarhus N
www.unipress.dk
Forsideillustration: Tr stolpe med dyrehoved
fra Oseberggraven i Sydnorge. Se side 55.
Bagsideillustration: Essesten af fedtsten fra Snaptun
ved Horsens Fjord. Ansigtets sammensyede mund viser,
at det tilh rer den hedenske halvgud Loke.
Omslagets inderside: Tegning Grafisk Tegnestue, Moesgaard.
INDHOLD
1 Vikinger og vikingetid
2 Vikinger hjemme
3 Religion og konger. Runer og kunst
4 Den vide verden
5 Vilde vikinger - eller hvad?
Om billederne
Forslag til videre l sning
Vikingeskib til s s. Rekonstruktion af et 30 m langt skib fundet i Roskilde Fjord. Det er bygget omkring r 1050 ved Det irske Hav, sandsynligvis i Dublin, og i 2007-8 tog det turen fra Roskilde til Dublin og retur.


KAPITEL 1
VIKINGER OG VIKINGETID
VIKINGER
Hele verden kender vikingerne. Ikke mindst takket v re deres pr cise og usentimentale sentenser. Han stod s godt for hug , var efter sigende isl ndingen Thorgeirs forklaring p , hvorfor han huggede hovedet af en f rehyrde, der tilf ldigt stod p hans vej.
Men vikingerne er ogs ber mte for dramatiske krigeriske bedrifter og vidtstrakte handelsnetv rk, for deres elegante skibe, for opdagelsesrejser til fjerne egne - de n ede helt til Amerika - og for at grundl gge nye samfund p F r erne og i Island og Gr nland. Og de er uforglemmelige karakterer i de islandske sagaer. I deres hjemlande - i Skandinavien - symboliserer de desuden en storhedstid, som vi i dag er meget glade for at spejle os i. Det har vi faktisk gjort, lige siden vikingetiden sluttede for knap tusind r siden.
Grunden er selvf lgelig, at vikinger fascinerer os, og vi kender endda mange af dem ved navn: kong Knud den Store erobrede hele England, Leif den Lykkelige var blandt de f rste europ ere, der bes gte Nordamerika, og Halfdan ristede sit navn med runer p marmorbalustraden i den store kirke Hagia Sofia i Istanbul. Kvinderne er heldigvis heller ikke g et helt i glemmebogen: Danmarks dronning Thyre Danebod blev mindet p to runesten i Jelling og vistnok ogs p et par sten andetsteds i Jylland, og vi ved, at Gudrid fra Island omkring r 1000 fik en s n i Nordamerika - den f rste europ er f dt over there .
Vi kan ogs f lge den danske konger kke ubrudt tilbage til vikingerne, nemlig til Gorm den Gamle, der levede ved midten af 900- rene og er stamfader til det danske kongehus, det ldste i Europa. Derfor blev vikingetiden motivet p den f rste af kunstneren Bj rn N rgaards 17 gobeliner p Christiansborg, og han satte her fokus p tidens st rste omv ltning, skiftet fra hedenskab til kristendom. I Danmark blev det gennemf rt af Gorms og Thyre Danebods s n, Harald Bl tand. Sl gtskabet kender vi med sikkerhed, for det er skrevet p Haralds store runesten i Jelling. Ellers ved vi n sten intet om Gorm og Thyre.
ORDET VIKING
Nationalmuseet har i nogle r solgt T-shirts med p skriften gte viking . Men hvad er det? Ordet viking findes i dag i masser af sprog, lige fra dansk, tysk og engelsk til gr sk og russisk og s m nd japansk og koreansk og endnu flere. I daglig tale betyder viking simpelthen de mennesker, som levede i den tidsperiode, vi kalder vikingetiden (ca. 800-1050), og som i vidt omfang delte sprog, kultur og religion og boede i eller stammede fra Danmark, Syd- og Mellemsverige eller Norges lange kyst- og fjordomr der. Herfra bredte de sig til F r erne, Island og Gr nland og adskillige andre dele af Europa, s der kan ogs v re tyske, franske, engelske, irske, skotske og russiske vikinger.

De to kongelige runesten i Jelling. Den lille er rejst af kong Gorm til minde om hans dronning Thyre. Den store billedprydede sten er rejst omkring r 970 af deres s n Harald Bl tand til minde om for ldrene og ham selv. Det er den flotteste runesten, som kendes, og den st r p sin oprindelige plads. Engang var den malet i st rke farver. I dag er begge sten beskyttet mod vejr og mennesker af en glasbygning.
Men hvad er den oprindelige betydning af viking ? Engang mente mange sprogforskere, at ordet f rst bet d m nd fra egnen omkring Oslofjorden, der i gammel tid hed Viken, eller at det m ske stammede fra det oldnordiske ord vik , p nudansk vig , fordi vikingeskibe jo kunne ligge i baghold i en vig f r et angreb. Men de forklaringer er n ppe rigtige. Oprindelsen fortaber sig i fortidens t ger, og ordet er nok heller ikke nordisk, for allerede f r vikingetiden er det anvendt i engelsk i betydningen s r ver, men ikke ret tit.
Vi ved, at vikingetidens skandinaver ogs brugte ordet, men heller ikke her s rlig ofte og med en anden betydning end nutidens. P 15 svenske runesten optr der det f.eks. som mandligt personnavn, Vikingr. Men det kunne ogs v re et navneord, v kingr , i flertal v kingar , og betegne personer, mens v king var en handling, som vistnok blev udf rt af en eller flere v kingar .

Vikingetiden er motivet p den f rste af kunstneren Bj rn N rgaards store Danmarkshistoriske gobeliner i Riddersalen p Christiansborg Slot. Midti st r det hellige hedenske tr Yggdrasil. Til venstre personer og scener fra den hedenske tid og til h jre fra kristen tid. De enkelte billeder er inspireret af historier, genstande eller billeder fra vikingetiden. Gobelinen er fremstillet i rene 1991-97.
Ordenes pr cise betydning er p tusind rs afstand alts ikke helt klar. Den engelske vikingeforsker Judith Jesch har sammenfattet, at v kingr og v kingar sandsynligvis blev brugt om m nd, som i grupper udf rte milit re handlinger, der tit var s r veri eller foregik til s s. Og at ordet n ppe var knyttet til mennesker fra en bestemt egn eller en bestemt etnisk gruppe, som f.eks. skandinaver. Det betegnede mest et erhverv.
Ude i det Europa, som i vikingetiden blev angrebet af skandinaviske krigere, var der i vrigt adskillige andre betegnelser for dem, bl.a. hedninge , danskere eller folkene fra nord . Det sidste gav navn til landsdelen Normandiet i Frankrig, hvor mange vikinger bosatte sig i begyndelsen af 900- rene.
Efter vikingetiden forsvandt v king fra det danske sprog, men det overlevede i bl.a. de islandske sagaer, og den l rde Ludvig Holberg brugte ordet i betydningen pirat i sin Danmarkshistorie fra 1730 erne. Det var f rst med 1800- renes romantiske interesse for Nordens fjerne og glorv rdige fortid, at ordet rigtig tr ngte igennem i dansk, og nu blev det ogs optaget i andre sprog.
Vi kommer nogenlunde t t p vikingetidens brug af ordet, hvis vi kun anvender det om den tids krigere af skandinavisk oprindelse, og s dan g r mange forskere. Men vi kan ogs v re praktiske og bruge ordet, som de fleste g r, alts om b de kvinder og m nd, uanset deres erhverv. Og i denne lille bog vil jeg v re praktisk. I vrigt har viking f et sit eget moderne liv, ogs internationalt. Ordet giver nemlig mange mennesker associationer til s rlig h j kvalitet og til held, initiativ og styrke, og viking bruges derfor i utallige varem rker og navne - lige fra leverpostej, lottospil og fyrv rkeri til den danske milit rlejr Camp Viking i Afghanistan og de amerikanske rumsonder, der som de f rste nogensinde n ede Mars i 1976. De hed Viking 1-2.

Guldskatten fra Hoen i Sydnorge. Den best r af nogle kul rte perler samt 2 1 / 2 kilo guld og lidt s lv. Her var smykker af b de nordisk og udenlandsk oprindelse samt m nter fra mange lande. Det store, trefligede sp nde med filigran er af us dvanlig fin kvalitet og var oprindelig et frankisk sv rdremsbeslag. Skatten blev skjult i 2. halvdel af 800- rene, og meget var sikkert krigsbytte.
VIKINGETIDEN
Af praktiske grunde har ark ologer og historikere inddelt fortiden i perioder og givet hver is r navn efter et s rlig karakteristisk f nomen i tiden. Ren ssancen hedder f.eks. s dan, fordi mange af antikkens idealer blev genoptaget - eller genf dt, som ordet egentlig betyder - efter middelalderens mellemliggende rhundreder.
I 1800- rene blev vikingetiden udskilt som en s rlig periode. Den kom til at d kke tiden mellem ca. r 800 og ca. 1050, fordi forbindelserne mellem Skandinavien og det vrige Europa i den tid eksploderede i omfang og mange forskellige former, ikke mindst krigeriske. I rb gerne fra klosteret Xanten ved Rhinen noterede en munk f.eks., at hedningene i ret 837 h rgede Walcheren - en i det sydlige Holland - og f rte mange fangne kvinder bort derfra samt en um delig m ngde gods af forskellig art , og i 860 erne beskrev den franske munk Ermentarius fra Noirmoutiers de ulykker, vikingerne forvoldte. Bl.a. skrev han: alle vegne er de kristne ofre for massakrer, brande og plyndringer .
Mange oplysninger om vikinger stammer fra s danne vesteurop iske og britiske klostres rb ger, hvor munke nedf ldede rets vigtigste begivenheder, og hvor krig og overfald spillede en stor rolle, hvis det foregik i omr der, som havde klostrenes interesse. S med vikingernes vidt udbredte milit re aktiviteter kom den slags simpelthen til at dominere senere tiders opfattelse af dem, og derfor blev det gode gamle ord viking f rste led i periodebetegnelsen, som i dag bruges internationalt.
Den danske ark olog J.J.A. Worsaae var den f rste til at bruge vikingetid i en dansk bogtitel, nemlig til hans lille bog De danskes Kultur i Vikingetiden fra 1873. Men han nedtonede faktisk de krigeriske foretagender. I de r blev der nemlig gjort epokeg rende ark ologiske fund fra perioden i b de Sverige, Norge og Danmark, og de bnede op mod helt nye sider af vikingetiden - mod en dynamisk nordisk kultur, vidtstrakte handelsnetv rk og teknologiske udviklinger.
BEGYNDELSE OG SLUTNING
Mange historikere og ark ologer s tter vikingetidens begyndelse til omkring den f rste konkrete oplysning om et skandinavisk overfald i udlandet - det f rste i en lang, lang r kke - nemlig p det ber

  • Univers Univers
  • Ebooks Ebooks
  • Livres audio Livres audio
  • Presse Presse
  • Podcasts Podcasts
  • BD BD
  • Documents Documents