Ulige rettigheder
47 pages
Danish

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris

Ulige rettigheder , livre ebook

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus
47 pages
Danish

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus

Description

I de tidlige aprildage 1848 var stemningen hektisk på Slotsholmen i København. Borgerkrigen rasede i hertugdømmerne, og bag duggede ruder diskuterede man rigets fremtid. De høje herrer skulle enes om en ny forfatning, men hvem turde de give indflydelse? ”Demokrati” var et skældsord, og det danske samfund var indrettet som en forstørret model af husstanden – med husbond i spidsen. Helt uhørt foreslog ministrene at indføre politisk lighed. Dog kun for selvstændige mænd med egen husstand. Fruentimmere, folkehold, fattige og en del flere var der ingen, der regnede med. Alligevel var forslaget nærmest revolutionerende, fordi det gav magt til en ny gruppe af hidtil magtesløse. Og resten af 1800-tallet blev en lang strid om de nye rettigheder.
Kom ind i kampen med Anette Faye Jacobsen, historiker og seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder.

Sujets

Informations

Publié par
Date de parution 08 juillet 2021
Nombre de lectures 0
EAN13 9788772195117
Langue Danish
Poids de l'ouvrage 1 Mo

Informations légales : prix de location à la page 0,0550€. Cette information est donnée uniquement à titre indicatif conformément à la législation en vigueur.

Extrait

Titelside
100 danmarkshistorier
Anette Faye Jacobsen


Aarhus Universitetsforlag
Hvem skal ha magten?

Martsministeriets ni medlemmer var en blanding af veltjente tidligere kongelige embedsm nd og nationalliberale politikere, der havde v ret i heftig opposition helt frem til deres overtagelse af ministertaburetterne. En hovedopgave for Martsministeriet i aprildagene 1848 var at frems tte forslag til, hvem der skulle have valgrettigheder til den kommende grundlovgivende forsamling. Det var et helt afg rende punkt for landets politiske fremtid. To af de liberale hovedpersoner var Orla Lehmann (1810-1870), som ses verst i midten, og D.G. Monrad (1811-1887), nederst i midten.
|| Arkivet ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig
Ni dage, der rystede Danmark
Luften var tung i gehejmekonseilets fornemme rum i Den R de Bygning p Slotsholmen i K benhavn. Havde der v ret tid, kunne man have t rret duggen af ruderne og kigget lige over p det gamle Christiansborgs klassicistiske facade. Men der var ingen tid.
Det var den 11. april 1848, og den lille gruppe m nd i Den R de Bygning havde forhandlet over ni lange dage. De vidste, at det var op til dem at sikre Danmarks overlevelse, b de udenrigs- og indenrigspolitisk. De var hverken samment mrede eller enige, men de havde et f lles opdrag, som m tte ekspederes hurtigt: De skulle formulere en indstilling til valg til en grundlovgivende forsamling. Rigtig meget stod p spil. Landet var i krig, staten stod uden forfatning, og st rke politiske bev gelser kr vede forandring - ikke bare i Danmark, men over hele Europa.
Martsministeriet blev de kaldt, de i alt ni m nd, der dannede regering i for ret 1848. Frederik 7. (1808-1863) havde kort forinden frasagt sig sin enev ldige magt efter et h rdt pres b de internt i kongeriget og fra st rkt utilfredse unders tter i Slesvig-Holsten. Den nye regering satte ind med to sidel bende initiativer. Dels milit r undertrykkelse af, hvad den havde stemplet som et regul rt opr r fra hertugd mmerne. Dels med forberedelsen af en ny forfatning, der skulle sikre de politiske reformer, der blev r bt p fra s mange sider. Og der skulle handles hurtigt.


Den 21. marts 1848 gik borgerrepr sentanter fra K benhavn sammen med et m gtigt folketog p mange tusinde mennesker i procession til Frederik 7. p Christiansborg for at kr ve en ny regering, som havde folkets tillid. Det var optakten til dannelsen af Martsministeriet, som kort tid efter forhandlede om rigets fremtidige forfatning i Den R de Bygning midt i billedet.
|| K benhavns Museum
Mobiliseringen af tropper havde v ret i fuld gang siden slutningen af marts, og allerede i den f rste uge af april var mere end 11.000 soldater opmarcheret i Jylland, klar til at g sydover. Hertil kom, at der var politisk r re mange steder. Det gjaldt ikke kun i Danmark og i hertugd mmerne. Igennem hele det Herrens r 1848 havde der rejst sig bev gelser over hele Europa, der kr vede del i de gamle regimers politiske magt. I Frankrig havde der v ret voldsomme opt jer og sammenst d i gaderne, kongefamilien var flygtet, og republikken indf rt. I Frankfurt am Main var der netop i de samme tidlige aprildage samlet over 500 m nd fra de mange stater i Det Tyske Forbund - bl.a. fra det opr rske Holsten. Ogs tyskerne ville have en fri forfatning.
Martsministeriet skulle hurtigst muligt f formuleret en indstilling til kongen om valg og ikke mindst om de valgrettigheder, der skulle g lde for den kommende grundlovgivende forsamling. Det var det f rste skridt mod den nye forfatning, som alle ventede p , og som skulle tegne landets fremtid.
Ministrene vogtede p hinanden. Den gamle garde med den h jt dekorerede excellence , nu finans- og statsminister, A.W. Moltke (1785-1864) i spidsen var rystet over den vilde, politiske mobilisering, den s overalt omkring sig. Hvad skulle der blive af f drelandet og den tryghed, lov og orden, som virkede truet fra alle sider? Disse rv rdige, kongelige embedsm nd skulle nu n til enighed med fire nye ministre, der var ut leligt p g ende i deres krav om magt og forandring, og som helt bogstaveligt lige var tr dt ind fra gaden.
Regeringens reformfl j bestod af kendte liberale oppositionsfolk, som alle havde v ret aktive i mange r. De to mest fremtr dende, D.G. Monrad og Orla Lehmann, var i slutningen af 30 erne og stadig relativt unge sammenlignet med de vrige ministre. De var voldsomt energiske og sv re at bide skeer med i deres ut lmodige handlekraft.
Heftig folkestemning
Det var valgretten, der var knasten i tidens store forfatningskampe, ogs i Paris og i Frankfurt. Den blev heftigt diskuteret overalt. I K benhavn stod kampen mellem ministrene i Den R de Bygning i f rste omgang om, hvem der skulle kunne v lges til at forhandle Danmarks kommende grundlov. Men i det l ngere perspektiv var det naturligvis ogs sp rgsm let om, hvem der skulle have stemmeret til den Rigsdag, man s for sig, og dermed indflydelse p landets fremtidige lovgivning og styre. Hvad ville det betyde, hvis hele den store masse af fattige landboere, almuen, fik politisk magt? Ingen vidste det, heller ikke de mest reformivrige ministre. Det havde aldrig v ret pr vet f r nogen steder.
Det var den skarptungede Monrad, der f rte ordet i forhandlingerne i Den R de Bygning, ligesom han var pennef rer p de indre linjer. Monrads arbejds- og viljestyrke var gjort af et s rligt stof, og hans politiske man vredygtighed var veludviklet. Men ogs han var bekymret for, hvor langt man burde g i sp rgsm let om, hvem der skulle have valgrettigheder. Det var f rst og fremmest den dannede og velsituerede middelklasse fra byerne - folk som dem selv - Monrad, Lehmann og de andre liberale oppositionsfolk havde i tankerne i deres kamp for en fri forfatning.
Det var ogs den dominerende t nkning i de seneste 20-30 rs forfatningsbev gelser ud over Europa: De gamle, enev ldige fyrsteregimer skulle afgive magten. Tiden kr vede, at det voksende lag af driftige og veluddannede borgere fik lod og del i statsledelsen. Ogs de mere veletablerede b nder m tte gives medbestemmelse. De st rste g rdm nd havde allerede f et valgret sammen med godsejerne og byernes ledende m nd til De R dgivende St nderforsamlinger, der var blevet oprettet i Danmark og hertugd mmerne i midten af 1830 erne.
Monrad var dog klar over, at der m tte meget mere til netop nu. Ikke alene b nderne, men ogs husm ndene var blevet mobiliseret i forfatningskampen de seneste r. I de sidste m neder, februar og marts, havde der v ret stadige henvendelser fra sj llandske husm nd om reformer. Men det, der virkelig bet d noget i den aktuelle situation, var krigen. Danmark havde ikke v ret i krig siden de katastrofale angreb fra engl nderne i 1801 og 1807, og hvad milit ret faktisk magtede her godt fire rtier senere, var der ingen, der kunne vide. Hvis helstaten med hertugd mmerne skulle overleve, kr vede det en beslutsom og dedikeret indsats af netop landalmuen, for det var den, som stillede med soldater til rigets forsvar.


D.G. Monrad, spillet af Nicolas Bro (1972-), var en af hovedfigurerne i tv-serien 1864 , som DR viste i 2014. Monrad fremstod prim rt som seriens krigsgale, nationalistiske skurk. Monrad har fascineret eftertiden med sin komplekse karakter, og der er endda skrevet en medicinsk disputats om hans mulige manio-depressivitet .
|| DR/Ritzau Scanpix
Helt mirakul st havde der i de seneste uger, i de kritiske martsdage, rejst sig en begejstret folkestemning for at g i krig. V k var den gamle, tv re uvilje mod at tr kke i milit rtr jen, borte var de dannede klassers s dvanlige ringeagt for den tunge masse af fodtudser. Overalt hyldede man den tapre landsoldat . Der meldte sig frivillige fra alle st nder, kampgejsten var stor - ikke mindst i landbefolkningen.
Monrad mente, det var afg rende n dvendigt, at der ikke blev sat skel i befolkningen. Valgretten til Den Grundlovgivende Forsamling m tte g dybt ned i folkemassen, ja, til den yderste gr nse, forklarede han indtr ngende de vrige ministre om bordet. Stemningen var ansp ndt. Alle vidste, at der ikke var nogen vej uden om forandringer. De folkelige bev gelser sendte vibrationer effektivt igennem de tykke mure i det gamle kancelli. Den tidligere pondus og autoritet var n rmest sivet ud af enev ldens embedsm nd over for de nye ministre. Men alle f lte et forpligtende sk bnef llesskab nu, da landets overlevelse var truet af krigen. Og Monrad kunne blive ved: Repr sentationen m tte n dvendigvis tilst s hele den folkelige kraft, fastslog han. Det bet d, at ogs husm nd skulle have valgret. De udgjorde en stor og hastigt voksende del af landbefolkningen. De var sm landbrugere, der ejede eller lejede deres hus, nogle med jord, andre kun med en have, hvis k l og andre afgr der supplerede familiens daglige kost.
Det var et yderst radikalt, ja, ligefrem farligt synspunkt. Det vidste alle i lokalet, ogs Monrad selv. Man kunne vente massiv modstand fra langt de fleste, der bet d noget i samfundet. Og ingen kunne vide, hvad det ville f re til, hvis den store almue fik ret til at bestemme. Kunne det f re til opt jer og revolution, som man havde set det i februar i Paris? Her havde voldsomme skarer af arbejdere og studenter besat r dhuset og deputeretkammeret, og dele af nationalgarden var g et over til opr rerne. Monrad fremh vede, at i Danmark ville netop de nederste lag i landalmuen v re en sikring mod, at der blev skabt en politisk blok vendt mod godsejerne. M ske kunne det berolige Moltke, som selv var godsejer. De fleste husm nd var nemlig dybt afh ngige af den lokale store jordejer, som de tjente hos, og det var velkendt fra den internationale forfatningsdebat, at godsejere kunne f betydelig indflydelse p , hvordan der blev stemt til de lokale valg p deres egn.
Tre rskrigens (1848-1851) store slag ved Bov i S nderjylland - og de danske styrkers sejr over slesvig-holstenerne - udspillede sig i de selvsamme aprildage. I ekkoet af krigstummelen stod det klart, at det ville v re politisk og milit rt risikabelt at provokere husm nd

  • Univers Univers
  • Ebooks Ebooks
  • Livres audio Livres audio
  • Presse Presse
  • Podcasts Podcasts
  • BD BD
  • Documents Documents